Skocz do zawartości

Nie Pobiera Bramki Z Dhcp

sirtap

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mój problem dotyczy DHCP. Komputer w sieci LAN udostępnia internet (ma zainstalowany WinXP i server DHCP). Jak działam pod windowsXP to wszystko działa dobrze, ale jak bootuje (przełączam) się na Fedore to sieć nie działa. Tz. odbiera przez DHCP przydzielony IP, ale nie ustawia domyślnej bramki.

Żeby działał net musze wpisywać w roocie za każdym razem "route add default gw 192.168.0.1" i potem net działa. Ale po restarcie znowu go nie ma.

Jak zrobić żeby z linux pobierał od serwera DHCP IP bramki internetowej?? Albo chociarz jak uruchamiać (dla wszystkich (_urzytkownik_ → użytkownik) ORTów) przy logowaniu komende "route add...." (z uprawnieniami roota)??

Pozdrawiam

Andrew

Zerknij do /var/log/messages, tam DHCP wkleja swoje logi.

Upewnij się, że nie wymuszasz użycia jakichś zadanych parametrów sieci, wklej nam swój /etc/sysconfig/networking/devices/ifcfg-nazwa_interfejsu(np. eth0)

Hej

Mój plik ifcfg-eth0 (już po "route add default gw...."):

DEVICE=eth0

BOOTPROTO=dhcp

HWADDR=00:0f:b0:5e:4f:9e

ONBOOT=yes

TYPE=Ethernet

NETMASK=255.255.255.0

IPADDR=169.254.213.230

USERCTL=no

PEERDNS=yes

IPV6INIT=no

GATEWAY=169.254.213.229

i plik route-eth0:

GATEWAY0=192.168.0.0

NETMASK0=0.0.0.0

ADDRESS0=82.3.3.1

Teraz zmieniłem GATEWAY i GATEWAY0 na odpowiedni IP i zobacze przy rebootcie co z tego wyszło.

EDIT: No i niestety to nic nie dało sad.gif( w route dalej nie ma domyślnej bramki, ani żadnej innej. I co teraz???

Pozdrawiam

Nie jak jest ustawiony Twój dostawca DHCP, ale prawdopobnie metodą brute-force wymuszasz ustawienia.

Przypuszczalnie powinieneś w swoim pliku /etc/sysconfig/networking/devices/ifcfg-eth0 pozostawić wpis:

DEVICE=eth0
BOOTPROTO=dhcp
HWADDR=00:0f:b0:5e:4f:9e
ONBOOT=yes
TYPE=Ethernet

Natomiast pliku route-eth0 prawdopodobnie nie musisz wcale posiadać. Upewnij się, że w innych plikach konfiguracji sieci nie wymuszasz jakichś ustawień.