Skocz do zawartości

Jak Wyłaczyc Automatyczne Pobieranie Dns-ów

DAREK WL.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam neostrade modem sagem fast 800.

Tpsa spełniła wreszcie swa obietnice podwojenia szybkosci neostrady

ze 128 na 256 kb/s ale musi byc spełniony 1 warunek;

prawidłowe numery serwerów dns tpsa.

Powinny one byc takie;

194.204.159.1

194.204.152.34

212.191.132.126

a sam system core4 i nie tylko bo na auroxie 11 i ubuntu jest tez to samo,

ładuje przy starcie połaczenia liczby

194.204.152.34

217.94.98.164

a ta druga liczba to stary server dns tepsy którego nie powinno byc w pliku

/var/run/ppp/resolv.conf . Plik /etc/resolv.conf jest tylko wowiazaniem do wczesniej podanego pliku mad.gif

Jak ustawic opcje dhcp i dhclient aby system nie podmieniał samoczynnie przy starcie

wpisanych przeze mnie recznie prawidłowych liczb question.gif

Próbowałem wpisu usepeerdns=no w pliku /etc/ppp/peers/adsl ale to dołozenie literrek 'no

powoduje całkowity anik połaczenia scared.gif

Trzeba wiec zrobic to innym sposobem sad.gif ale jakim?

Prosze o pomoc smile.gif

Jeśli zainstalowałeś neostradę tak jak tutaj → http://www.fedora.pl/index.php?option=cont...id=98&Itemid=34 to w pliku /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ppp0 wystarczy użyć parametru:

PEERDNS=no

Pamietaj, by potem samemu ustalić servery w /etc/resolve.conf

http://www.redhat.com/docs/manuals/enterpr...interfaces.html

Gajowniku smile.gif

Przed chwila sprawdziłem w katalogu /etc/sysconfig/network-scripts/ nie ma u mnie pliku

'ifcfg ppp0 sad.gif Link który podajesz pytajac czy przeprowadziłem według niego konfiguracje neo+ odnosi sie do modemu thomson speedtoouch a ja mam sagema fast800 ohmy.gif

Nic Ci to nie da, DNS-y w nerwostracie przydzielane są automatycznie ,

ładuje przy starcie połaczenia liczby

194.204.152.34

217.94.98.164

- są przydzielane dla CIebie dynamicznie przez router TPS-y i nie uda Ci się ich zmienić na inne. Mam identyczny problem . Poruszałem temat z infolinią - "specjalista" zdziwił się bardzo, że otrzymujemy 217.94.98.164 - wg jego Neostrada TPSA w ogóle nie posiada takiego DNS'a , pomimo tego , że ip adress mówi iż jest to DNS 3 TPSA - oczywiście numer ten pingować się nie da w przeciwieństwe do pierwszego. Wynika z tego ,że najprawdopodobniej cały czas jedziedziemy na jednym DNS-sie ( 194.204.152.34 ) - a jakie tego są skutki - wiadomo . Nie wiem skąd uzyskałeś ten trzeci numer . Ja w informacji od "Specjalisty" uzyskałem jeszcze takią ładną parę :

193.110.120.5

193.110.120.20

i też tylko ostatni z nich daje się pingować.

Możliwe że TPSA używa róźnych urządzeń w różnych rejonach kraju, różne teżprzyznaje DNSy .

Ciekawe gdzie leży prawda i co dalej robić z tym fantem ?

Te fajne dwa DNSy otrzymałem właśnie od "pana z infolinii" . DNSy testowałem przy pomocy kilku routerów (mała sieć) i niestety z automatu dostajemy to co dostajemy laugh.gif , a przy próbie wpisania innych DNSów - net poprostu stoi w miejscu. Ktoś więc robi nas w konika a net często się ślimaczy. Musimy dowiedzieć się jak naprawdę powinno to wyglądać , bo mnie też ten fakt od dawna wkurza.

Nigdy nie mów że masz tylko kompa z Linuksem, ja zawsze mówię , że mam w domu conajmniej 4-y z różnymi systemami operacyjnymi - wtedy nie mogą tak łatwo uczepić się Twojego komputera , bo śpiewka zawsze idzie w tą stronę scared.gif .