Adalbertus Napisano Listopad 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2005 Cześć! Zaobserwowałem dziwne zachowanie mojego notebooka przy współpracy z programami wykorzystującymi zasoby karty dźwiękowej. Otóż: 1. Nie mogę nagrywać streamu programami do nagrywania dźwięku - np. Audacity, Glame - pojawia się komunikat, że urządzenie dźwiękowe jest zajęte i nie może system zainicjować urządzenia 2. Jeżeli jeden program korzysta z karty dźwiękowej (np. XMMS) to nie może już tej operacji wykonać inny program (np. Skype; skorzystać ze Skype'a mogę po ok. 30 sekundach). Zdarza się także, że aby zadzwonic ponownie skypem muszę odczekać jakąś minutę lub wylogować się. Mam takie ustawienia: a.) system dźwięku rozpoznawany przez KDE automatycznie (próbowałem inne, ale było jeszcze gorzej ) b.) pełny duplex i próbkowanie 44100kHz c.) karta jest oczywiście zintegrowana, oparta na chipsecie intel 915 z wbudowaną AC'97 d.) moduły do obsługi karty są ładowane przy każdym starcie systemu Może ktoś już miał podobny problem? Jak sobie z tym poradzić? Przecież Linux nie jest gorszy od Wingrozy, na której nie mam takich problemów? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Listopad 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2005 Po raz kolejny wychodzi "ułomność" zintegrowanych kart dźwiękowych nie obsługujących sprzętowo wątków. Skorzystaj z google -> Alsa + obsługa wątków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Listopad 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2005 NIe wiem czy to pomoze ale w centrum seterowania -> dzwieki mulitmedia - >system dzwiekowy jest coś takiego jak: wyłącz po czasie bezczynności i domyślnie jest 60s ustaw na 0 i moze zadziała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adalbertus Napisano Listopad 9, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2005 hej! niestety nie - efekt przeciwny. Żaden program z dźwiękiem nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi