dalmatyn Napisano Listopad 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2005 Witam Pragnę pogrzebać troszkę w telef. komórkowym. Mam kabel od telefonu do portu szeregowego. Sprawny. Na winzgrozie chodzi. Zainstalowałem gnokii, gnocky oraz scmxx. Żaden z tych programów nie może nawiązać ołaczenia z moim siemensem. Czy trzeba to jakoś skonfigurować, bądź zainicjować wcześniej RS232 [pinio@intek ~]$ scmxx --lock-info Using "UTF-8" as system character set. Accessing device /dev/ttyS0...done Error: Cannot read from device: Przekroczony czas oczekiwania na połączenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Listopad 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2005 Accessing device /dev/ttyS0...done to oznacza ze masz "aktywny" port szeregowy (w linuksie nie ma czegos takiego jak w windzie ze systemowo jest wylaczony port, mozna co najwyzej odebrac uzytkownikom uprawnienia do korzystania z niego) problem moze byc w podlaczeniu do odpowiedniego portu szeregowego (najprawdopodobniej masz kabel wpiety do S1) czyli musisz dac polecenie: scmxx --device /dev/ttyS1 --verbose --lock-info problem moze byc jeszcze w sposobie komunikacji, wystepuja programy tzw. serwisowe oraz do wgrywania danych (np. dzwonkow), do obydwoch potrzebne sa inne kable (serwisowy lub DATA), w windzie aby polaczenie zostalo zrealizowane przy serwisowym kablu nie uruchamia sie telefonu calkowicie tylko wciska na krotko przycisk uruchamiania (wtedy telefon laczy sie z programem), natomiast dla kabla DATA po prostu uruchamia sie normalnie telefon (i wtedy zostaje nawiazane polaczenie) w linuksie na obu kablach po prostu wlaczam telefon zeby wykonal powyzsza czynnosc, PS. sporo softu znajdziesz tutaj: http://www.linuxsoft.cz/en/sw_list.php?id_kategory=85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jestemjez Napisano Listopad 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2005 Gnoki oraz gnocky zgodnie z ich opisem służą do komunikacji PC z Linuksem i telefonów marki Nokia. Z siemensem spróbuj tego: http://www.linuxstorm.org/modules/news/art...php?storyid=300 lub tego: http://newbie.linux.pl/?id=article&kategor...oria=3&show=153 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dalmatyn Napisano Listopad 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2005 Accessing device /dev/ttyS0...done to oznacza ze masz "aktywny" port szeregowy (w linuksie nie ma czegos takiego jak w windzie ze systemowo jest wylaczony port, mozna co najwyzej odebrac uzytkownikom uprawnienia do korzystania z niego) problem moze byc w podlaczeniu do odpowiedniego portu szeregowego (najprawdopodobniej masz kabel wpiety do S1) czyli musisz dac polecenie: scmxx --device /dev/ttyS1 --verbose --lock-info problem moze byc jeszcze w sposobie komunikacji, wystepuja programy tzw. serwisowe oraz do wgrywania danych (np. dzwonkow), do obydwoch potrzebne sa inne kable (serwisowy lub DATA), w windzie aby polaczenie zostalo zrealizowane przy serwisowym kablu nie uruchamia sie telefonu calkowicie tylko wciska na krotko przycisk uruchamiania (wtedy telefon laczy sie z programem), natomiast dla kabla DATA po prostu uruchamia sie normalnie telefon (i wtedy zostaje nawiazane polaczenie) w linuksie na obu kablach po prostu wlaczam telefon zeby wykonal powyzsza czynnosc, PS. sporo softu znajdziesz tutaj: http://www.linuxsoft.cz/en/sw_list.php?id_kategory=85 Zmieniłem ttys1 i mam: [pinio@intek ~]$ scmxx --device /dev/ttyS1 --verbose --lock-info Using "UTF-8" as system character set. Accessing device /dev/ttyS1...done Error: Cannot read from device: Przekroczony czas oczekiwania na połączenie Kabel mam na pewno serwisowy, bo w tym telefonie na tym kablu robiłem chyba wszystko co tylko możliwe, niestety pod windą. Dziękuję za link do softu Co do gnokii to zgadza się, ale czytałem, że siemensy czasem też obsługuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Listopad 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2005 [pinio@intek ~]$ scmxx --device /dev/ttyS1 --verbose Kabel mam na pewno serwisowy, bo w tym telefonie na tym kablu robiłem chyba wszystko co tylko możliwe, niestety pod windą. Dziękuję za link do softu 1. prosba: tnij cytaty! kazdy moze sobie przeczytac poprzednie pelne wypowiedzi 2. napisz dokladnie pod jakim portem pod win32 masz podlaczonego siemensa 3. sprobuj wymusic predkosc polaczenia, przyklady polecen "man scmxx" 4. gdy i to nie da rady, odpal program minicom i przetestuj łączność z fonem komendami AT 5. czy przypadkiem verbose nie wylacza czesci komunikatow? nie stosuj tego.. BTW nie wiem czy mi sie zdawalo, ale chyba FUSE/SieFS zostalo wlaczone do kernela.. cos gdzies mi dzwoni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Listopad 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2005 polecenia komunikacji wydaj spod roota !! (zacznij od swojego a jak nie pojdzie to moje bo widze ze spod zwyklego uzytkownika dajesz) 5. czy przypadkiem verbose nie wylacza czesci komunikatow? nie stosuj tego.. wrecz przeciwnie, wlacza wiecej informacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Listopad 