Skocz do zawartości

Kostka

Mik

Rekomendowane odpowiedzi

Po wymuszeniu zmiany częstotliwości odświerzania przez edycję xorg.conf

Section "Monitor"

Identifier  "Monitor0"

VendorName  "Monitor Vendor"

ModelName    "Samsung SyncMaster 757MB"

DisplaySize  320 240

HorizSync    30.0 - 96.0

VertRefresh  50.0 - 160.0

Option    "dpms"

Modeline "1024x768" 124.84  1024 1088 1240 1528  768  768  771  817

EndSection

mam te 100Hz jak chciałem ale obraz jest 2 razy mniejszy od powierzchni monitora, nierówny i przesunięty... hmm huh.gif

grafa ATI 9000pro (ale już niedługo biggrin.gif )

kazda rozdzielczosc i kazde odswiezanie monitory zapamietuja jako inny tryb pracy, a standardowo potrafia zapamietac ok 8 trybow pracy, jezeli wyswietlany obraz jest spoza znanych trybow pracy - obraz wyswietlany jest w standardowym (bezpiecznym) trybie, stad wlasnie ten maly rozmiar

musisz zmienic wszystkie parametry obrazu a nastepnie zapamietac ten tryb, przy pomocy osd monitora

warto jednak sprobowac innego trybu np. 85 Hz

tu masz kalkulator: http://www.dkfz-heidelberg.de/spec/linux/modeline/

kazda rozdzielczosc i kazde odswiezanie monitory zapamietuja jako inny tryb pracy, a standardowo potrafia zapamietac ok 8 trybow pracy, jezeli wyswietlany obraz jest spoza znanych trybow pracy - obraz wyswietlany jest w standardowym (bezpiecznym) trybie, stad wlasnie ten maly rozmiar

Sorki ale nie kumam, jaka bezpieczna jak pod windą mam 100Hz, ten mnitor po prostu tyle wyciąga. cool.gif

Właśnie dokładnie z tego kalkulatora kożystałem a ten wpis modeline pochodzi z tego co mi wyrzucił.

OSD monitora pokazuje 100Hz jak mam zapamiętać te ustawienia na monitorze bo nie mam pojęcia, jest w ogóle coś takiego (u mnie jest tylko info)?

HorizSync 30.0 - 96.0

VertRefresh 50.0 - 160.0

te dane są zedytowane tak jak należało (temat na forum) i takie są parametry monitora...

85Hz mnie nie urządza zupełnie, mam kiepską sięc elektryczną i mam przy tym odświerzaniu zakłócenia, niewielkie ale męczące, poza tym obraz jest trochę mniejszy - tylko 100Hz, które mam ale pozostaje kwestia proporcji i wielkości.

I na koniec: może jest narzędzie (w sumie bym się nie zdziwił bo na lina jest chyba wszystko biggrin.gif ) umożliwiające rozciąganie i przesuwanie obrazu.

pozdro

Sorki ale nie kumam, jaka bezpieczna jak pod windą mam 100Hz, ten mnitor po prostu tyle wyciąga. cool.gif

oki uzupelnie swoaja wypowiedz,

w rozumieniu kazda czestotliwosc odswiezania mialem na mysli rowniez np. 100,2 jaki 100,4 ktore to beda wyswietlana na OSD monitora jako 100 (pomimi iz elektronika monitora bedzie rozpoznawala ze to dwa inne tryby), co jest najzabawniejsze zapamietac mozemy tylko jedna wartosc, poniewaz etykieta jest pobierana z OSD

tutaj wina jest tworcow monitorow, ale nie do konca, poniewaz oni poprostu sprytnie wybrneli z sytuacji w ktorej sterowniki roznych producentow kart graficznych w roznych systemach podawalyby odmienne czestotliwosci odswiezania,

jednak sprawa jest bardziej skomplikowana...

dlaczego mamy inne tryby pracy w windzie i linuksie?

wszystkiemu winne sa sterowniki oraz podsystem graficzny, ktore to odsluguja wyswietlanie obrazu, ze wzgledu na odmienne algorytmy i zaokraglenia, moze wystapic roznica rzedu nawet kilku dziesietnych

jak ja postapilem majac ten sam problem?

poszedlem na latwizne wink.gif w windzie mam rozdzielczosc 1024x768 a w linuksie 1280x1024 (daltego ze interfejs graficzny jest o wiele bardziej elastyczny w dopasowaniu, i u mnie po zmianie wielkosc elementow wyglada lepiej niz 1024x768 smile.gif )

dodam ze poczatkowo chcialem ustawic w jednym systemie czestotliwosc 85 a w drugim 100 jednak mialem przesuniecia rzedu 2 milimetorw obrazu i co ciekawe wystepowalo to gdy raz wlaczalem winde a raz linuksa, jezeli natomiast wlaczalem linuksa dwa razy pod rzad efekt ten nie wystepowall,

nie wiem czym moglo to byc spowodowane blink.gif

dobra koniec tego przydlugiego wywodu wink.gif

chodzi o ta sekcje:

Section "Screen"
       Identifier "Screen0"
       Device     "Videocard0"
       Monitor    "Monitor0"
       DefaultDepth     24
       SubSection "Display"
               Viewport   0 0
               Depth     16
               Modes    "1280x1024" "1280x960" "1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480"
       EndSubSection
       SubSection "Display"
               Viewport   0 0
               Depth     24
               Modes    "1280x1024" "1280x960" "1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480"
       EndSubSection
EndSection 

Tak zrobiłem i wymusiłem 1280x1024 85Hz. Jednak obraz dalej ma wielkość... usraną. biggrin.gif Każda rozdziałka i każda częstotliwość odświerzania od standardowej powoduje u mnie to: KOSTKA

Mogę co prawda zmienić rozmiar przez osd jak pisaliście ale przy rozszerzeniu na maksa (100%) i tak brakuje mi kilku centymetrów z każdej strony. No nie wiem ale pod tym względem się zawiodłem na FC4... sad.gif

No a instalka sterów ATI wywala takie coś:

program gedit nie mógł automatycznie wykryć kodowania znaków. Sprawdź czy nie nastąpiła próba otwarcia pliku binarnego i spróbuj ponownie wybierając kodowanie znaków w oknie "Otwórz plik..." (lub "Otwórz położenie").

plik to: ati-driver-installer-8.18.6-i386.run i klikam na nim bo chyba .run'a tak się traktuje

pozdro