bubas Napisano Listopad 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2005 Jestem nowy w Linuxe i mam problem z edycją i zapisem pliku fstab. W dystrybucji FC 4 próbuję zamontować partycję FAT i wszystko gra do momentu kiedy pragnę zapisać zmiany w pliku fstab. Wyskakuje komunikat "brak uprawnień do zapisu". Fstab`a edytuję w KWrite i oczywiście jako root. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Listopad 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2005 To znaczy że jednak nie jako root, lepiej z skorzystaj z jakiegoś konsolowego edytora np. mcedit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Listopad 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2005 przeczytaj najpierw to → http://faq.fedora.pl Potem wpisz w konsoli su - i wtedy dokonaj edycji. Jesli chodzi o edytor to ja bym proponował oswoić się z VIMem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubas Napisano Listopad 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2005 Otworzyłem fstab`a w konsoli edytorem vi oczywiście jako ROOT wykonałem dla pewności polecenie su - . W dole ekranu pisze "readonly" czyli tylko do odczytu. A tak w ogóle co znaczy ten zapis w nagłówku pliku fstab - # This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Listopad 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2005 W dole ekranu pisze "readonly" czyli tylko do odczytu. Zaloguj się na roota i wykonaj te polecenia: id id -Z ls -Z /etc/fstab Ich wynik wklej tutaj. A tak w ogóle co znaczy ten zapis w nagłówku pliku fstab - # This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details Ten napis chyba samemu wszystko tłumaczy. W manualu na samej górze jest przeciez napisane: fstab-sync - Update the /etc/fstab file in response to HAL eventsJak przykładowo wsadzisz pendrive'a do portu USB, to Ci system go samemu podmontuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubas Napisano Listopad 2, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2005 Sorry jeśli kogoś ruszyłem swoim pytaniem ale uprzedzałem że jestem nowy zarówno w linux`e jak i na forum. Wracając do meritum dzięki za ostatnią odpowiedż ale nie bardzo to rozumiem więc spróbuję zadać pytanie jeszcze raz. Jak zamontować na stałe w FC4 partycje FAT. Opisy na forach nie działają ponieważ nie umiem zapisać zmian w pliku fstab. Jeśli ma ktoś ochotę opisać mi to krok po kroku to z góry wielkie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Listopad 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2005 Opisy na forach nie działają ponieważ nie umiem zapisać zmian w pliku fstab. w vimie :wq w mcedit F10 w nano ctrl+o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Listopad 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2005 @bubas - Zatem może po kolei, najpierw upewnij się że masz zainstalowany w systemie pakiet mc (najprawdopodobniej masz) i wykonuj kolejno operacje: 1. Otwórz konsolę i wydaj polecenie: su - (z kreską "-") po czym podaj hasło root. 2. Po uzyskaniu uprawnień roota wydaj polecenie: mcedit /etc/fstab 3. Uruchomi się edytor mcedit którym dokonasz wszelkich potrzebnych zmian w pliku fstab (dopiszesz swoje partycje). Po dokonaniu zmian naciśnij klawisz F2 celem zapisania treści pliku, po czym naciśnij F10 co spowoduje zamknięcie edytora. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z oczekiwaniami to nowa treść fstab zostanie zapamiętana i od tej pory twoje partycje FAT będą automatycznie montowane przy każdym uruchomieniu systemu. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi