Skocz do zawartości

Wypalanie Dvd-rw

dun

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, probuje nagrac dvd-rw na fedora core 2 przy pomocy k3b(cd-r/rw nagrywa bez problemow) i caly czas wyswietla mi blad "nie mozna przeladowac nosnika" (reload failed). Ktos wie co jest grane? w jaki sposob wypalic ten nosnik ? probowalem z konsoli sformatowac ten dysk to wyswietla mi blad:PERFORM OPC failed with SK=4h/ASC=10h/ACQ=00h]: Input/output error. Podobniejest z nagrywaniem przez xcdroast'a tylko blad dotyczy opc i/lub ze nie mozna nagrac nosnika wiekszego jak 100min

. Prosze o pomoc i z gory dziekuje

Nieraz miałem kłopoty z k3b, wychodziło często na to, że brak uprawnień i w Mandrakeu jest np. konfig.k3b i tam to można zmienić. Było też tak, że za mało miejsca w keszu, albo pamiętam w przypadku DVD-RW coś z formatowaniem. teraz na FC4 też mi nie chciało wypalić CD. Ale po updatowaniu yumem, aptem, zainstalowaniu synaptika, wyszukaniu tam pod media wszystkiego do wypalania i zainstalowaniu tego, jakoś poszło. Zaraz po instalacji ,CD-ROM był chyba zamontowany pod /mnt, po updacie zrobił się pod /media. Może też tak być że za mało miejsca w keszu, bo niekiedy musi być tyle ile ma DVD, bo sobie tworzy obraz i potem wypala.

u mnie k3b nagrywal tylko w rootcie. jak pytalem o to na ircu to powiedzieli ze u nich tez wiec chyba nie jest zle.

wlasnie jest zle bo tak nie powinien dzialac, oznacza to zemozecie miec zle ustawione uprawnienia, jednak czesciej sa to bledy w programie k3b,

pobierzcie za pomoca yuma najnowsza wersje k3b dopisujac repo:

[xcyb-stable]
name=Fedora Core 3 ( xcyborg / stable )
baseurl=http://rpms.xcyb.org/fedora/3/stable/
enable=1 

** oczywiscie zmieniajac odpowiednio wpis do swojej wersji fedory

• 3 weeks later...

xcdroast - problem

Witam mam malutki problem z xcdroast a mianowicie :

Po zainstalowaniu xcdroast wszystko chodzi jak należycie wszystkie nagrania na płayty CD-R-RW są bez problemowe wszystko ok .

Jeżeli wezmę płytę DVD -R itp.(chwilowo nie nagrywa tych płyt ) dopiero po zainstalowaniu cdrecord-ProDVD-2.01b31-2 cdrecord-2.01.1-5 , po wpisaniu klucza cdrecord - ProDVD do sekcji konfiruracja - opcje , problem nienagrywających się płyt DVD znika - pojawia się kolejny mniejszy problem po zakończeniu narywania i po zapisaniu całej płyty oraz jej prawidłowym zamknięciu pojawia się opis "błąd podczas nagrywania " pomimo że płyta nagrała się prawidłowo i czyta się bez problemów na innych lompach.

--Resize_Images_Alt_Text--