Skocz do zawartości

Fc4 Tylko W Trybie Tekstowym

miki.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Postanowiłem zainstalować FC4 ale tak by była działała ona tylko w trybie tekstowym.

Tak wiec uruchomiłem instalator "linux text" i po dotarciu do wyboru pakietów odznaczyłem wszystko co wiąże się z X-ami oraz GNOME. Tym czasem po instalacji okazuje się, że w katalogach /etc oraz /usr znajduje podkatalogi X11. Zadziwiło mnie jeszcze bardziej gdy po wykonaniu aktualizacji po przez "yum update" zobaczyłem nowe paczki do GNOME fonts oraz inne biblioteki. Nie wiem dlaczego tak sie dzieje. Bardzo prosze o pomoc i rady jak z tego wybrnąć.

Pozdrwiam

Miki smile.gif

najwyrazniej czegos nie odznaczyles wink.gif wydaje mi sie ze wybrales podczas instalacji pakiety (np. jakies narzedzia) ktore wymagaly srodowiska graficznego i jako zaleznosci zostaly one zainstalowane,

najlepiej wybrac podczas instalacji profil 'serwer' i pozaznaczac/odznaczac pakiety, ja wlasnie tak postepuje w przypadkach kiedy nie chce instalowac srodowiska graficznego lub gdy chce zainstalowac okrojone srodowisko np. tylko fluxboksa

Też mam podobny problem.

np instalacja libgd2 wymagała instalacji jakichś pakietów z X

inny przykład instalacja webalizera wymaga Apache'a - absurd totalny bo przecieżmożna używać webalizera z innym serwerem www!

Myślę, że w Fedorze są zbyt ostre zależności między pakietami.

Myślę, że w Fedorze są zbyt ostre zależności między pakietami.

w Fedorze nie sa wcale takie ostre, o wiele bardziej rozbudowane sa zaleznosci w debach

co do pakietow o ktorych napisales, to niestety tak to juz jest, ze zbudowane sa (kompilowane) z pewnymi "zalozeniami" i nie zawsze sa dopasowane do naszych potrzeb,

juz niejednokrotnie bylem zmuszony zbudowac wlasna paczke bo te dostepne oficjalnie mi nie odpowiadaly,

niestety jest tak, ze technicznie nikt nie jest w stanie zrobic paczki bez zaleznosci, bo oznaczalo by to umieszczanie wszystkiego w paczce,

Witam,

Dziekuje wszystkim za pomoc ale pojawiły się z mojej strony kolejne pytania.

najwyrazniej czegos nie odznaczyles wink.gif wydaje mi sie

ze wybrales podczas instalacji pakiety (np. jakies narzedzia) ktore wymagaly srodowiska graficznego i jako zaleznosci zostaly one zainstalowane,

Wiec zrobiłem tak:

- uruchomiłem instalator w "linux text"

- odznaczyłem wszystkie pakiety zostawiłem tylko polskie ustwienia językowe

oraz 3 tekstowe programy (lynx, epic i mutt).

Na nie wiele się to zdało - binarki X11 znowu się zainstalowały sad.gif

Dodatkowo odkryłem jeszcze, że pomiomo niezaznaczenia Mail Server-a

w uruchomionych/uśpionych procesach znalazlem Sendmail-a.

Kiedyś czytałem na jakieś stronie internetowej że Fedore można zainstalować w wersji minimalnej ok. 175MB, chodziło tu chyba o FC3 lub 2.

Czy FC4 też da się tak zainstalować? Nigdzie nie znalazłem takiej opcji.

Pozdrawiam

Miki

Też mi się kiedys wydawało że Anaconda wie lepiej czego chce, ale do konstruktywnych i ostatecznych wniosków nie dane mi było dojść..

Zobacz rpm -qa |wc -l i w zalezności od wyniku pokaż listę rpm - qa |cat -b (jak duży to w pliku: rpm -qa |cat -b > ListaRpm.txt).

Stef