Skocz do zawartości

Ati 9600se I Fc2

tssmoq

Rekomendowane odpowiedzi

Instalacja sterowników ati wymaga odpowiedniej wersji x-ów. Instalując fc2 mam zamiast tego x.org, w zwiazku z tym podczas instalowania sterownikow (dokładnie gdy wpisuje ./make.sh) wywala mi taki błąd:

initializing...

Error:

XFree86 drm includes at /lib/modules/2.6.5-1.358/build/include/../drivers/char/drm do not fit this driver.

This driver is designed to only work with X4.1.0 or higher.

You can match this by getting Linux kernel 2.4.8 or higher.

nie wiem dokladnie czy to wtym problem co napisalem, ale mialem juz zainstalowane wszystko w MDK 9 i dzialalo bezproblemowo, wiec mysle, ze w tym wlasnie jest problem.

Bardzo bym prosil o jakas podpowiedz co zrobic

a moze odinstalowac x.org i zainstalowac xfree 4.3? jezeli ktos wie jak to wykonac lub zna jakis link, to tez bardzo bym prosil o info

ok, jestem pół kroku dalej, przy jadrze 2.6 nie wykonujemy ./make.sh tylko make w katalogy /lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x dalej mi wywala jednak błąd:

make -C /lib/modules/2.6.5-1.358/build SUBDIRS=/lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x modules

make[1]: Entering directory `/lib/modules/2.6.5-1.358/build'

CC [M] /lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/firegl_public.o

/lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/firegl_public.c:270:17: drm.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu

/lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/firegl_public.c:285:22: drm_proc.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu

/lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/firegl_public.c: In function `firegl_init_module':

/lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/firegl_public.c:583: error: `DRM_PROC_ENTRIES' undeclared (first use in this function)

/lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/firegl_public.c:583: error: (Each undeclared identifier is reported only once

/lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/firegl_public.c:583: error: for each function it appears in.)

/lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/firegl_public.c:589: error: `FGLDRM_proc_list' undeclared (first use in this function)

/lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/firegl_public.c: At top level:

/lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/firegl_public.c:276: warning: `FGLDRM_mem_info' defined but not used

make[2]: *** [/lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/firegl_public.o] B??d 1

make[1]: *** [/lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x] Błąd 2

make[1]: Leaving directory `/lib/modules/2.6.5-1.358/build'

make: *** [kmod_build] Błąd 2

Hmm... Nie mam Ati i nie wiem czy to będzie działać, ale znalazłem na a.p.c.o.l.fedora fajny opis instalacji (nie wiem, czy było to już umieszczane tutaj, bo w wyszukiwarce trzeba podawać wyrazy co najmniej 4-literowe, więc nie bijcie ;) ):

http://kerad.opensys.pl/howto/ATI_Kernel-2.6.html

Z tego co jest tam napisane, to raczej nie ma sensu instalować XFree86 4.3, bo działa z X.org 6.7

PS Zaktualizuj jądro systemu.

ok, wielkie dzieki za ten link, nidlugo sprawdze jak to dziala i napisze czy nie bylo zadnych problemow. Wiem, ze duzo ludzi boryka sie z problemem ati i jadra 2.6, instalujac wkoncu sterowniki DRI zamiast orginalnych, ktore sa chyba wydajniejsze w trybie 3D. Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam

• 1 month later...

Troszke stary post ale chyba warto napisać.

link podany przez gajownika jest dobry ale jest w nim kilka błędów przez które się męczyłem chwilke.

Ustawienia kernela opisane są dobrze instalacja fglrx też ale jego konfiguracja jes źle zrobiona i jęśli zrobimy jak karze autor czyli:

#cd /etc/X11/

#mv xorg.conf xorg.conf.kopia

#ln -s XF86Config-4 xorg.conf

#ln -s xkb ../../usr/X11R6/lib/X11/xkb/

#rm X

#ln -s X ../../usr/X11R6/bin/Xorg

System padnie. (przynajmniej u mnie padł)

Wykonać należy tylko pierwsze 3 linijki a już ln -s xkb zostawić w spokoju. Klawiature najlepiej ustawić ręcznie np kopiując jej ustawienia ze starego xorg.conf zmieniając tylko Identifier z Keyboard0 na Keyboard1

U mnie rad9600pro działa ślicznie.

Troszke stary post ale chyba warto napisać.

[ciach]

U mnie rad9600pro działa ślicznie.

instalowalem wczoraj swojego Radeona9600SE zgodnie z opisem z http://www.fedorafaq.org/#radeon . Mialem troche problemow z x-org_config'iem, ale po paru recznych przerobkach teraz PIEKNIE SMIGA! :D

niestety, tv (xawTV) przestalo mi chodzic (karta na BT848).. ale podobno to norma :] (brak DGA)

• 1 month later...

witam

Mam pytanko do "tssmoq" jak poradził sobie z tymi błedami, bo u mnie to samo wyskoczyło. Mam jajko 2.6.8-1.521 które się samo uaktualnia przez yuma. Nie zabardzo sobie radze z angielskim wiec korzystam z takiego uaktualniania jajka. Ma radeona 9500 i co kolwiek włącze w 3D to skoacze wygaszacza 3D żadne nie chodzą. Postępowałem z godnie z instrukcja podana w linkach.

Jak mozna sprawdzić czy w jajku mam wszystko wkompilowane potrzebne do tego żeby zainstalować karte ?