suchar Napisano Październik 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2005 Witam Wiem że temat ten był już tu poruszany ale nikt nie udzielił sensownej odpowiedzi, czyżby nie było rozwiązania tego problemu? Problem polega na tym że nie można wejść do żadnego udostępnionego zasobu, poziom zabezpieczeń ustawiony mam na user, user jest dodany do linuksa i do samby szyfrowane hasła włączone, w otoczeniu sieciowym widze sambe podaje usera i hasło wpuszcza mnie na serwer widze udostepnione zasoby, ale do konkretnego zasobu już niechce wpuścić, co lepsze uprawnienia ustawiam na zapis i odczyt dla użytkownika, grupy i pozostałych a samba ma to gdzieś i nie wpuszcza . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidson Napisano Październik 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2005 a sprobuj to rozwiazac przez valid users = uzytkownik , grupa Mialem tak przy 2000 kiedy tylko z ta roznica ze samba byla domienie i konta i hasla byly z domeny. Wtedy pomogl update 2000 nie wiem czemu. zobacz co jest w logach tego uzytkownika /var/log/samba a i jeszcze jak bys mogl jakies dodatkowe dane moze config Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suchar Napisano Październik 27, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2005 log wygląda następująco: [2005/10/27 16:15:22, 2] auth/auth.c:check_ntlm_password(305) check_ntlm_password: authentication for user [user] -> [user] -> [user] succeeded [2005/10/27 16:15:22, 0] smbd/service.c:make_connection_snum(615) '/serwer/KPPSP' does not exist or is not a directory, when connecting to [kppsp] troche dziwne bo katalog istnieje i user ma do niego prawa już wiem w czym problem ale nadal nie wiem jak go rozwiązać zasób /serwer/KPPSP jest na osobnej partycji. Założyłem zasób na głównej partycji i tam dostaje się bez problemu. Ale nie po to dzieliłem dysk żeby dane trzymać na jednej partycji z systemem. Pomocy, jak odblokować możliwość odczytu/zapisu przez sambe na innej partycji ewentualnie dysku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidson Napisano Październik 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2005 Nie wiem czy dobrze ide sladem bo nie jestem jeszcze specem ja mam userow na innej partycji bez problemu moze jest problem ze nie jest prawidlowo zamontowana Ja mam np. dysk podzielony na 3 partycje gdzie punkty montowania to / /maile /users i kiedy w sambie mam zasob podany /users to bez problemow pokaz configi moze tu gdzies jest blad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2005 Problem polega na tym że nie można wejść do żadnego udostępnionego zasobu Może to → http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=6809 Pamiętaj, by nadać też kontekst punkotwi montowania (trzeba to zrobić przy odmontowanej partycji). Jaki tam jest system plików? zasób /serwer/KPPSP jest na osobnej partycji. Zgodnie z FHS 2.3 lepiej jest zrobić /srv/KPPSP albo /srv/samba/KPPSP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi