dusz3k Napisano Listopad 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2005 Witam Mam pewien problem i chcialbym uzyskac pewne informacje. Kupilem pelna wersje najnowszej fedory i mialem pewne problemy z komputerem tak ze znikl plik fstab a co za tym idzie tablica partycji.. partycje robilem automatycznie na dysku( 80 giga WD) i utworzyla sie partycja /boot na ext3 i logiczna LogVol tylko ze nie potrafie zamontowac jej na innym komputerze z tym samym systemem operacyjnym a na tej partycji sa bardzo wazne dane. czy mozna jakos zamontowac te dyski logiczne w celu odzyskania danych? albo jakis inny sposob zeby sie do nich dobrac? dysk nie jest uszkodzony system plikow pozostal ten sam z gory dziekuje za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Listopad 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2005 Sposobów jest wiele. MOżesz zamontować te partycje inną fedorą, możesz spróbować użyć wtyczki do total commandera aby przjrzec zaartosc dysku (o ile dysk dziala!!!). BTW co ma znikniecie fstaba do tablicy partycji ?? NIe bardzo to rozumiem. Zastanawia mine tez dlaczego na ext3 zniknol ci plik ?? Wyglada to na recze usuniecie lub uszkodzenie dysku! A co do montowania na innym systemie czyli innym linuksie. To poprostu gdzies robisz blad. Napisz ajk to robisz to cos sie poradzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dusz3k Napisano Listopad 8, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2005 fstab zostal usuniety ale to nie sa partycje podstawowe zeby je ot tak o zamontowac to jest partycja logiczna a na niej dyski logiczne typu swap usr itd.. kombinowalem na rozne sposoby ale poprostu zaden program nawet knopix nie rozpoznaje systemu plikow bo to jakby zlalo sie w jedno naprawa systemu nie dziala bo oczywiscie nie ma pliku fstab do ktorego to sie odwoluje w totalu widac tylko partycje /boot wiem ze jest wiele sposobow ale jakos nie znalazlem tego dzialajacego a bawie sie juz 2 tyg z tym dane warte sa jakies kilkadziesiat tysiecy zlotych wiec coz.. mam motywacje ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Listopad 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2005 czyli posypal ci sie caly dysk. Najpierw piszesz ze partycje sa ok a potem za nic ich nie widzi. Zdecyduj sie czy one sa czy ich juz nie ma. Jesli ich juz nie ma to ratuje cie proba odzysku danych za pomoca wyspecjalizowanej aplikacji (kurcze jakos nie moge sobie nic przypomniec na linuksa) A jesli sa to na innym systemie powinny byc widoczne po wydaniu polecenia fdisk -la. A to ze sa logiczne to nie przeszkadza (pod warunkiem ze jescze SĄ). Usuniecie fstaba nie wplywa na tablice partycji dysku twrdego!!! Cos mi sie wydaje ze twoj dysk nie jest wporzadku tak jak ci sie wydaje ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dusz3k Napisano Listopad 8, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2005 nie wydaje mi sie aby dysk byl posypany bo jest nowy i skanowalem go roznymi programami.. zainstalowalem druga fedore na takim samym dysku i tam jest to samo tak samo wszystko widac partycja boot i rozszerzona logiczna ale tez nierozpoznawalny system plikow wiem juz ze bledem byl automatyczny podzial na partycje ale coz wyskakiwal jakis blad jak chcialem manualnie to zrobic .. i wlasnie to w fedorce mi sie nie podoba aha dysku z dobra fedorka tez nie idzie zamontowac a w fdisku pokazuje po dwie partycje druga z systemem plikow linux lvm od fdiska w sumie zaczynalem a moze jest jakis manager dyskow logicznych pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT? bo to co jest w fedorze podstawowo to lekka lipa jest i tez za wiele tam nie ma do ogladania albo chociaz odzysk danych jakis pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT.. zobacze jeszcze recovery cd ale jakos i w to watpie.. po tylu roznych probach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Listopad 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2005 Wiesz co dusz3k, jak Ty sie bierzesz z taka znajomoscia 'zagadnienia' za odzyskiwanie danych wartych kilkadziesiat tysiecy... to ja wspolczuje wlascicielowi tych danych. Lepiej trafic nie mogl... Proponuje poczytac o Logical Volume(s)... Dosc tych zlosliwosci - wkleil bys tu: fdisk /dev/hdb czy inne fdisk /dev/hdc albo fdisk /dev/sdc zaleznie od tego co i gdzie masz podpiete, a nie opisujesz zabiegi i sytuacje mieszajac pojecia, zeby nie powiedziec jak dziecko... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi