Mik Napisano Październik 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2005 No siemka. Mam kilka dni FC4 i jest nieźle, pare rzeczy już udało mi się zrobić i jestem z siebie bardzo dumny. Prostych, ale jak ktoś lata siedział na winie to inawet nstalacja kadu to wielka rzecz. Ale do rzeczy. Rozchodzi się o monowanie ntfs - bo takie partycje posiadam. Zrobiłem wszystko zgodnie z faq ntfs jak i konfiguracja yuma. I oki. Reboot. Partycji nigdzie nie ma. Forum - coś tam trzeba jeszcze zamontować w etc/fstab... ALE JA NIE MAM TEGO KATALOGU!! Heh jakaś rada - laicka i prosta ew link do wątku bo przejrzałem ich setki i nie znalazłem. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Październik 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2005 'fstab' to nie jest katalog tylko plik tekstowy w katalogu /etc Tam go znajdz i dopisz odpowiednia linijke aby potem zamontowac partycje windows Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Październik 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2005 (edytowane) ten temat powinien Ci pomóc fstab to jest plik w katalogu /etc to late Edytowane Październik 27, 2005 przez Zuk87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mik Napisano Październik 27, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2005 Jezzz ale ze mnie głupek... Sugerowałem się że jest to katalog bo wpisywałem w terminalu /etc/fstab i oczywiście go nie znalazł. hehehe Oki teraz tylko obadam manual jak to się dalej robi i może się uda dzisiaj. Dzięki wielkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mik Napisano Październik 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2005 OT Opera de best!! Dobra zrobiłem już wszystko ale mam dwa zonki: zonk 1 - po rebbocie tracę wszystko z /mnt, zostają puste katalogi... da się jakoś tak permanentnie? zonk 2- dziwna sprawa przy wpisaniu komendy /sbin/fdisk -1 wyskakuje tylko monit a nie ma tabelki z dyskami, natomiast jak zrobię kopiuj-wklej do terminala to jest dobrze... dziwne nie? a może nie? (tam na końcu jest minus i jeden no nie?) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Październik 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2005 dziwne nie? a może nie? (tam na końcu jest minus i jeden no nie?) Nie. Tam jest fdisk -l (myślnik el). Literka 'l' bierze się od słowa list najprawdopodobniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mik Napisano Październik 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2005 Ok i wszystko jasne, więc błąd na stronie... A co do zonka 1? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Październik 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2005 A co do zonka 1? Podejrzewam, że masz coś źle wpisane w pliku /etc/fstab. Wklej na forum jego zawartość i zobaczymy co da się zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mik Napisano Październik 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2005 oki fstab: # This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 LABEL=/boot /boot ext3 defaults 1 2 /dev/devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 /dev/shm /dev/shm tmpfs defaults 0 0 /dev/proc /proc proc defaults 0 0 /dev/sys /sys sysfs defaults 0 0 /dev/fd0 /media/floppy auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 /dev/hdd /media/cdrecorder auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 /dev/hdc /media/cdrecorder1 auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 faq ze strony http://linux-ntfs.sourceforge.net/rpm/inst...structions.html krok po kroku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Październik 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 29, 2005 W fstab w ogóle nie masz wpisanych swoich partycji NTFS, zrób taki myk - dopisz je ale pomiędzy np. /dev/sys, a /dev/fd0: LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 LABEL=/boot /boot ext3 defaults 1 2 /dev/devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 /dev/shm /dev/shm tmpfs defaults 0 0 /dev/proc /proc proc defaults 0 0 /dev/sys /sys sysfs defaults 0 0 ... ... (tutaj wpisz te NTFSy) ... /dev/fd0 /media/floppy auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 /dev/hdd /media/cdrecorder auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 /dev/hdc /media/cdrecorder1 auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 i zobacz czy po restarcie te wpisy zostały usunięte, czy też pozostały na swoim miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Październik 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 29, 2005 No i jeszcze jak już tam coś wpisałeś, a dalej nie będzie działać to pokaż co wpisałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi