Skocz do zawartości

Limewire

osm

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znalazłem nic więc zakładam nowy temat. Chce zainslować Lime WIre korzystam z LimeWireLinux.bin no i po uruchominei u wyskakuje mi coś takiego

Configuring the installer for this system's environment...
No Java virtual machine could be found from your PATH
environment variable.  You must install a VM prior to
running this program.

W związku z tym ściagnołem jre1_5_0_05-linux-i586.bin zainstalowało sie pomyślnie ale to mi wcale nie pomogło bo dalej przy instalacji LimeWire pojawia mi się to samo... Prawde mówiąc nie wiem o co chodzi i nie wiem co z tym zrobić. Licze na pomoc...

Co zwracaja polecenia:

# echo $JAVA_HOME

# echo $JAVA_BIN

# java -version

Czy JAVA_BIN jest w PATH?

JAVA_HOME to katalog gdzie instalowales JRE. JAVA_BIN to JAVA_HOME/bin. Ostatnie polecenie zwraca wersje JVM co by sie upewnic czy mamy wersje od Suna czy gcj. Zmienne ustawiasz w pliku ~/.bash_profile albo w katalogu /etc/profile.d/java.sh.

Pozdrawiam,

montresol

[root@localhost /]# echo $java_home

[root@localhost /]# echo $java_bin

[root@localhost /]# 

[root@localhost /]# java version
libgcj-java-placeholder.sh

This script is a placeholder for the /usr/bin/java
master link required by jpackage.org conventions.  libgcj's
rmiregistry, rmic and jar tools are now slave symlinks to these
masters, and are managed by the alternatives(8) system.

This change was necessary because the rmiregistry, rmic and jar tools
installed by previous versions of libgcj conflicted with symlinks
installed by jpackage.org JVM packages.
Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: version
  at gnu.gcj.runtime.FirstThread.run() (/usr/lib/libgcj.so.5.0.0)
  at _Jv_ThreadRun(java.lang.Thread) (/usr/lib/libgcj.so.5.0.0)
  at _Jv_RunMain(java.lang.Class, byte const, int, byte const, boolean) (/usr/lib/libgcj.so.5.0.0)
  at __libc_start_main (/lib/tls/libc-2.3.3.so)

Jak czyli mam jave wersje od gcj... (ale instalowałem wersje od Suna no przynajmniej z ich strony ściągałem...) Co powinienem dalej zrobić?

Uwaga na przyszlosc: nazwy zmiennych piszemy duzymi literami (nie: $java_home ale $JAVA_HOME). Wersje javy sprawdzamy z kolei poleceniem 'java -version' a nie 'java version' (myslnik). W kazdym razie diagnoze postawiles sluszna - masz gcj a instalowanej przez Ciebie javy z Suna nie widac. Znajdz katalog, w ktorym ja zainstalowales a potem skorzystaj z tego opisu: (fragment zaczynajacy sie od "If you wish to run Java applications..."):

http://stanton-finley.net/fedora_core_4_in...tion_notes.html

Wszedzie tam gdzie autor wskazuje katalog '/opt/jre1.5.0_05' wpisz ten, gdzie Ty zainstalowales jave. Na tej stronie opisane jest tez dokladnie jak zainstalowac LimeWire.

O ile dobrze pamietam sunowski instalotor instaluje jave tam gdzie go uruchomiles.

Pozdrawiam,

montresol

Dziękuje bardzo za pomoc LimeWire już działa. Narazie moge go dopalić tylko z konta roota ale to sie da zmienić.... jeszcze raz Wielkie Dzięĸi...

Pospieszyłem sie... LimeWire nie łączy mi się z gnutellą no i nie wiem co z tym zrobić... może ktoś miał podobny problem i mi pomoże...

Uwaga na przyszlosc: nazwy zmiennych piszemy duzymi literami (nie: $java_home ale $JAVA_HOME).

Sprostowanie: nazwy zmiennych moga być pisane małymy lierami (zwykle zmienne lokalne w skryptach), dużymi (zwykle zmienne systemowe) lub małymi i dużymi na raz :-)

Trzeba tylko powiedzieć, że wiekość liter ma znaczenie i PATH, path oraz PatH to trzy różne zmienne. Przykład:

[y4kk0@X repository]$ d*pa=1
[y4kk0@X repository]$ d*pa=2
[y4kk0@X repository]$ d*pa=3
[y4kk0@X repository]$ echo $d*pa
1
2
3

[y4kk0@X repository]$

;-)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...