Skocz do zawartości

Proglem Z Instalacją Internetu Na Radiówce

Korgo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mój kolega właśnie zainstalował sobie Fedore Core 3 i nie wie jak zainstalować karte wi-fi D-Link Air520+ PCI adapter. Oraz jak ją skonfigurować do internetu. Nie jestem za bardzo w temacie bo nie widziałem jak sprawa stoi na jego kompie...więc prosze was o pomoc w jego imieniu.

Za wszelką pomoc z góry dziękuje:)

Rafał

• 4 weeks later...

Witam!

A ja polecam do radiówki Acces Pointa i zwykłą skrętkę. Instalacja i konfiguracja odbywa się bezproblemowo.

a jak zalatwiasz sprawe. dostawca - accespoint - twoj komputer

accespoint dziala jak komputer klient- do ktorego dostawca wysyla net

teraz moje pytanie czy masz accespointa z natem i laczac twoj komputer do accespointa uzywa on go (accespointa) jako bramki internetowej (czy masz nat i dostawca widzi tylko accespointa jako komputer, czy moze takze twoja maszyne?)

jestem ciekaw szczegolow bo zastanawiam sie nad uzyciem accespoina zamiast serwera tylko potrzebuje accespointa z wbudowanym routerem ktory wlasnie dziala jako klient wifi a wysyla na skretke tylko po drodze jeszcze rutuje na kilka komputerow smile.gif oczywiscie mapowanie serwer dhcp i inne pierdoly to podstawa.

problem w tym ze ciezko znalezc taki sprzet

z kompem nie mam problemow tylko ciagnie pradu sporo w porownaniu z accespointem wink.gif

Do instalacji karty można (_wykożysta_ → wykorzysta) ORTć acx100/111 lub ndiswrappera + ewentualnie wpa_supplicant . Tego drugiego można pocisnąć ze źródeł lub z paczuszki smile.gif

Co do accespointa, to ja mam sobie takiego i on ma moodemik dsl + ruter i obsługuje 5 kompów drogą radiową smile.gif Oczywiście zwykłe gniazdka siecowe też ma 4, więc kabelkiem też się da. No i ma też zaporę, identyfikacje klientów po mac adresach i ip i jakieś tam inne pierdoły, ogólnie daje rady i nic nie muszę grzebać smile.gif