sirtap Napisano Listopad 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2005 Witam Mój problem dotyczy DHCP. Komputer w sieci LAN udostępnia internet (ma zainstalowany WinXP i server DHCP). Jak działam pod windowsXP to wszystko działa dobrze, ale jak bootuje (przełączam) się na Fedore to sieć nie działa. Tz. odbiera przez DHCP przydzielony IP, ale nie ustawia domyślnej bramki. Żeby działał net musze wpisywać w roocie za każdym razem "route add default gw 192.168.0.1" i potem net działa. Ale po restarcie znowu go nie ma. Jak zrobić żeby z linux pobierał od serwera DHCP IP bramki internetowej?? Albo chociarz jak uruchamiać (dla wszystkich (_urzytkownik_ → użytkownik) ORTów) przy logowaniu komende "route add...." (z uprawnieniami roota)?? Pozdrawiam Andrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Listopad 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2005 Zerknij do /var/log/messages, tam DHCP wkleja swoje logi. Upewnij się, że nie wymuszasz użycia jakichś zadanych parametrów sieci, wklej nam swój /etc/sysconfig/networking/devices/ifcfg-nazwa_interfejsu(np. eth0) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sirtap Napisano Listopad 14, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2005 Hej Mój plik ifcfg-eth0 (już po "route add default gw...."): DEVICE=eth0 BOOTPROTO=dhcp HWADDR=00:0f:b0:5e:4f:9e ONBOOT=yes TYPE=Ethernet NETMASK=255.255.255.0 IPADDR=169.254.213.230 USERCTL=no PEERDNS=yes IPV6INIT=no GATEWAY=169.254.213.229 i plik route-eth0: GATEWAY0=192.168.0.0 NETMASK0=0.0.0.0 ADDRESS0=82.3.3.1 Teraz zmieniłem GATEWAY i GATEWAY0 na odpowiedni IP i zobacze przy rebootcie co z tego wyszło. EDIT: No i niestety to nic nie dało ( w route dalej nie ma domyślnej bramki, ani żadnej innej. I co teraz??? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Listopad 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2005 Nie jak jest ustawiony Twój dostawca DHCP, ale prawdopobnie metodą brute-force wymuszasz ustawienia. Przypuszczalnie powinieneś w swoim pliku /etc/sysconfig/networking/devices/ifcfg-eth0 pozostawić wpis: DEVICE=eth0 BOOTPROTO=dhcp HWADDR=00:0f:b0:5e:4f:9e ONBOOT=yes TYPE=Ethernet Natomiast pliku route-eth0 prawdopodobnie nie musisz wcale posiadać. Upewnij się, że w innych plikach konfiguracji sieci nie wymuszasz jakichś ustawień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Listopad 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2005 A ja doradzilbym Ci wylaczenie firewalla. Ostatnio Zbyszekduzy na forum mial podobny jak nie identyczny problem. Prosze TU zajrzyj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi