Skocz do zawartości

Problem Z Hdd

Sahin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio mam dziwne problemy z twardym dyskiem, przynajmniej tak podejrzewam. Dysk to Samsung SP0812N (80 GB).

Dzieje się to zawsze gdy słucham muzyki z partycji NTFS. Obojętnie w jakim systemie - FC4, Gentoo, Windows XP. Objawia się tym, że zacina się muzyka, a po około 10-15 sekundach cały system. Przeprowadziłem testy za pomocą narzędzia HUTIL. Ustawiłem 5 przebiegów. Za pierwszym razem wystąpił błąd przy Random Surface scan:

ERROR : LBA 2155905152
ERROR : IRQ time-out

Przy kolejnych 4 przebiegach błąd już się nie powtórzył.

Przetestowałem też kości RAM 2x Kingmax 256 MB 400 MHz i jedna Elixir 512 MB 400 MHz. Również nie było błędów. Karta graficzna (GF6600GT) ma około miesiąca, bo już wcześniej mi się zepsuła i dostałem nową, więc podejrzewam, że to nie wina karty. Zresztą jak mi się wcześniej karta skaszaniła to były zupełnie inne objawy. Ram jak mi się zepsuł to komputer mi się nie uruchomił (tak, mam wyjątkowego pecha, odkąd mam komputer czyli 3 lata, już chyba wszystkie części wymieniałem, w tym RAM dwukrotnie w odstępie tygodniowym laugh.gif )

Sprawdziłem też:

Temperatury

Płyta główna 31 °C

Procesor 39 °C

Procesor graficzny 61 °C

SAMSUNG SP0812N 31 °C

Seagate ST340015A 33 °C

Tu jest wszystko w normie.

Wentylatory procesora:

Procesor 2500 RPM

Napięcia:

Napięcie rdzenia procesora 1.54 V

Aux 1.54 V

+3.3 V 3.38 V

+5 V 4.95 V

+12 V 12.29 V

-12 V -12.21 V

-5 V -4.62 V

Nie przetestowałem tylko płyty głównej Asus A7N8X 08/04/2004-nVidia-nForce2-A7N8X2.0C-00 (też młoda, około 3 miesięcy) i procesora Athlon 1.7 XP - sędziwy smile.gif, ponieważ nie znam żadnego narzędzia.

Może to nie jest jednak wina dysku, albo może wystarczy jak przeformatuje partycję z muzyką?

Jeśli ktoś z Was miał podobne objawy lub wie co może być przyczyną to proszę o pomoc.

No i oczywiście w temacie chodziło mi o HDD a nie HHD biggrin.gif

No i oczywiście w temacie chodziło mi o HDD a nie HHD biggrin.gif

Poprawiono

A problem masz oryginalny, trzeba przyznać. Może coś nie tak z taśmą? Dysk jest podłączony jako master (jak masz na taśmie tylko slave to może powodować taki problem)?

Dysk jest podpięty do taśmy primary jako master, zworka jest dobrze umieszczona, taśmy mocno dociśnięte. Na sleve mam seagate, nie ma zworki wcale - czyli też dobrze. Na drugiej taśmie mam napędy cdrw i dvd. Taśma jest nowa i od włożenia nie ruszana a problem zaczął występować dopiero parę dni temu, więc raczej nie została przerwana.

Zaczynam podejrzewać, że dysk nie lubi mojej muzyki, bo jak brat słucha to problem nie występuje laugh.gifwink.gif

Dzięki za poprawkę smile.gif

----------------------------------------------------------------

No i stało się, teraz już mam pewność, że to twardy dysk. Dzisiaj chciałem uruchomić komputer, niestety zamiast gruba pojawiło mi się słowo GRUB na całym ekranie. W biosie nie jest wykrywany dysk primary master. Przeinstalowałem GRUBa na primary slave, ale to nic nie dało. Za pierwszym razem Grub się uruchomił, za drugim nie. Teraz piszę z Ubuntu LiveCD (dobrze, że je zamówiłem, bo bym w ogóle już nic nie zrobił).

Macie pomysły jak zrobić, żeby odzyskać chociaż dane z tego dysku?

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz, nie mogę dobrać się do mbr. Chcę wykasować gruba i zainstalować go na nowo, bo nie uruchamia się normalnie tylko pokazuje się linia poleceń i muszę wskazywać ścieżkę do grub.conf. Chciałem wyczyścić go za pomocą dyskietki startowej Win98, ale pokazuje się napis: DISK ERROR, press CTRL+ALT+DELETE. Czy można jakoś go wyczyścić za pomocą fdisk w Linuksie. Może to tylko błąd MBR i jak go wyczyszczę to będzie ok?

Przy fdisk /dev/hda mam taki komunikat:

The number of cylinders for this disk is set to 9733.
There is nothing wrong with that, but this is larger than 1024,
and could in certain setups cause problems with:
1) software that runs at boot time (e.g., old versions of LILO)
2) booting and partitioning software from other OSs
  (e.g., DOS FDISK, OS/2 FDISK)