kubek Napisano Listopad 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2005 Witam Mam problem z zamontowaniem flasha usb . Biegałem po googlu, wyczytałem ze mam wklepac dmesg a moj flash bedzie jako /dev/sda1 po wpisaniu dmesg mam : usb 1-1: new high speed USB device using ehci_hcd and address 2 ehci_hcd 0000:00:10.3: Unlink after no-IRQ? Controller is probably using the wr ong IRQ. usb 1-1: device not accepting address 2, error -110 usb 1-1: new high speed USB device using ehci_hcd and address 3 usb 1-1: device not accepting address 3, error -110 usb 1-1: new high speed USB device using ehci_hcd and address 4 usb 1-1: device not accepting address 4, error -110 A takiego urządzenia jak /dev/sda1 nie mam Mozecie coś poradzić ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Listopad 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2005 Witam Mam problem z zamontowaniem flasha usb . Biegałem po googlu, wyczytałem ze mam wklepac dmesg a moj flash bedzie jako /dev/sda1 zacytuje man polecenia dmesg: dmesg służy do sprawdzania bufora warstwy jądra (kernel ring buffer) lub sterowania nim. i z tego co widze nie ustawia on parametrow pracy usb, ponadto nie wiem co Ty w ogole chcesz ustawic? moze sprecyzujesz... poczytaj sobie o montowaniu dyskow usb na forum, bylo wiele razy (szczegolnie o pliku /etc/fstab oraz uzywaniu polecenia mount) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek Napisano Listopad 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2005 Nie chce nic ustawiać, chcę zamontować flasha. Czytałem na forum jak zamontować poleceniem mount urządzenie /dev/sda1 ale problem w tym ze nie mam takiego urządzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Listopad 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2005 Czytałem na forum jak zamontować poleceniem mount urządzenie /dev/sda1 ale problem w tym ze nie mam takiego urządzenia. gdybys uwaznie poczytal o poleceniu mount, wiedzialbys ze sda1 to pierwsza partycja dysku sda, jezeli jest to usb to czesto nie ma tam podzialu na partycje i wystarczy uzyc sda, jednak zanim zaczniesz montowac cokolwiek musisz miec przygotowany plik /etc/fstab a takze utworzony katalog dla flasha w /media/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek Napisano Listopad 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2005 Probowalem zamontowac urządzenie /dev/sda : mount: special device /dev/sda does not exist Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Listopad 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2005 Probowalem zamontowac urządzenie /dev/sda : mount: special device /dev/sda does not exist Nic dziwnego, musisz wpisać /dev/sdax x-nr od 1-... Żeby się dowiedzieć jaki masz nr wpisz w konsoli (z roota (su -)) poledenia fdisk -l i pokaże Ci dostępne dyski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abc Napisano Listopad 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2005 Ludziska, uczcie się czytać! @Zuk87 Z lektury poprzednich postów wynika, że kubek nie ma ani urządzenia sda, ani sda1 (więc tymbardziej sda2, sda3 itp.) Teoretycznie, to może być urządzenie sdb, sdc itd, ale w tym przypadku jest to mało prawdopodobne. Zawsze możesz zrobić ls -l /dev/sd* i zobaczyć czy coś wypluje i ewentualnie spróbować to coś zamontować. Chociaż wiadowości z dmesg nie wyglądają zbyt optymistycznie. A do montowania wcale nie trzeba edytować fstaba, tylko że wtedy mount trzeba robić jako root. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Listopad 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2005 A do montowania wcale nie trzeba edytować fstaba, tylko że wtedy mount trzeba robić jako root. ...tak a wtedy komputer wyciaga szklana kule i wrozy z niej jakiego systemu plikow uzywasz na montowanym urzadzeniu w pliku fstab znajduje sie rowniez opis punktu montowania jezeli go nie ma to opisane przez kubka polecenie niczego nie zamontuje, oczywiscie mozna pominac fstab i wszystko wpisac w poleceniu mount (system plikow urzadzenia, punkt montowania itp.) pozatym konto superuzytkownika nie sluzy do montowania czegokolwiek, tylko prowadzenia czynnosci administracyjnych i konfiguracyjnych w systemie, uzywanie do czegos innego jest glupota @kubek: wklej co daje ci polecenie: fdisk -l (oczywiscie wydane spod konta roota) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Listopad 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2005 Ludziska, uczcie się czytać! @Zuk87 Z lektury poprzednich postów wynika, że kubek nie ma ani urządzenia sda, ani sda1 (więc tymbardziej sda2, sda3 itp.) Teoretycznie, to może być urządzenie sdb, sdc itd, ale w tym przypadku jest to mało prawdopodobne. To ciekawe jak jego system wykrywa sprzęt podłączany przez USB? Sprzęt podłączony teoretycznie dobrze i "wykryty" przez system nie zawsze działa, ja mając flasha podłączonego do USB cość często miałem sytuację że nie mogłem go zamontować bo pokazywał brak urządzenia (/dev/sda1) a po ponownym podpięciu już był i pozwalał się zamontować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek Napisano Listopad 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2005 Dzięki za zainteresowanie. ls -l /dev/sd* nic nie pokazuje - tak jak mówiłem fdisk -l pokazuje mi tylko partycje z dysku twardego. Mój usbflash testowałem pod windowsem - działa Dziwna akcja jest natomiast z podłączaniem tego. Jak podłączę normalnie to tak jak by nie działał - lampeczka nie mryga. Robię restart fedory i lampka zaczyna mrygać, loguję się i kicha, znowu gaśnie. Gdzies na googlu wyczytałem że wszystkie urządzenia usb podłączone do kompa są od razu widoczne w /proc/bus/usb ale nie wiem co dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Listopad 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2005 A aktualizowałeś system??? Mój problem ze znikającym flashem rozwiązała właśnie aktualizacja, może masz coś nie tak z obsługą USB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek Napisano Listopad 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2005 Nie aktualizowałem, ok miesiąca temu dopiero co zainstalowałem fc4, Myslisz ze "yum update" mi załatwi sprawę ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Listopad 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2005 Nie aktualizowałem, ok miesiąca temu dopiero co zainstalowałem fc4, Myslisz ze "yum update" mi załatwi sprawę ?? eeejjjjj... to jest pierwsza rzecz ktora pownienes zrobic zanim zadasz w ogole jakies pytanie (widze ze nikt nie czyta mojego opisu ), aktualizacja calego systemu (u Ciebie pewnie z 400MB do pobrania) sporo rzeczy Ci poprawi, wiec do dziela! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Listopad 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2005 Nie aktualizowałem, ok miesiąca temu dopiero co zainstalowałem fc4, Myslisz ze "yum update" mi załatwi sprawę ?? Jeśli zastosowałeś porady z FAQ dotyczące yuma i konfiguracji repo to tak. @perl niektórzy czytają.. np ja P.S. Kernel troche stary... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek Napisano Listopad 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2005 Dobra, zrobiłem update systemu - nadal nie ma urządzenia /dev/sda Jakieś pomysły co moze być nie tak ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi