Mik Napisano Październik 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2005 W celu uruchomienia xmms i słuchania mp3 ściągnąłem wszystko co jest required do niego. Pierwsze to drivery alsa. Rozpakowałem i próbowałem zainstalować przez ./configure - make - make install. Ale mam błędy i teraz w ogóle nie ma dźwięku nawet z cd audio. Na panelu nie ma suwaka do głośności. Musiałem coś skopać... czyli teraz stary windowy sposób: format c?? Żartuję wiem że to się da zrobić tylko oczywiście nie wiem jak... /home/Mik/Templates/Instalki/alsa-driver-0.9.8.tar.bz2_FILES/alsa-driver-0.9.8/include/sndversions.h:3:29: error: linux/modsetver.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu hwdep.c: In function ‘snd_hwdep_info’: hwdep.c:188: warning: pointer targets in passing argument 1 of ‘strlcpy’ differ in signedness hwdep.c:189: warning: pointer targets in passing argument 1 of ‘strlcpy’ differ in signedness hwdep.c: In function ‘snd_hwdep_dsp_load’: hwdep.c:225: warning: ‘verify_area’ is deprecated (declared at /lib/modules/2.6.12-1.1398_FC4/build/include/asm/uaccess.h:105) make[1]: *** [hwdep.o] Błąd 1 make[1]: Leaving directory `/home/Mik/Templates/Instalki/alsa-driver-0.9.8.tar.bz2_FILES/alsa-driver-0.9.8/acore' make: *** [compile] Błąd 1 ten driver to 0.9.8 pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Październik 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2005 A ja się zapytam, po cholere wziąłeś się za kompilacje tej alsy, skoro masz ją już na 99,9% z paczki? (jak nie, to jest yum) Tylko napierniczyłeś w sysie. Heh, ja bym się kompilacji alsy nie tknął za żadne skarby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mik Napisano Październik 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2005 Kompilacja powiadasz? Czyli kompilowałem... wow, hehe. Myślałem że to instalka. Paczka czyli .rpm tak? No z yuma wiem że się da ale po fakcie o tym przeczytałem. Da się coś poradzić czy jednak format? edit: z yuma chyba też niedobrze? [root@localhost ~]# yum install alsa Setting up Install Process Setting up repositories livna 100% |=========================| 951 B 00:00 updates-released 100% |=========================| 951 B 00:00 base 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 extras 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 Reading repository metadata in from local files Parsing package install arguments No Match for argument: alsa Nothing to do [root@localhost ~]# format format format Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Październik 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2005 Polecenie rpm -qa |grep alsa Wynik:alsa-lib-1.0.9rf-2.FC4 masz na 100% A jesli chodzi o xmms i mp3 wszystko zainstalujesz yumem http://faq.fedora.pl/#mp3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mik Napisano Październik 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2005 Dzięki jak wrócę do domu to sprawdzę. Można wiedzieć co robi to polecenie? Kumam rpm i alsa a reszta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Październik 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2005 Mik napisano 28.10.2005 - 15:40 Można wiedzieć co robi to polecenie? Kumam rpm i alsa a reszta? Można http://wiki.stemar.com.pl/wiki/?n=Administ...stracja.Pakiety Ale naprowadze cię ze jest to polecenie dzięki któremu będziesz miał informaje ze dany pakiet(y) są zainstalowane w systemie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mik Napisano Październik 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2005 Polecenie rpm -qa |grep alsa Wynik:alsa-lib-1.0.9rf-2.FC4 masz na 100% A jesli chodzi o xmms i mp3 wszystko zainstalujesz yumem http://faq.fedora.pl/#mp3 To prawda mam, ale dalej nie mam dzwięku i nie wiem jak odinstalować to co pokombinowałem... ehh brakuje mi unistall.exe No i poinstalowałem jeszcze yumem wszystkie wtyczki z linka który podałeś i dalej bida. Jutro jak wrócę z pracy to chyba jednak będzie ten format. Edit - I jeszcze taki zonk: [root@localhost ~]# yum install xmms-mp3 Setting up Install Process Setting up repositories livna 100% |=========================| 951 B 00:00 updates-released 100% |=========================| 951 B 00:00 base 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 extras 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 Reading repository metadata in from local files primary.xml.gz 100% |=========================| 337 kB 00:21 updates-re: ################################################## 989/989 Added 26 new packages, deleted 43 old in 1.45 seconds Parsing package install arguments Nothing to do [root@localhost ~]# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Październik 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 29, 2005 1. Tamto co kompilowałeś jak wyszły błędy to chyba się nie zainstalowało 2 . Jak masz alsa-lib-1.0.9rf-2.FC4 to bardzo dobrze 3 . Sprawdz dzwięk w ustawieniach polecenia uruchomią ci reulacje dzwięku kmix lub gnome-volume-control Jak uruchomisz kmix -> Output masz mieć włączone "Master , Headphone , PCM " nad sywakami sa okrągle przyciski aby było włączone musi być podświetlone na jasnozielono 4 . Cd z plyty włączysz kmix -> Input -> CD 5. Jak dalej niemasz dzwięku to napisz co to za karta dzwiękowa moze ktoś z forumowiczów ma taką samą i ci pomogą 6. rpm -qa |grep xmms bo chyba masz już zainstalowane Menu: Multimedia -> Otwarzacz dźwięku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi