DAREK WL. Napisano Październik 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2005 Mam neostrade modem sagem fast 800. Tpsa spełniła wreszcie swa obietnice podwojenia szybkosci neostrady ze 128 na 256 kb/s ale musi byc spełniony 1 warunek; prawidłowe numery serwerów dns tpsa. Powinny one byc takie; 194.204.159.1 194.204.152.34 212.191.132.126 a sam system core4 i nie tylko bo na auroxie 11 i ubuntu jest tez to samo, ładuje przy starcie połaczenia liczby 194.204.152.34 217.94.98.164 a ta druga liczba to stary server dns tepsy którego nie powinno byc w pliku /var/run/ppp/resolv.conf . Plik /etc/resolv.conf jest tylko wowiazaniem do wczesniej podanego pliku Jak ustawic opcje dhcp i dhclient aby system nie podmieniał samoczynnie przy starcie wpisanych przeze mnie recznie prawidłowych liczb Próbowałem wpisu usepeerdns=no w pliku /etc/ppp/peers/adsl ale to dołozenie literrek 'no powoduje całkowity anik połaczenia Trzeba wiec zrobic to innym sposobem ale jakim? Prosze o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Październik 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 29, 2005 A może by tak spróbować zrobić to przez skrypt w bashu? #!/bin/bash cp /home/user/dobre_adresy /etc/resolv.conf Przynajmniej coś w takim stylu. Później wrzucić go do /etc/init.d (czy co tam jest w Fedorze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2005 Jeśli zainstalowałeś neostradę tak jak tutaj → http://www.fedora.pl/index.php?option=cont...id=98&Itemid=34 to w pliku /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ppp0 wystarczy użyć parametru: PEERDNS=no Pamietaj, by potem samemu ustalić servery w /etc/resolve.conf http://www.redhat.com/docs/manuals/enterpr...interfaces.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Październik 31, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2005 Gajowniku Przed chwila sprawdziłem w katalogu /etc/sysconfig/network-scripts/ nie ma u mnie pliku 'ifcfg ppp0 Link który podajesz pytajac czy przeprowadziłem według niego konfiguracje neo+ odnosi sie do modemu thomson speedtoouch a ja mam sagema fast800 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Napisano Listopad 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2005 Nic Ci to nie da, DNS-y w nerwostracie przydzielane są automatycznie , ładuje przy starcie połaczenia liczby 194.204.152.34 217.94.98.164 - są przydzielane dla CIebie dynamicznie przez router TPS-y i nie uda Ci się ich zmienić na inne. Mam identyczny problem . Poruszałem temat z infolinią - "specjalista" zdziwił się bardzo, że otrzymujemy 217.94.98.164 - wg jego Neostrada TPSA w ogóle nie posiada takiego DNS'a , pomimo tego , że ip adress mówi iż jest to DNS 3 TPSA - oczywiście numer ten pingować się nie da w przeciwieństwe do pierwszego. Wynika z tego ,że najprawdopodobniej cały czas jedziedziemy na jednym DNS-sie ( 194.204.152.34 ) - a jakie tego są skutki - wiadomo . Nie wiem skąd uzyskałeś ten trzeci numer . Ja w informacji od "Specjalisty" uzyskałem jeszcze takią ładną parę : 193.110.120.5 193.110.120.20 i też tylko ostatni z nich daje się pingować. Możliwe że TPSA używa róźnych urządzeń w różnych rejonach kraju, różne teżprzyznaje DNSy . Ciekawe gdzie leży prawda i co dalej robić z tym fantem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Listopad 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2005 Przed chwila rozmawiałem z panem na infolinii i on powiedział że nie zna takich 2 liczb jak podajesz to on nie zna a linuksa to oni nie wspomagaja Koń by sie uśmiał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Napisano Listopad 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2005 Te fajne dwa DNSy otrzymałem właśnie od "pana z infolinii" . DNSy testowałem przy pomocy kilku routerów (mała sieć) i niestety z automatu dostajemy to co dostajemy , a przy próbie wpisania innych DNSów - net poprostu stoi w miejscu. Ktoś więc robi nas w konika a net często się ślimaczy. Musimy dowiedzieć się jak naprawdę powinno to wyglądać , bo mnie też ten fakt od dawna wkurza. Nigdy nie mów że masz tylko kompa z Linuksem, ja zawsze mówię , że mam w domu conajmniej 4-y z różnymi systemami operacyjnymi - wtedy nie mogą tak łatwo uczepić się Twojego komputera , bo śpiewka zawsze idzie w tą stronę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Listopad 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2005 Nie wiem czemu ale u mnie coraz czesciej sie zdarza ze strony na forum tutejszym nie wyswietlaja sie tylko jest komunikat o błedzie w wyswietlaniu strony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi