JMK Napisano Listopad 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2005 Witam wszystkich po krótkiej przerwie technicznej. Mam następujący problem: Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem postawienia na FC stacji roboczej zorientowanej na produkcje audio... i nie bardzo wiem, jak się do tego zabrać. Chcę ustawić system tak, żeby robił jedną rzecz dobrze. Musi być lekki i szybki (nie może zapychać się po dodaniu szesnastej ścieżki w edytorze dźwięku ) Komputer to: Procesor: Celeron 1,7 Płyta główna: ASRock Intel series. Dyski: 4,5GB ; 111GB Karta dźwiękowa: Audigy2 zs platinuum pro. ( do wymiany na jakąś wielościeżkową, ale na razie jest to...) Będą mi potrzebne odpowiednie programy... i tu zaczynają się schody Kiedy szukałem, czy jest pod linuksa jakiś multitrack, jedynym "sensownym"* (*z dobrymi recenzjami) Był Ardour . Ardour wymaga łatki od niskich opóźnień a autor poleca zainstalowanie od razu systemu operacyjnego (Agnula- Demudi/RHemudi) bądź pakietu dodatków ( CCRMA ) z ukierunkowaniem na multimedia. Jeśli chodzi o Agnulę - o Demudi słyszałem straszne rzeczy, RHemudi natomiast jest już chyba martwą gałęzią... Czyli zostaje mi CCRMA. Mam płyty instalacyjne FC 2 i FC 4 - CCRMA nie wspiera jeszcze FC 4 (chociaż prace nad tym trwają). W dokumentacji i dziale download są uwzględnione wersje dla RedHat'a 9, oraz Fedory 1, 2 i 3. Moje pytanie brzmi: Czy ktoś z Was próbował już czegoś takiego z Fedorą, bądź jakimkolwiek innym distro? Jeśli tak, to z jakimi wynikami? Byłbym wielce zobowiązany za wszelkie sugestie, co zrobić, żeby taki system był jak najlepiej dostosowany do w/w celów - poczynając od wyboru distro ( jeśli ktoś uważa, że Fedora nie tu jest dobrym wyborem), czy "bazy multimedialnej", poprzez odpowiedni podział dysków na partycje, a na programach i wtyczkach kończąc. W skrócie - wszelka pomoc mile widziana. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Listopad 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2005 Powiem tak: "na pewno jest"... Czytalem kiedys o dystrybucji, ktorej glownym zalozeniem byly elementy audio. Jest tylko taki maly problem nie pamietam jak sie ona nazywala. Wydaje mi sie ze czytalem o tym w magazynie Linux. Poszukaj moze na distrowatch... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przybysh Napisano Listopad 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2005 Dokładnie w Linux+(Nr 09(19) Wrzesień 2005) i było to właśnie Agnula/Demudi. Ale jakis strasznych rzeczy o nim nie pisali... Co masz na myśli mówiąc straszne rzeczy?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JMK Napisano Listopad 14, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2005 Co masz na myśli mówiąc straszne rzeczy?? Eh... To żart był - zapomniałem wkleić smiley'a i teraz się muszę tłumaczyć Tak konkretnie, to słyszałem, że jest jakieś piekło z zależnościami. Jest jednak całkiem niewykluczone, że osoba, która mi opowiadała o Demudi ( zresztą, o ile mnie pamięć nie myli, o poprzedniej wersji ) nie wykazała wystarczająco dużo "zacięcia". Chętnie bym to sprawdził osobiście, tylko chwilowo nie mam jak - ściąganie przez http wychodzi u mnie całkiem nieźle, tylko sumy kontrolne się nie zgadzają Jak zdobędę instalkę, to to wypróbuję. Aha - a o CCRMA pytam, bo to jest forum Fedory a temat nie jest w dziale "inne OS'y" ( chociaż, jeśli ktoś używał Demudi i chciałby się podzielić wrażeniami, to bardzo chętnie posłucham ) Tak, czy inaczej dzięki. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Listopad 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2005 Dokładnie w Linux+(Nr 09(19) Wrzesień 2005) i było to właśnie Agnula/Demudi. No i prosze a myslalem ze moj "alchajmer" jest w gorszym stadium rozwoju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi