Mik Napisano Październik 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2005 Po wymuszeniu zmiany częstotliwości odświerzania przez edycję xorg.conf Section "Monitor" Identifier "Monitor0" VendorName "Monitor Vendor" ModelName "Samsung SyncMaster 757MB" DisplaySize 320 240 HorizSync 30.0 - 96.0 VertRefresh 50.0 - 160.0 Option "dpms" Modeline "1024x768" 124.84 1024 1088 1240 1528 768 768 771 817 EndSection mam te 100Hz jak chciałem ale obraz jest 2 razy mniejszy od powierzchni monitora, nierówny i przesunięty... hmm grafa ATI 9000pro (ale już niedługo ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2005 kazda rozdzielczosc i kazde odswiezanie monitory zapamietuja jako inny tryb pracy, a standardowo potrafia zapamietac ok 8 trybow pracy, jezeli wyswietlany obraz jest spoza znanych trybow pracy - obraz wyswietlany jest w standardowym (bezpiecznym) trybie, stad wlasnie ten maly rozmiar musisz zmienic wszystkie parametry obrazu a nastepnie zapamietac ten tryb, przy pomocy osd monitora warto jednak sprobowac innego trybu np. 85 Hz tu masz kalkulator: http://www.dkfz-heidelberg.de/spec/linux/modeline/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mik Napisano Październik 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2005 kazda rozdzielczosc i kazde odswiezanie monitory zapamietuja jako inny tryb pracy, a standardowo potrafia zapamietac ok 8 trybow pracy, jezeli wyswietlany obraz jest spoza znanych trybow pracy - obraz wyswietlany jest w standardowym (bezpiecznym) trybie, stad wlasnie ten maly rozmiar Sorki ale nie kumam, jaka bezpieczna jak pod windą mam 100Hz, ten mnitor po prostu tyle wyciąga. Właśnie dokładnie z tego kalkulatora kożystałem a ten wpis modeline pochodzi z tego co mi wyrzucił. OSD monitora pokazuje 100Hz jak mam zapamiętać te ustawienia na monitorze bo nie mam pojęcia, jest w ogóle coś takiego (u mnie jest tylko info)? HorizSync 30.0 - 96.0 VertRefresh 50.0 - 160.0 te dane są zedytowane tak jak należało (temat na forum) i takie są parametry monitora... 85Hz mnie nie urządza zupełnie, mam kiepską sięc elektryczną i mam przy tym odświerzaniu zakłócenia, niewielkie ale męczące, poza tym obraz jest trochę mniejszy - tylko 100Hz, które mam ale pozostaje kwestia proporcji i wielkości. I na koniec: może jest narzędzie (w sumie bym się nie zdziwił bo na lina jest chyba wszystko ) umożliwiające rozciąganie i przesuwanie obrazu. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Październik 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2005 umożliwiające rozciąganie i przesuwanie obrazu. Przecież to można w OSD monitora zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mik Napisano Październik 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2005 Oczywiście ale jaki sens robić to 4 razy dziennie przy zmianie oesa? Skoro w windzie mam 100Hz i obraz rozciągnięty na brzegi to w fedorze sobie dopasuję przez osd i w windzie będzie źle. Pytanie zatem pozostaje aktualne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Październik 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2005 W nowszych sterach nvidii była opcja do skalowania obrazu. Tam sobie ustawiłem, jak chciałem, a później na linuksie bawiłem się, jak mi się podobało. Nic nie było przesunięte, bo winda sobie odpowiednie dane ze sterownika ładowała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2005 Sorki ale nie kumam, jaka bezpieczna jak pod windą mam 100Hz, ten mnitor po prostu tyle wyciąga. oki uzupelnie swoaja wypowiedz, w rozumieniu kazda czestotliwosc odswiezania mialem na mysli rowniez np. 100,2 jaki 100,4 ktore to beda wyswietlana na OSD monitora jako 100 (pomimi iz elektronika monitora bedzie rozpoznawala ze to dwa inne tryby), co jest najzabawniejsze zapamietac mozemy tylko jedna wartosc, poniewaz etykieta jest pobierana z OSD tutaj wina jest tworcow monitorow, ale nie do konca, poniewaz oni poprostu sprytnie wybrneli z sytuacji w ktorej sterowniki roznych producentow kart graficznych w roznych systemach podawalyby odmienne czestotliwosci odswiezania, jednak sprawa jest bardziej skomplikowana... dlaczego mamy inne tryby pracy w windzie i linuksie? wszystkiemu winne sa sterowniki oraz podsystem graficzny, ktore to odsluguja wyswietlanie obrazu, ze wzgledu na odmienne algorytmy i zaokraglenia, moze wystapic roznica rzedu nawet kilku dziesietnych jak ja postapilem majac ten sam problem? poszedlem na latwizne w windzie mam rozdzielczosc 1024x768 a w linuksie 1280x1024 (daltego ze interfejs graficzny jest o wiele bardziej elastyczny w dopasowaniu, i u mnie po zmianie wielkosc elementow wyglada lepiej niz 1024x768 ) dodam ze poczatkowo chcialem ustawic w jednym systemie czestotliwosc 85 a w drugim 100 jednak mialem przesuniecia rzedu 2 milimetorw obrazu i co ciekawe wystepowalo to gdy raz wlaczalem winde a raz linuksa, jezeli natomiast wlaczalem linuksa dwa razy pod rzad efekt ten nie wystepowall, nie wiem czym moglo to byc spowodowane dobra koniec tego przydlugiego wywodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Październik 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2005 umożliwiające rozciąganie i przesuwanie obrazu. może xvidtune ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mik Napisano Październik 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2005 Obadam obadam. Ale dziwne że nie mogę włączyć 1280x1024 mimo wpisania tej wartości do pliku i to przy 16 i 24 bitowej głębi koloru, po prostu się nie pojawia do wyboru. hmm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2005 Obadam obadam. Ale dziwne że nie mogę włączyć 1280x1024 mimo wpisania tej wartości do pliku i to przy 16 i 24 bitowej głębi koloru, po prostu się nie pojawia do wyboru. hmm wpisujesz jako pierwsza wartosc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mik Napisano Październik 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2005 Tak, jako pierwsza więc jest w kolejności malejącej. 1280 - 1024 - 800 - 640... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2005 chodzi o ta sekcje: Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 16 Modes "1280x1024" "1280x960" "1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1280x1024" "1280x960" "1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection EndSection Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Październik 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2005 Mik Wykomentuj wszystkie rozdzielczości i zostaw tylko ta która Cie interesuje pod odpowiednim depth którego używasz, czyli pewnie 24 (defaultdepth). pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mik Napisano Październik 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2005 Tak zrobiłem i wymusiłem 1280x1024 85Hz. Jednak obraz dalej ma wielkość... usraną. Każda rozdziałka i każda częstotliwość odświerzania od standardowej powoduje u mnie to: KOSTKA Mogę co prawda zmienić rozmiar przez osd jak pisaliście ale przy rozszerzeniu na maksa (100%) i tak brakuje mi kilku centymetrów z każdej strony. No nie wiem ale pod tym względem się zawiodłem na FC4... No a instalka sterów ATI wywala takie coś: program gedit nie mógł automatycznie wykryć kodowania znaków. Sprawdź czy nie nastąpiła próba otwarcia pliku binarnego i spróbuj ponownie wybierając kodowanie znaków w oknie "Otwórz plik..." (lub "Otwórz położenie"). plik to: ati-driver-installer-8.18.6-i386.run i klikam na nim bo chyba .run'a tak się traktuje pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Październik 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2005 Jaki masz monitor? Jakiś czas temu miałem w rękach sporo materiałów o modeline, zainteresuj się tym, było chyba w man xorg.conf... Być może też dobrałeś złe stery do swojego X.org'a. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi