adamaz Napisano Październik 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2005 Jestem nowym uzytkownikiem FC4 postanowilem zainstalowac komunikator kadu.Przerazil mnie ogrom zaleznosci jakie sa zwiazane z ta instalka ale postanowilem brnac dalej i tu pojawil sie problem przy instalacji pakietu postgresql-8.0.4-2.src.rpm pojawia mi sie nastepujacy blad: ntium4 -fasynchronous-unwind-tables -I/usr/include/libxml2 -fpic -I. -I../../src/include -D_GNU_SOURCE -c -o xslt_proc.o xslt_proc.c xslt_proc.c:18:26: error: libxslt/xslt.h: No such file or directory xslt_proc.c:19:35: error: libxslt/xsltInternals.h: No such file or directory xslt_proc.c:20:31: error: libxslt/transform.h: No such file or directory xslt_proc.c:21:31: error: libxslt/xsltutils.h: No such file or directory xslt_proc.c: In function 'xslt_process': xslt_proc.c:48: error: 'xsltStylesheetPtr' undeclared (first use in this function) xslt_proc.c:48: error: (Each undeclared identifier is reported only once xslt_proc.c:48: error: for each function it appears in.) xslt_proc.c:48: error: syntax error before 'stylesheet' xslt_proc.c:102: error: 'stylesheet' undeclared (first use in this function) xslt_proc.c:117: warning: assignment makes pointer from integer without a cast make: *** [xslt_proc.o] Error 1 make: Leaving directory `/usr/src/redhat/BUILD/postgresql-8.0.4/contrib/xml2' błąd: Błędny status wyjścia z /var/tmp/rpm-tmp.36667 (%build) Błędy budowania RPM-a: Błędny status wyjścia z /var/tmp/rpm-tmp.36667 (%build) [root@localhost SOURCES]# Prosze o pomoc jak to naprawic?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Październik 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2005 :| na stronie kadu sa gotowe paczki pod FC4 do zainstalowania, probowales je instalowac ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Październik 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2005 :| na stronie kadu sa gotowe paczki pod FC4 do zainstalowania, probowales je instalowac ? A morze chłopak ma x86_64 system a na stronie kadu (_niema_ → nie ma) ORT pod tą atchtekture paczek. Są tylko i386. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamaz Napisano Październik 25, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2005 Mam dobry pakiet wlasnie i386 A paczki sciagnalem z http://www.kadu.net/download/binary/redhat...oracore4/0.4.2/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soleth Napisano Październik 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2005 Radze Ci zainteresowac sie programikiem YUM rozwiazuje on problemy z zaleznosciami. Jak masz paczke z kadu sciagnieta ze strony, to wchodzisz do folderu, gdzie ona jest, w konsoli jako root wpisujesz yum install <nazwa paczuszki> I yum instaluje kadu razem z zaleznosciami. Jednak zanim bedziesz korzystal z yuma, zajrzyj tu http://faq.fedora.pl/#installsoftware Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamaz Napisano Październik 25, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2005 Mam zainstalowanego yuma i nie widzialem tam kadu moze mam nieodpowiednie repozytoria ustawione?? Ustawialem je zgodnie z faq'iem zamieszczinym na forum fedora.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soleth Napisano Październik 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2005 Nie nie Yumem mozna tez instalowac paczuszki, ktore sie ma na dysku. Sciagasz paczke ze strony Kadu, wchodzisz w konsoli do folderu gdzie ta paczka jest, logujesz sie na roota i wpisujesz polecenie (np dla paczki kadu-0.4.2-1.fc4.i386.rpm): yum install kadu-0.4.2-1.fc4.i386.rpm On zainstaluje paczke i zależności. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamaz Napisano Październik 25, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2005 Dzieki wielkie nie wiedzialem o tym :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Październik 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2005 Soleth napisano 25.10.2005 - 10:57 Nie nie smile.gif Yumem mozna tez instalowac paczuszki, ktore sie ma na dysku. Sciagasz paczke ze strony Kadu, wchodzisz w konsoli do folderu gdzie ta paczka jest, logujesz sie na roota i wpisujesz polecenie (np dla paczki kadu-0.4.2-1.fc4.i386.rpm): yum install kadu-0.4.2-1.fc4.i386.rpm On zainstaluje paczke i zależności. Źle nie tak yum localinstall kadu-0.4.2-1.fc4.i386.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soleth Napisano Październik 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2005 Ja zawsze intalowalem yum install i wszystko bylo ok Ale dobrze wiedziec, ze jest polecenie localinstall... Cale zycie sie uczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Październik 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2005 Na stronce Kadu jest conf. do yuma, wtedy życie staje się prostsze, chociaż nie do końca. Ściągnął mi paczki z emotikonami. Mam je w usr/share/kadu/themes/emoticons/gadu (albo jakoś tak). Kiedy w ustawieniach podaję mu taką ścieżkę do emotikon, to pokazuje, że brak jest plików konfiguracyjnych. O co mu chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaraneQ Napisano Grudzień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2005 można też ściągnąć graficzną nakładkę na yuma, jest bardzo przydatna :] nazywa się kyum i ściągamy ją oczywisćie przez yuma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jojent Napisano Grudzień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2005 kyum albo yumex, zależy czy masz kde czy gnome ale nie ma to jak terminal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi