Skocz do zawartości

Dźwięk Z Xmms I Kadu Na Raz

kabeen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam problem z dźwiękiem w Fedorze Corre 4. Instalator systemu zainstalował co trzeba i dźwięk chodzi, tyle że jedne programy przeszkadzają innym. Przykładowo, gdy włączam xmms'a z muzą lub MPlayera, nie działają dźwięki z kadu, które bez muzy chodzą ok. Podczas pracy MPlayera nie mogę uruchomic Totema - wyskakuje error "Nie można uruchomić programu Totem. Resource busy or not available.". Po wyłączeniu MPlayera uruchomienie xmmsa lub Totema kończy sie zwieszeniem tych ostatnich. W ogóle czasami udaje się uruchomić xmmsa, a czasami nie. Na dodatek brat również ma FC4, i jemu xmms + mplayer + kadu chodzi elegancko. Moze chodzi o różnice w sprzęcie? Ja mam plyte Gigabyte GA 7N400-L ze zintegrowaną kartą dźwiękową, brat ma Sound Blastera Live. Ktos wie o co chodzi??

Z góry dzięki za pomoc!

SB Live sprzętowo wspiera obsługę wątków co pozwala na bezproblemową pracę jednocześnie na kilku aplikacjach wykorzystujących system dźwiękowy (ALSA). Twoja zintegrowana karta nie posiada takiej funkcji zatem musisz skonfigurować ALSA pod kątem programowej obsługi wątków, jeden z opisów rozwiązania tego problemu znajdziesz TUTAJ przy czym pragnę nadmienić, że ów opis dotyczy systemu Arch Linux. Zatem proponuję poszukać podobnego rozwiązania opisanego pod kątem FC4, choć nie wykluczone że opis dla Archa zadziała także na Fedorze. Niestety nie testowałem tego rozwiązania u siebie, bo posiadam SB Live.

SB Live sprzętowo wspiera obsługę wątków co pozwala na bezproblemową pracę jednocześnie na kilku aplikacjach wykorzystujących system dźwiękowy (ALSA). Twoja zintegrowana karta nie posiada takiej funkcji zatem musisz skonfigurować ALSA pod kątem programowej obsługi wątków, jeden z opisów rozwiązania tego problemu znajdziesz TUTAJ przy czym pragnę nadmienić, że ów opis dotyczy systemu Arch Linux. Zatem proponuję poszukać podobnego rozwiązania opisanego pod kątem FC4, choć nie wykluczone że opis dla Archa zadziała także na Fedorze. Niestety nie testowałem tego rozwiązania u siebie, bo posiadam SB Live.

Dzieki za trop ;-) wprawdze rozwiazanie z Twojego linka nie zadzialalo, ale zapewne sie przyda do dalszych poszukiwan :-) Pozdrawiam!