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2005 5. czy przypadkiem verbose nie wylacza czesci komunikatow? nie stosuj tego.. wrecz przeciwnie, wlacza wiecej informacji hehe z tym tez dzwonilo mi w ktoryms kosciele Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dalmatyn Napisano Listopad 23, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2005 Więc tak: [root@intek /]# scmxx --device /dev/ttyS0 -b 9600 --verbose --lock-info Using "UTF-8" as system character set. Accessing device /dev/ttyS0...done Error: Cannot read from device: Przekroczony czas oczekiwania na połączenie [root@intek /]# scmxx --device /dev/ttyS1 -b 9600 --verbose --lock-info Using "UTF-8" as system character set. Accessing device /dev/ttyS1...done Error: Cannot read from device: Przekroczony czas oczekiwania na połączenie [root@intek /]# scmxx --device /dev/ttyS3 -b 9600 --verbose --lock-info Using "UTF-8" as system character set. Accessing device /dev/ttyS3...Error in setting port attributes: Błąd wejścia/wyjścia Próbowałem z różnymi prędkościami. Za każdym razem taki sam skutek. COMa mam tylko jednego. Zintegrowana grafika, więc miejsca na drugi nie ma. Zresztą mam irdę podpiętą pod mb, więc ona rezerwuje COM2. Ten kabel działa na win 98 i 2000 bez zarzutu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Listopad 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2005 Ten kabel działa na win 98 i 2000 bez zarzutu. jako ktory port jest rozpoznawany kabel w windzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dalmatyn Napisano Listopad 24, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2005 Tak jak napisałem, mam tylko jednego COM-a. COM1. Dla window$ kabel jest przezroczysty. Ważne tylko, żeby ustawić odpowiedni port w programie. Komunikacja przebiega na windzie bezproblemowo z szybkością 57600 i niższych. Pozbyłem się MS a zależy mi na zarządzniu telefonem spod linuksa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Listopad 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2005 tez mam podlaczony kabelek serwisowy do COM1, operacja wyglada u mnie nastepujaco: - podlaczam kabelek do normalnie wlaczonego telefonu - jako root uruchamiam progsa za pomoca polecenia: scmxx --device /dev/ttyS0 --verbose --lock-info i otrzymuje: Using "UTF-8" as system character set. Accessing device /dev/ttyS0...done OK, a modem device is present. Detected SIEMENS C55 Warning: this model was not confirmed to be working with this software. Locks: lock status description ---- ------ ----------- CS off keyboard Lock PS(phone locked to SIM (device code)): getting lock status failed. PF off phone locked to very first inserted SIM SC off SIM card (PIN) AO off bar all outgoing calls OI off bar outgoing international calls OX off bar outgoing international calls except to home country AI off bar all incoming calls IR off bar incoming calls when roaming outside the home country Lock AB(all barring services): getting lock status failed. Lock AG(all outgoing barring services): getting lock status failed. Lock AC(all incoming barring services): getting lock status failed. Lock FD(FDN lock): getting lock status failed. PN off network personalization PU off network subset personalization PP off service provider personalization PC off corporate personalization mam co prawda A55, ale soft (fubu) wgrane jest z c55 (dlatego taka detekcja), ponadto simlock jest ciety i dlatego progs nie jest w stanie go sprawdzic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dalmatyn Napisano Listopad 25, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2005 Nadal lipa. Macie jeszcze jakieś pomysły? Może jest jakiś programik testujący port szeregowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Listopad 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2005 Nadal lipa. Macie jeszcze jakieś pomysły? Może jest jakiś programik testujący port szeregowy? podalem Ci w poscie powyzej, nadal proponuje minicom. sprobuj odlaczac/przylaczac te irde, moze ona cos miesza. wylaczac ja w biosie, zmieniac konfgiuracje na poziomie biosa portow, przerwan.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Listopad 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2005 Do wgrywania tapet , dzwonków i tego typu pierdół do Siemensów najlepiej jest użyć SieFS. Sugeruję go poszukać , skompilować (jest to moduł jądra) i zamontować telefon przez standardowe mount. U mnie cx65 działa bez zarzutu. Zarówno na kablu szeregowym Siemensa i nieoryginalnym kablu USB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dalmatyn Napisano Listopad 25, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2005 Bawię się tym minicom-em. Wydałem komendę (brzmi jak w wojsku ): # minicom -s i skonfigurowałem tak jak w windzie. Wyszedłem z trybu konfiguracji. Przez chwilkę otrzymałem komunikat inicjalizacja modemu. Zniknęło i teraz mam: Witaj w minicom-ie 2.00.0 OPCJE: History Buffer, F-key Macros, Search History Buffer, I18n Skomilowany dnia Mar 7 2005, 10:29:53. WciŢnij CTRL-A Z po pomoc na temat specjalnych klawiszy Próbuję go okiełznać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi