Gość _PaT Napisano Sierpień 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2004 A moja siostra ni stąd ni zowąd przeżuciła się na Linuksa, bo : filmy mają lepszą jakość, dźwięk ma lepszą jakość (choć to wcale nie prawda), jest dużo gier, wygodniejsza jest przeglądarka internetowa i openoffice.org nie chce jej na siłę uszczęśliwiać, tak jak to robi MS Office (uciążliwa poprawa błędów). Na koniec jeszcze dwa mocne argumenty: po instalacji można robić wszystko (w windzie niczego jej nie wgrałem), do rozsądku przemówiły jej też ogromne ilości gier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m@rtinez Napisano Sierpień 31, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2004 Gier w (_linuxie_ → Linuksie) ORT jest w sumie dużo, ale szybko się nudzą. Nie ma jakichś super ekstra wypasionych korzystających z najnowszych kart graficznych itp. W sumie pogra na tym, ale nie opłacałoby się instalować (_linuxa_ → Linuksa) ORT tylko dla gier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Wrzesień 2, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2004 Znając siostry to ulubionymi grami są gry logiczne i karciane(ewentualnie zręcznościowe). Kobietę naprawdę łatwo zachęcić z powodu wyglądu. Dodać jej parę skryptów karamby cz gDeskleta i mamy cieszący oko pulpit. Hmmm, co by zrobić z tym klientem poczty, naprawdę spory problem. Ja tych kobiet nie rozumiem... mi wystarcza mutt, a one muszą mieć jakieś animacje, obrazki itp. Może prześlij żonie jakiegoś fajnego wirusa wyłączając antywira Może przejdzie na Linuksa w 100 % Tego ci życzę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
charon Napisano Wrzesień 4, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2004 W tym przypadku nie trzeba tego. Wystarczy pochrzanić tego klienta poczty, a taki kolorowy to pewnie szajs, więc nie będzie to trudne. U mnie w domu tylko ja wiem cokolwiek o kompie. Rodzice są technofobami i trzymają się od niego z dala. Skasowałem Windę, a na jej miejsce wgrałem FreeBSD i nawet nic nie zauważyli. Ja też tego nie rozumiem. Czasem wolę na konsoli obsługiwać jakić program, jeśeli widę, że jest lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m@rtinez Napisano Wrzesień 4, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2004 Znając siostry to ulubionymi grami są gry logiczne i karciane(ewentualnie zręcznościowe). Nie wiem kim jesteś z zawodu, ale powinieneś zostać psychologiem. Moja wspomniana żeńska część rodziny tak tłucze w pasjanse że aż dom się trzęsie. Nałogowo już normalnie. Zastanawiam się czy w na Evolution nie znalazłby jakichś ciekawych nakładek (skinów). Szukałem kiedyś ale z marnym rezultatem. Jak znacie coś takiego to prosiłbym o info. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Wrzesień 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2004 Jak się nie zgodzi to zakop ją na ogródku, zrwesztą gdy szukałem materiałów o (_linuxie_ → Linuksie) ORT to wychodzi na to że liczą się tylko dwie dystrybucje, slackware i fedora, ludzie nawet za osławionym mdk10 nie przepadają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m@rtinez Napisano Wrzesień 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2004 Jest jeszcze SuSEł, ale on podobnie do Slacware'a podejrzewam (nie testowałem go jeszcze nigdy) wymaga wyższych umiejętności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Wrzesień 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2004 SUSE jest bardzo prostą dystrybucją, wymagającą mniejszej wiedzy niż MDK i FC, jednak narazie nie jest po polsku(tylko Centrum Sterowania YAST, resztę można zpolonizować, choć słyszałem o nieoficjalnych paczkach do yasta). Jednak Novell już zapewnił, że kolejna wersja będzie po polsku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m@rtinez Napisano Wrzesień 10, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2004 Czy mieliśmy ten sam system??W Suśle nie wiedziałem jak się nazywam. Pogmatfany strasznie, ale to wszystko subiektywne odczucia są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pesto Napisano Październik 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2004 moge napisać jak przekonać mame: pokazujesz zestaw gierek [pasjanse i inne takie] w kde i po sprawie bo solitare to nie konkurencja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dodomela Napisano Październik 31, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2004 Zainstaluj frozen-bubble Mojej siostrze bardzo się ta gierka spodobała :-) gajownik, a pomozesz lamie zainstalowac? bo nie moge zgodnie z tym co pisza to : # Perl: the most popular scripting language out there # SDL: the "standard" cross-platform multimedia C library # SDL_image: an image file loading library for SDL # SDL_mixer: a multi-channel audio mixer library for SDL # perl-SDL: glue between perl and SDL WARNING, perl-SDL 2.x is incompatible with Frozen-Bubble wszystko mam poinstalowane a mimo to dostaje komunikat : ostrzeżenie: frozen-bubble-1.0.0-6.1.fc2.fr.i386.rpm: Sygnatura V3 DSA: NOKEY, key ID e42d547b błąd: Niespełnione zależności: perl(SDL) jest wymagany przez frozen-bubble-1.0.0-6.1.fc2.fr perl(SDL::App) jest wymagany przez frozen-bubble-1.0.0-6.1.fc2.fr perl(SDL::Cursor) jest wymagany przez frozen-bubble-1.0.0-6.1.fc2.fr perl(SDL::Event) jest wymagany przez frozen-bubble-1.0.0-6.1.fc2.fr perl(SDL::Font) jest wymagany przez frozen-bubble-1.0.0-6.1.fc2.fr perl(SDL::Mixer) jest wymagany przez frozen-bubble-1.0.0-6.1.fc2.fr perl(SDL::Surface) jest wymagany przez frozen-bubble-1.0.0-6.1.fc2.fr perl-SDL >= 1.19.0 jest wymagany przez frozen-bubble-1.0.0-6.1.fc2.f co mam sprawdzic, powtorzyc, zmienic? nie wiem od ktorej strony zaczac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 31, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2004 błąd: Niespełnione zależności: perl(SDL) jest wymagany przez frozen-bubble-1.0.0-6.1.fc2.fr perl(SDL::App) jest wymagany przez frozen-bubble-1.0.0-6.1.fc2.fr perl(SDL::Cursor) jest wymagany przez frozen-bubble-1.0.0-6.1.fc2.fr perl(SDL::Event) jest wymagany przez frozen-bubble-1.0.0-6.1.fc2.fr perl(SDL::Font) jest wymagany przez frozen-bubble-1.0.0-6.1.fc2.fr perl(SDL::Mixer) jest wymagany przez frozen-bubble-1.0.0-6.1.fc2.fr perl(SDL::Surface) jest wymagany przez frozen-bubble-1.0.0-6.1.fc2.fr perl-SDL >= 1.19.0 jest wymagany przez frozen-bubble-1.0.0-6.1.fc2.fr Wszystkie te wirtualne zalezności dostarcza paczka perl-SDL. Co Ci wyświetla to polecenie: rpm -q perl_SDL ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dodomela Napisano Październik 31, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2004 Wszystkie te wirtualne zalezności dostarcza paczka perl-SDL. Co Ci wyświetla to polecenie: rpm -q perl_SDL ?? gajownik Dzieki !! nigdy bym na to nie wpadl pomoglo doinstalowanie wskazanej paczki + jeszcze jakies inne dwa wszystko gra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m@rtinez Napisano Październik 31, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2004 moge napisać jak przekonać mame: pokazujesz zestaw gierek [pasjanse i inne takie] w kde i po sprawie bo solitare to nie konkurencja To nic nie da bo moja mama ma mnóstwo pasjansów poinstalowanych to nie wiem jak wypasione to musiałoby być, żeby się przerzuciła. A siostra faktycznie w frozen bubbla trzaska troche. Przynajmniej taki mały sukces. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ubek Napisano Listopad 2, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2004 Ingrid Bardzo dziękuję za kobiecy głos Thunderbirda już próbowałem, sam go używam pod Windą i pod Linuxem. Pomysł z wykładem całkiem, całkiem. MUszę jeszcze obmyślić sposób na zniechęcenie do Windy i wiadomości w html. Wtedy może zadziała switch Z tym strachem przed zawirusoswaniem kompa to masz rację Co do netykiety: niestety w dalszym ciągu większość ludzi wysyła maile w formacie html, a jak mi się wydaje przyczyną takiej sytuacji jest przyzwyczajenie. OE domyślnie ma ustawione wysyłania w tym formacie a jak chcesz przez stronę coś posłać to też trzeba odchaczyć defaultowo zaznaczony owy html żeby poszło w zwykłym tekście. W tekstowym e-mailu chyba nie można wklejać linków. Nie spotkałem się sytuacjom, że ktoś nie przyjąl lub odesłał e-mail napisany w html a już na pewno nie z takim potraktowaniem jakie proponuje np Richard Stallman (bojkot wszystkich przesyłek w formatach zamkniętych) albo propozycja dla "brutali" przedstawiona czasopiśmie "Linux - wiosna 2004" przez p. Cezarego M. Kruka. Brzmi ona tak: "Proszę nie przesyłać poczty w formacie html, lisów z dokumentami z programu Microsoft Word, przesyłek z nieskompresowanymi załącznikami ani żadnej innej dziwnej poczty". Nasze społeczeństwo ma przed sobą jeszcze długą drogę do przejścia. Ja zaczynam "edukować" żonę w kwestii netykiety Pozdrawiam Witam. w zwykłym tekście oczywiście MOŻNA tworzyć linki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi