slaveq Napisano Listopad 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2005 Witam - temat stary jak to forum. Uprzedze tych którzy odeślą mnie do opcji Szukaj - korzystałem z niej. Próbowałem zainstalować Neostradę na moim sprzęcie zgodnie z zaleceniami tj. : 1. zainstalowałem kernel-devel 2. Ściągnąłem sterowniki eagle-usb w najnowszej wersji 3. Rozpakowałem 4. uruchomiłem automake.sh 5. uruchomiłem ./congigure wszystko przebiegało bez zarzutów, na koniec pojawiła się taka tabelka: ================================ distribution detected Fedora dhcp support dhclient pppd support yes pppoa support yes pppoe support yes install eagleconnect (tcl/tk frontend) no generate documentation no ================================ 6. uruchamiam polecenie make i... w tym miejscu instalacja się wysypuje tj. pojawia się komunikat o błędzie: make -C driver make[1]: Entering directory `/home/Slawek/eagle-usb-2.3.2/driver' USE_CMVS=1 make -C /lib/modules/2.6.14-1.1637_FC4/build SUBDIRS=/home/Slawek/eagle-usb-2.3.2/driver modules make[2]: Entering directory `/usr/src/kernels/2.6.14-1.1637_FC4-i686' CC [M] /home/Slawek/eagle-usb-2.3.2/driver/Pipes.o /home/Slawek/eagle-usb-2.3.2/driver/Pipes.c: In function ‘eu_write_completion’: /home/Slawek/eagle-usb-2.3.2/driver/Pipes.c:922: error: ‘URB_ASYNC_UNLINK’ undeclared (first use in this function) /home/Slawek/eagle-usb-2.3.2/driver/Pipes.c:922: error: (Each undeclared identifier is reported only once /home/Slawek/eagle-usb-2.3.2/driver/Pipes.c:922: error: for each function it appears in.) make[3]: *** [/home/Slawek/eagle-usb-2.3.2/driver/Pipes.o] Błąd 1 make[2]: *** [_module_/home/Slawek/eagle-usb-2.3.2/driver] Błąd 2 make[2]: Leaving directory `/usr/src/kernels/2.6.14-1.1637_FC4-i686' make[1]: *** [eagle-usb.ko] Błąd 2 make[1]: Leaving directory `/home/Slawek/eagle-usb-2.3.2/driver' make: *** [build] Błąd 2 Najwyraźniej brakuje mu jakiejść stałej URB_ASYNC_UNLINK - nie wiem czy to błąd przy instalacji kernel-devel ?? Moze to wina jądra (ver 2.6.14-1) ale myśle że nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Listopad 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2005 Jesli uzywasz najnowszego jadra 2.6.14 to bedzie potrzebny specjalny patch do niego Na zwykłym jadrze 2.6.11 nie miałem zadnych problemów ze sterownikiem do neostrady Najlepiej wiec wróc do starego jadra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaveq Napisano Listopad 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2005 A czy moze ktoś wie skąd tego patcha ściągnąć ?? Bo wolałbym pracować jednak na nowym jajku. Poza tym nie ma już w rpm'ach kernel-devel dla starego jądra . //UPDATE OOO przepraszam - właśnie zauważyłem że ten temat był niedawno poruszany, więc biję się w pierś za poruszanie go. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Listopad 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2005 Witam to pytanie juz było na forum a patch jest tutaj u mnie dziala wiec u innych tez powinno Index: driver/Pipes.c =================================================================== RCS file: /cvs/eagleusb/eagleusb/driver/Pipes.c,v retrieving revision 1.8 diff -u -b -B -r1.8 Pipes.c --- driver/Pipes.c 17 Jan 2005 20:54:42 -0000 1.8 +++ driver/Pipes.c 22 Sep 2005 19:38:21 -0000 @@ -919,7 +919,6 @@ * -EINVAL. */ urb->status = 0; - urb->transfer_flags &= ~URB_ASYNC_UNLINK; } else { Index: driver/eu_eth.c =================================================================== RCS file: /cvs/eagleusb/eagleusb/driver/eu_eth.c,v retrieving revision 1.8 diff -u -b -B -r1.8 eu_eth.c --- driver/eu_eth.c 17 Jan 2005 20:54:42 -0000 1.8 +++ driver/eu_eth.c 22 Sep 2005 19:38:21 -0000 @@ -495,11 +495,9 @@ * netif_wakequeue: */ - ins->urb_write->transfer_flags |= URB_ASYNC_UNLINK; - usb_unlink_urb(ins->urb_write); + usb_kill_urb(ins->urb_write); - ins->urb_oam_write->transfer_flags |= URB_ASYNC_UNLINK; - usb_unlink_urb(ins->urb_oam_write); + usb_kill_urb(ins->urb_oam_write); /* We must reset the transaction time to keep the watchdog quiet: */ dev->trans_start = jiffies; ------- End of Forwarded Message ------- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Listopad 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2005 Wystarczy ściągnąć najnowszą wersję z CVS i wszystko pięknie się kompiluje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gsa Napisano Grudzień 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2005 skad pobrac tego cvs'a nie majac neta pod linuxem?? z jakiej strony?? albo jak zaaplikowac tego patcha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qbarym Napisano Grudzień 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2005 A ja polecam ta strone: http://remi.collet.free.fr/index.php?2005/11/10/66-kernel-module-eagle-usb Sciagamy pliki ktore sa na niej, instalujemy i wszystko hula na nowym jadrze az milo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gsa Napisano Grudzień 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2005 tyle ze ja mam gentoo, a pisze tutaj bo widze ze ktos ma taki problem jak ja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Grudzień 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2005 nie wiem czy to błąd przy instalacji kernel-devel ?? Nie. Moze to wina jądra (ver 2.6.14-1) ale myśle że nie. To nie wina jądra, a sterowników eagle-usb. Kernel nie ma stabilnego API → http://www.kroah.com/log/linux/stable_api_....html?seemore=y a sterowniki poza drzewem nie nadążają za jego rozwojem. Dave Jones (deweloper jądra w Fedorze) ostatnio nawet o tym pisał → http://www.livejournal.com/users/kernelsla...cker/31234.html Zresztą jak ktoś czyta http://planet.fedoraproject.org/ to już pewnie o tym wie ;-) skad pobrac tego cvs'a nie majac neta pod linuxem?? Możesz spróbowac pod Windowsem. Tu i na nastepnych stronach masz opis jak używać TortoiseCVS: http://fedora.redhat.com/participate/trans...ows/s1-cvs.html http://fedora.redhat.com/participate/trans...s/s1-setup.html albo jak zaaplikowac tego patcha? W katalogu ze źródłami eagle-usb wpisujesz: patch -p0 < plik_z_powyższym_patchem Ten patch wklejono na forum, więc białe znaki na poczatku zostały powycinane. Nie zaaplikujesz go tak prosto :/ Albo znajdź gdzieś jego oryginalną postać, albo ręcznie przeedytuj źrodła eagle-usb: +++ driver/eu_eth.c 22 Sep 2005 19:38:21 -0000 Oznacza, że trzeba mieszać w pliku driver/eu_eth.c @@ -495,11 +495,9 @@ Szukany tekst jest około 495 linijki. - usb_unlink_urb(ins->urb_oam_write); + usb_kill_urb(ins->urb_oam_write); Minus oznacza co trzeba usunąć, a plus co dodać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi