Uhuru Napisano Listopad 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2005 wepchalam do napedu normalna plytke cd-r i oto co mi wyskoczylo: [mntent]: warning: no final newline at the end of /etc/fstab mount: block device /dev/hdc is write-protected, mounting read-only mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hdc, missing codepage or other error In some cases useful info is found in syslog - try dmesg | tail or so plytki dvd mi normalnie zamontowuje, po raz kolejny help!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Listopad 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2005 warning: no final newline at the end of /etc/fstab Dodaj nową, pustą linię na końcu pliku /etc/fstab. A co do reszty, jakim poleceniem montujesz płytę, czy ona jest sprawna? Pokaż /etc/fstab. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Uhuru Napisano Listopad 4, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2005 po prostu na pulpicie klika zamontuj i czekam az to sie zrobi:) A plik wyglada tak /juz po dodaniu pustej linijki/ # This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 /dev/devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 /dev/shm /dev/shm tmpfs defaults 0 0 LABEL=/home /home ext3 defaults 1 2 /dev/proc /proc proc defaults 0 0 /dev/sys /sys sysfs defaults 0 0 /dev/hda8 swap swap defaults 0 0 /dev/fd0 /media/floppy1 auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 /dev/hdc /media/cdrecorder1 auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 /dev/hd5 /mnt/FreeDOS vfat auto,quiet,rw,dmask=0000,fmask=0111,utf8,nodev,noexec,nosuid 00 /dev/hd1 /mnt/FreeDOS vfat auto,quiet,rw,dmask=0000,fmask=0111,utf8,nodev,noexec,nosuid 00 dziwne jest ze wszystkie inne normalnie chodza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Listopad 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2005 To jest nagrywara, jak dobrze rozumiem? Spróbuj mojej linijki z fstaba /dev/hdd /mnt/nagrywara iso9660 rw,user,noauto,iocharset=iso8859-2,codepage=1250 0 0 I spróbuj zamotować z konsoli i wklej, co wypluje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Uhuru Napisano Listopad 4, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2005 jezeli mountnelam dobra rzecz to po dodaniu tej Twojej linijki do pliku fstab to wyszlo tak: mount: can't find hdd in /etc/fstab or /etc/mtab no a normalnie to jeszcze: mount: can't find /media/cdrecorder1 in /etc/fstab or /etc/mtab i teraz juz rzadnej plyty nie laduje:) wczesniej przynajmniej inne dzialaly:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Listopad 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2005 Eee wkleiłem Ci mój wpis, Ty go sobie miałeś ustawić pod siebie Wklej coś takiego /dev/hdc /mnt/cdrecorder1 iso9660 rw,user,noauto,iocharset=iso8859-2,codepage=1250 0 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Uhuru Napisano Listopad 4, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2005 wiem ^-^' pozniej sama zauwazylam i zmienilam i zaczelo dzialac, tak jak bylo. Kurde fajna muze mam na tej plycie,a ona nie chce dzialac.Cala reszta smiga jak sie patrzy:) BTW jestem rodzaju zenskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Listopad 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2005 BTW jestem rodzaju zenskiego Oj sorry, przynaje się do błędu ;P (od razu się jakoś lepiej posta pisze ;-)) A co teraz wypluwa mount /media/cdrecorder1? Ta płytka jest na 100% dobra? Na windzie chodzi? PS. A nie jest to przypadkiem płyta cdaudio? Jeżeli tak, to takich płyt się nie montuje, tylko od razu po włożeniu odpala się jakiś progs do słuchania płyt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Uhuru Napisano Listopad 4, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2005 Jasne ze to nie audio , pod winshitem chodzi a komunikat wywale ten sam co w pierwszym poscie. Nie wiem, moze dzis jest zly dzien na ta plyte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Listopad 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2005 No to już nie mam pomysłów ... :| A co jeszcze wyświetla dmesg | tail ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Listopad 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2005 Jaki masz system plików na tej płycie? Spróbuj wywalić wpisy tego napędu z fstaba i zamontować płytę ręcznie. Kiedyś Gnome powodował konflikty, spróbuj zamontować płytę przy wyłączonym Gnome. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaszak Napisano Listopad 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2005 Ten problem dotyczy wszystkich moich napędów (mam 2: Nagrywarkę CD i napęd DVD). moje wpisy w /etc/fstab już od instalacji systemu wyglądają dokładnie tak, jak w waszych przykładach, ale i tak dziękuję za wszelką pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Uhuru Napisano Listopad 5, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2005 Plytaka nagrywana myla jako udf, i mozliwe ze to jest problemem. No ale wczoraj ladnie dzialala reszta, a dzis o zgrozo!takie mi pokazuje jak chce zamountowac cokolwiek:) mount: mount point /mnt/cdrecorder1 does not exist a ftsab wyglada tak: /dev/hdc /mnt/cdrecorder1 iso9660 rw,user,noauto,iocharset=iso8859-2,codepage=1250 0 0 i o co mu teraz chodzi BTW pod Gnomem wlazilo wszystko teraz ma kde. Panowie, muszie sie wam pochwalic sama sobie to naprawilam, pozmienialam rozne rzeczy w tej linijce i dziala jak sie patrzy:d ha! kupie sobie w nagrode batonika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Listopad 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2005 mount: mount point /mnt/cdrecorder1 does not exist taki blad oznacza ze nie ma odpowiedniego katalogu w ktorym by mial podmontowac plytke, trzeba bylo po prostu utworzyc katalog /mnt/cdrecorder1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi