mitro Napisano Listopad 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2005 Witam..nie wiem czy byl maglowany ten temat juz sprawdzalem ale nic ciekawego nie znalazlem dobra do rzeczy no to tak.. mam program do sluchania muzy xmms urchamiam go i slucham sobie muzy oki np. wlacze stop i wejde na skype zaczne sobie rozmawiac itd... teraz chce ponownie uruchomic sluchanie muzy ale xmms sie zawiesza jak temu zapobiegac?? i jak moge odwiesic zabic proces zawieszonej aplikacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Listopad 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2005 i jak moge odwiesic zabic proces zawieszonej aplikacji? wchodzisz do konsoli i wpisujesz to ps -A znaleść proces na liście (najczęściej jest gdzieś na dole) kill numer procesu jak używasz KDE to tam jest coś takiego jak system dźwięku, mi właśnie on robił takie jaja ale z amarokiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Listopad 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2005 Mam identyczny problem, z tymze mnie killowanie nie zadowala Jesli chodzi o Linuksa to chyab zawsze mam problemy z systemem dzwiekowym... Jakies pomysly czego to jest wina i jak poprawic?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Listopad 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2005 Jaka karta dźwiękowa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Listopad 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2005 Ja mam zintegrowana CMI8738. Chociaz w moiej opinii to cos z mikserami. Nie wiem mam takie odczucie ze system dzwiekowy nie jest dopracowany w 100% jesli chodzi o system Linux. Tak jak pisalem wczesniej zawsze mialem problemy w tej dziedzinie. Chociaz wierze ze moze tu pomoc odpowiednia konfiguracja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Listopad 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2005 i wejde na skype zaczne sobie rozmawiac itd... teraz chce ponownie uruchomic sluchanie muzy ale xmms sie zawiesza jak temu zapobiegac?? Nie używać aplikacji, które blokują dostęp do karty dźwiękowej. Tak się składa, że skype używa interfejsu OSS. Jak ktoś nie ma karty z hardware'owym miksererm dźwieku, to bez serwera dźwięku tylko jedna aplikacja może korzystać z karty dźwiękowej w tym samym czasie. Ten problem jest rozwiązany w ALSA -- wystarczy korzystać z pluginu Dmix. Od FC4 jest to standardowe ustawienie (jeśli komuś nie działa poprawnie, to niech zgłosi to w Bugzilli). Warunek jest jeden: nie można uruchomić aplikacji OSS, bo zablokuje całą kartę. Dlatego więc jak ktoś może, to niech pomaga w rozwoju openwengo.com i porzuci niewolnego skype'a ;-) Jakimś tam rozwiązaniem problemu może być program aoss: http://alsa.opensrc.org/aoss http://alsa.opensrc.org/DmixPlugin http://alsa.opensrc.org/Hardware+mixing%2C...software+mixing i jak moge odwiesic zabic proces zawieszonej aplikacji? pkill -TERM xmms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Listopad 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2005 Nie używać aplikacji, które blokują dostęp do karty dźwiękowej. Tak się składa, że skype używa interfejsu OSS. Jak ktoś nie ma karty z hardware'owym miksererm dźwieku, to bez serwera dźwięku tylko jedna aplikacja może korzystać z karty dźwiękowej w tym samym czasie. Ok ale nie ma jakiejs funkcji ktora zwalniala by ten dostep. Co trzeba bylo by zrobic, nawet tak teoretycznie, zeby xmms dalej mogl odtwarzac?? Musialby znow uzyskac dostep do karty dzwiekowej?? Dlatego więc jak ktoś może, to niech pomaga w rozwoju openwengo.com i porzuci niewolnego skype'a ;-) Rozumiem ze ten opewengo to osobny program, nie korzystajacy z protokolu skype'a??!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Listopad 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2005 Co trzeba bylo by zrobic, nawet tak teoretycznie, zeby xmms dalej mogl odtwarzac?? Zamknąć program blokujący dostęp do katy dźwiękowej. To poleceni poda jego PID: fuser /dev/dsp (czy innego pliku odpowiedzialnego za kartę) Rozumiem ze ten opewengo to osobny program, nie korzystajacy z protokolu skype'a??!! Ma się rozumieć :-) Nie ma sensu wspierać zamkniętych sieci. Ech, chyba nie dochodzą powiadomienia o odpowiedziach :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Listopad 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2005 Zamknąć program blokujący dostęp do katy dźwiękowej. To poleceni poda jego PID: Pytalem bo pomyslalem o pewnego rodzaju pluginie do xmms.... Ma się rozumieć :-) Nie ma sensu wspierać zamkniętych sieci. Zgadzam sie, ze sieci otwarte sa rozwiazaniem lepszym.... ALE czasem sie tak po prostu nie da. Chodzi mi o to ze pewne programy zamkniete tak rozpopularyzowaly swoje produkty, ze przeniesienie sie do konkurencji jest czasem nie bardzo brane pod uwage. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi