Adalbertus Napisano Listopad 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2005 Hej! Mam n amobilu FC4, ale niestety nie mogę włączyć akceleracji 3d. Nie wiem, jaki moduł kernela doisntalować, abym mógł np. oglądać filmy (bo teraz szarpie - to samo miałem na stacjonarnym,ale tam jest NVidia i problemu nie ma). Komenda lspci pokazuje, że jeżeli chodzi o grafikę to: 00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller (rev 03) 00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller (rev 03) Hm, jak to ugryźć. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Listopad 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2005 Mam n amobilu FC4, ale niestety nie mogę włączyć akceleracji 3d. Nie wiem, jaki moduł kernela doisntalować, abym mógł np. oglądać filmy [ciach] zainteresuj sie modulem i915, potem intel_agp, agpgart, drm, czy masz zaladowane, jak skonfigurowane.. poszukaj na sieci, powinno byc sporo opisow jak skonfigurowac 915.. ja mam na swoim 855, smiga bardzo ladnie.. u Ciebie tez powinno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adalbertus Napisano Listopad 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2005 Szukałem, niestety bezskutecznie. Większość informacji opisuje układy płyt i915 - są to tylko dane technicznie. W "Yumie" też niczego nie znalazłem Help! Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Listopad 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2005 Słabo szukałeś... Zobacz tutaj, może to pomoże w rozwiązaniu problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adalbertus Napisano Listopad 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2005 (edytowane) Dzięki. Znalazłem i przejrzałem dokumentację. Spróbowałem ściągnąć archiwum "tar" i skonfigurować. Niestety, wywaliło błąd. Wydaje mi się, że powinienem przeprowadzić "zabieg" wylogowując się z X11. Po wpisaniu "telinit 3" maszyna zawiesza się (wychodzi z X11 ale nie mogę nic napisać). A może spróbować z CVS? Co jest bezpieczniejsze i nie spowoduje rozsypki systemu? Pozdrawiam No i już bawię się tak z dobry miesiąc i nic Nie ma jakiegoś prostszego sposobu, np. gotowy moduł do kernela, tak jak na stacjonarnym ze sterami Nvidii? Bo nadal oglądanie filmów nie jest możliwe (szarpie). W Centrum Informacyjnym mam informację o Open Gl i jest stara wersja Mesy. Kurcze, sam już nie wiem, jak to ugryźć. Za to kilka razy udało mi się rozwalić serwer X. CZy może w F5 problemu nie będzie? Na Aristo 3D śmiga, że hej, od razu po instalacji. Help!! No i problem rozwiązany w bardzo prosty sposób: wystarczyło do /etc/X11/xorg.conf dopisać Option "VBERestore" "1" Zakładając, że macie vbetool (jest instalowany z pm-utils) wybieracie monitor LCD 1024x768 i sterownik sprzętu (karta tv) Intel 810 i cieszycie się w pełni tym, że obraz nie będzie szarpał, kiedy oglądacie Wasz ulubiony film U mnie działa i śmigam Podsyłam mój xorg.conf # Xorg configuration created by system-config-display Section "ServerLayout" Identifier "single head configuration" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Mouse0" "CorePointer" InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" InputDevice "Synaptics" "AlwaysCore" EndSection Section "Files" # RgbPath is the location of the RGB database. Note, this is the name of the # file minus the extension (like ".txt" or ".db"). There is normally # no need to change the default. # Multiple FontPath entries are allowed (they are concatenated together) # By default, Red Hat 6.0 and later now use a font server independent of # the X server to render fonts. RgbPath "/usr/X11R6/lib/X11/rgb" FontPath "unix/:7100" EndSection Section "Module" Load "dbe" Load "extmod" Load "fbdevhw" Load "glx" Load "record" Load "freetype" Load "type1" Load "synaptics" Load "dri" EndSection Section "InputDevice" # Specify which keyboard LEDs can be user-controlled (eg, with xset(1)) # Option "Xleds" "1 2 3" # To disable the XKEYBOARD extension, uncomment XkbDisable. # Option "XkbDisable" # To customise the XKB settings to suit your keyboard, modify the # lines below (which are the defaults). For example, for a non-U.S. # keyboard, you will probably want to use: # Option "XkbModel" "pc102" # If you have a US Microsoft Natural keyboard, you can use: # Option "XkbModel" "microsoft" # # Then to change the language, change the Layout setting. # For example, a german layout can be obtained with: # Option "XkbLayout" "de" # or: # Option "XkbLayout" "de" # Option "XkbVariant" "nodeadkeys" # # If you'd like to switch the positions of your capslock and # control keys, use: # Option "XkbOptions" "ctrl:swapcaps" # Or if you just want both to be control, use: # Option "XkbOptions" "ctrl:nocaps" # Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "IMPS/2" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "ZAxisMapping" "4 5" Option "Emulate3Buttons" "yes" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Synaptics" Driver "synaptics" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "Protocol" "auto-dev" Option "Emulate3Buttons" "yes" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor0" VendorName "Monitor Vendor" ModelName "LCD Panel 1024x768" HorizSync 31.5 - 48.5 VertRefresh 40.0 - 70.0 Option "dpms" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "i810" VendorName "Videocard vendor" BoardName "Intel 810" Option "VBERestore" "1" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 16 Modes "800x600" "640x480" EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection EndSection Section "DRI" Group 0 Mode 0666 EndSection Edytowane Luty 27, 2006 przez Adalbertus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi