Skocz do zawartości

Libsdl - Permission Denied

patchu

Rekomendowane odpowiedzi

moze ktos bedzie mi w stanie pomoc mecze sie z tym juz ktorys dzien

mianowicie kiedy odpalam aplikacje (np army opc) konsola wypluwa mi komunikat

./armyops-bin: error while loading shared libraries: ./libSDL-1.2.so.0: cannot restore segment prot after reloc: Permission denied

tak samo mam w przypadku unreal tournament 2004

./ut2004-bin: error while loading shared libraries: ./libSDL-1.2.so.0: cannot restore segment prot after reloc: Permission denied

narazie zauwazylem blad tylko na tych aplikacjach. moze to miec jakis zwiazek z updatem ?? narazie z powodu przekroczneia limiyu neo nie jestem w sanie przepowadzic pelnego updatu i zaladowalem tylko jadro i zrodla do niego (2.6.13)

moze to byc wina tego ze nie zostal przeprowadzony pelny update (yum update) ?

jeseli macie jednak jakies pomysly to walic smialo bo juz wielu sie staralo :] tongue.gif

dla informacji mam zainstalowane SDL, SDL-devel, SDL_mixer... ,net i te inne pakieciki

oraz ze blad wyskakuje i dla zwyklego uzytkownika jak i dla roota

zastanowil mnie ten permission dneied - brak dostepu ?? opcja chmod /usr/lib/libSDL* rowniez przetestowana

co robic !! ??

./armyops-bin: error while loading shared libraries: ./libSDL-1.2.so.0: cannot restore segment prot after reloc: Permission denied

Spróbuj tego:

chcon -t texrel_shlib_t libSDL-1.2.so.0

w katalogu z tą biblioteką (nie chodzi mi o tę systemową, ale o tę dostarczaną wraz z aplikacją).

zaladowalem tylko jadro i zrodla do niego (2.6.13)

Dystrybycyjne czy z kernel.org? Zalecam te pierwsze, bo mają kilka fajnych łatek zwiększających bezpieczeństwo systemu (ExecShield, ograniczony dostęp do /dev/mem, itd.)

zastanowil mnie ten permission dneied - brak dostepu ?? opcja chmod /usr/lib/libSDL* rowniez przetestowana

Prawa rwx to nie jedyne prawa dostępu! Jest jeszcze przecież kontekst plików. Daj `ls -Z' a się o tym przekonasz.

dzieki - sprobuje pozniej bo nie jestem w stanie przejsc teraz na linux (niestety nie tylko ja kozystam z kompa ;-( )

a co do kernela

uzylem opcji yum update kernel kernel-devel

jest to dopuszczalne ? ktos ze znajomych mowil ze nie powinno sie tak robic bo cos tam ... i zaczla nawijac swoje farmazony :]

dzieki - sprobuje pozniej

Lepiej odpisywać jak coś będzie działać/nie działać. Nie czytam forum regularnie i j nie sprawdzam, czy dane wątki były później modyfikowane. Forum nie pozwala na wysyłanie kilku postów pod rząd.

uzylem opcji yum update kernel kernel-devel

jest to dopuszczalne ?

Jak najbardziej :-) Teraz wystarczy uruchomić system na nowym jajku, sprawdzić czy wszystko działa i najwyżej później wywalić stary kernel:

rpm -q kernel kernel-devel
rpm -e kernel-numerki kernel-devel-numerki

ktos ze znajomych mowil ze nie powinno sie tak robic bo cos tam

Bajki Ci opowiada ;-)

Spróbuj tego:
chcon -t texrel_shlib_t libSDL-1.2.so.0

w katalogu z tą biblioteką (nie chodzi mi o tę systemową, ale o tę dostarczaną wraz z aplikacją).

koles jestes wielki :]

DZIEKI !!!!!!! dziala

mozesz przy okazji powiedziec czemu sluzyla ta komeda ? oraz jej drugi czlon "texrel...."

mozesz przy okazji powiedziec czemu sluzyla ta komeda ? oraz jej drugi  czlon "texrel...."

chcon nadaje plikom odpowiedni kontekst (wpisz `ls -Z', by go zobaczyć). Parametr “-t” służy do okreslenia odpowiedniego typu. “texrel_shlib_t” to typ pozwalajacy binarce na “relokację tekstu”(?) Nie pytaj mnie nawet co to znaczy, bo nie wiem tongue.gif Z tego co czytałem wcześniej, to relokacja tekstu stwarza pewne zagrożenia bezpieczeństwa systemu i jest standardowo blokowana. Najlepiej gdyby program był tak skompilowany, by tego nie wymagał → https://www.redhat.com/archives/fedora-seli...e/msg00255.html

ty masz za sobą jakieś szkolenia z RedHata czy co??

Niestety nie. Kiedyś trzeba będzie jednak zrobić. Na razie czytam tylko fedora-devel-list, fedora-test-list, fedora-announce-list, fedora-extras-list, fedora-maintainers-list, fedora-selinux-list, fedora-packaging-list i fedora-trans-list, przy czym część tylko pobieżnie, bo jest tego za dużo ;-) Można się tam sporo nauczyć. Jak ktoś chce wiedzieć trochę więcej o Fedorze i jej rozwoju, to wystarczą w sumie pierwsze trzy.

Jesteś nie do pobicia

Tu można polemizować. Przykładowo, nie zarządzam żadnym serwerem i w tej dziedzinie jestem strasznie do tyłu sad.gif W sieciach również (może teraz kurs CISCO cos mi w tej materii pomoże mellow.gif ). Na programowaniu też się w ogóle nie znam. Tak mógłbym wymieniać i wymieniać :/