marcintom Napisano Listopad 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2005 System : FC4 Hardwar : Intel Centrino ( ProWirles2200BG ) Jestem początkujący. Postanowiłem uruchomić kartę wifi na moim laptopie. Mam narazie tylko dostęp do drugiej karty wifi w innym laptopie i chcialem zestawic poloczenie ad-hoc. W zasadzie nie wiem czy mam racje ale wydaje mi sie ze sterowniki do tej karty zainstalowaly sie przy instalacji systemu. A to dlatego że w dmesg wywala mi to : ipw2200: Intel(R) PRO/Wireless 2200/2915 Network Driver, 1.0.0 ipw2200: Intel(R) PRO/Wireless 2200/2915 Network Driver, 1.0.0 ipw2200: Copyright(c) 2003-2004 Intel Corporation ipw2200: Detected Intel PRO/Wireless 2200BG Network Connection ipw2200: Radio Frequency Kill Switch is On: ipw2200: ipw-2.2-boot.fw load failed: Reason -2 ipw2200: Unable to load firmware: 0xFFFFFFFE ipw2200: Failed to up device No ale jak sami widziecie zastanawia mnie ten faild przy ładowaniu firmware'u czy to uniemozliwia mi odpalenie tej karty ? - w zasadzie jak narazie cos mi uniemożliwia tylko sam nie wiem co :] Mam sterowniki ze strony intela ale to jest ta sama wersja 1.0.0 wiec nie ma sensu chyba bawic sie w reinstalacje bo na dzien dzisiejszy to i tego zrobic nie potrafie. (_acha_ → aha) ORT w drugim laptopie wlaczylem winxp ustawilem poloczenie na ad-hoc wylaczylem szyfrowanie wep wylaczylem wszystkie firewalle, ustawilem ESSID na toshiba. Potem w moim laptopie z FC4 ustawilem mode na Ad-Hoc na eth1 bo na tym chyba jest karta. ustawilem oczywiscie rowniez essid toshiba no i w zasadzie widze to eth1 unassociated ESSID:"toshiba" Mode:Ad-Hoc Channel=0 Cell: 00:00:00:00:00:00 Bit Rate=0 kb/s Tx-Power=20 dBm RTS thr:off Fragment thr:off Encryption key:off Power Management:off Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0 Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0 no ale nie mam pojecia co dalej pozatym probowalem przypisywac "ifconfigiem" numer ip na stale do eth1 ale to chyba nie byl dobry pomysl Prosze Pomóźcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abc Napisano Listopad 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2005 ... zastanawia mnie ten faild przy ładowaniu firmware'u ... a zainstalowałeś firmware, bo o ile wiem to nie jest on w standardowym wyposażeniu (w przeciwieństwie do sterownika), http://stentz.freshrpms.net/rpm.html?id=588 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Listopad 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2005 No ale jak sami widziecie zastanawia mnie ten faild przy ładowaniu firmware'u czy to uniemozliwia mi odpalenie tej karty ? Wgrałeś firmware do /lib/firmware? Intel dał głupią licencję i nie może on być rozprowadzany wraz z systemem. Jeśli masz chwilkę czasu, to proponowałbym wysłać do Intela (ale nie polskiej siedziby ;-) ) list z prośbą, by pozwolili na jego dowolne rozprowadzanie. Uzytkownicy nie mieliby takich problemów. /edit/ Ech, nie wiedziałem, że są na forum dwa takie same tematy -- już je połączyłem. marcintom: zapoznaj się najpierw z regulaminem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcintom Napisano Listopad 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2005 przepraszam ze te wybryki nie wiedzialem gdzie lepiej umiescic tego posta Dzięki bardzo za tę podpowiedź faktycznie tak bylo zainstalowalem firmware i zaczęł działać. Mam jeszcze inne pytanie : tzn mam juz ustanowione poloczenie tzn zrobilem sobie siec 192.168.0.0 maska 255.255.255.252 no i na jednym z tych komputerów mam internet a na drugim nie (neostrada) no i w zasadzie można sie domyśleć co chciałbym osiągnąć. tzn oczywiscie udostepniac temu drugiemu net czy potrzebna jest w ogóle zabawa Maskaradom ( której jak narazie nie potrafię ) jeżeli tak to proszę was bardzo o jakieś wskazówki . Dodam jeszcze ze w zasadzie mam mozliwość na tym udostepniającym uruchomic WinXp albo FC4 natomiast na tym na którym chcę mieć internecik jest FC4 ( winda też jest w zasadzie ale chcialbym raczej korzystać z (_linuxa_ → Linuksa) ORT ) - krótko mówiąc typowa sieć domowa komputer - laptop (ad-hoc) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi