Tommybb Napisano Listopad 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2005 Witam, przejrzałem wszystkie posty dotyczące Samby ale nie znalazłem rozwiązania. Moja konfiguracja: Fedora Core 4 Samba ver. 3.0.14a plik smb.conf: [global] workgroup = INFOTEC netbios name = Serwer server string = Samba Server security=share [dane] path=/dane comment = udostepnione dane create mask = 0777 directory mask = 0777 browseable = yes writeable = yes guest ok = yes katalog /dane ustawiony na 0777 wlasciciel katalogu nobody Opis problemu: Zasoby przeglądam z innego komputera z zainstalowanym WIN XP PRO, moge przeglądać zawartość katalogu oraz kopiować z niego pliki, NIE mogę natomiast tworzyć ani kopiować do niego plików/katalogów. Przy próbie wykonania tego dostaję komunikat np. "Nie mozna utworzyc folderu xxx. Odmowa dostępu" Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aro77 Napisano Listopad 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2005 Skopiowałem twój smb.conf i odpaliłem u siebie Łącząc się smbclient //192.168.0.1/dane mogłem tworzyć i usuwać katalogi. Prawdopodobnie chodzi o prawa acl i odpowienie użycie "setfacl": http://searchopensource.techtarget.com/tip...html#guidelines Jak Ci się uda napisz rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebnowak Napisano Listopad 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2005 Prawdopodobnie używasz selinux (przypuszczam, że tryb targeted: Wydając polecenie wprowadzasz wpisy dla okreslonego katalogu: NAZWA "prawa" selinux-a: chcon -t samba_share_t /NAZWA Trwałe zapamiętanie zmian dla selinux: dodać do pliku: /etc/selinux/targeted/contexts/files/file_contexts.local wpis: /NAZWA system_u:object_r:samba_share_t W razie problemów polecam: man samba_selinu lub man selinux Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tommybb Napisano Listopad 9, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2005 Prawdopodobnie używasz selinux tak, to był mój problem, zupełnie nie skojarzyłem że to może objawiać się w ten sposób, dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi