rafori Napisano Listopad 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2005 Sciagnalem obraz, nagralem, i przy anakondzie... moja mysz optyczna A4Tech nie dziala. Zainstalowalem bez niej, ale po instalacji tez nic sie nie zmienilo. Nie pamietam, ale chyba przy instalacji nie wykrylo mi myszy. Dziwne bo na poprzednich wersjach Fc2, Fc3 dzialalo bez problemu. Dodam ze Fc4 sciagnalem w wersji 64bit. Czy moze to byc problem? Co zrobilem zle badz czego nie zrobilem do konca? Pomozcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Listopad 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2005 Jaki to model myszy i pod jakim portem pracuje? (PS/2, USB?) Czy mysz w ogóle działa, jest dobrze podłączona? Mi 64-bitowy instalator fedory wykrył zarówno mysz pod USB jak i touchpad, działały bez zarzutów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafori Napisano Listopad 21, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2005 Mysz dziala pod Windowsem. Podlaczona przez PS/2. Model A4-TECH WOP-35 PS/2 Optyczna (Opto 325) (4 przyciski + 2 rolki). To samo dzieje sie z mysza A4-TECH Navigator Opto 013 PS/2 (SWOP-3). Na Fedorze 2,3 ale nie 64bit chodzily poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust_ Napisano Listopad 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2005 Mam identyczną mysz i działa bez zarzutu. Spróbuj podłączyć bez przejściówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafori Napisano Listopad 21, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2005 Bez czego? Sprawdzilem teraz dokladnie na wersjach Fc3 i Fc4 DVD dla 64bit. W instalacjach obydwu wersji wykrywa mi: Generic Mouse Ps/2 W Fc4 kursor myszy nie rusza sie (jakby mysz byla odlaczona) W Fc3 kursor porusza sie chaotycznie, wyglada jakby moj ruch myszka generowal przesuniecie kursora w losowym kierunku na losowa odleglosc (najczesciej w rogi monitora). Jaka jest roznica? Przy Fc4 (mysz nie dziala) moja karte nVidia GeForce 6600 (PCI-e; Chipset NVidia 4) wykrywa. Przy Fc4 (mysz nie dziala) moja karte nVidia GeForce 6600 (PCI-e) widzi jako VESA. Monitor w obydwu przypadkach jest unknown. Czy to co zauwazylem moze miec jakis wplyw? Pomozcie prosze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust_ Napisano Listopad 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2005 Wina źle skonfigurowanych X'ów a nie myszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafori Napisano Listopad 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2005 Jak moge skonfigurowac X'y jesli nawet ich nie zainstalowalem - mysz nie dziala juz podczas instalacji (anaconda)? A moze zainstalowac bez myszy, a potem, juz w X'ach ustawic to co trzeba. Moglbys podac jakas wskazowke (wpis, link itp) jak moglbym sobie dobrze to skonfigurowac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Listopad 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2005 A moze zainstalowac bez myszy, a potem, juz w X'ach ustawic to co trzeba. Można spróbować. Moglbys podac jakas wskazowke (wpis, link itp) jak moglbym sobie dobrze to skonfigurowac? Przykładowo mój wpis (optyczna vobis na usb z przejściówką na ps/2, 2 buttony+rolka) Section "InputDevice" Identifier "Generic Mouse" Driver "mouse" Option "SendCoreEvents" "true" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "Protocol" "ImPS/2" Option "Emulate3Buttons" "true" Option "ZAxisMapping" "4 5" EndSection Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yax Napisano Listopad 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2005 Ja mam to samo z myszą Trusta(AMI MOUSE 250S OPTICAL) optyczną. Dioda się wyłącza podczas początkowego etapu bootowania. Z kolei jak już system jest włączony przy odłączeniu jej i podłączeniu jeszcze raz dioda sie zapala, przy ruszeniu wtedy myszą kursor nic nie robi, a mysz znowu gasnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafori Napisano Listopad 27, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2005 Zainstalowalem bez myszy, zmienilem plik na zawartosc jak podales (wlasciwie nie bylo jedynie SendCoreEvents) i mysz nie dziala nadal, ale nie uruchomily mi sie X'y. Dzieki temu podczas startu pokazalo sie kilka interesujacych linijek: Uruchamianie crond: *** err [mice.c(1742)]: imps: PS/2 mouse failed init *** err [mice.c(1742)]: imps: PS/2 mouse failed init [server_tools.c(84)]: mouse initialization failed i wrzuca mnie do trybu konsolowego. podczas zamykania systemu, tuz przez Power Off wyrzuca linijke: psmouse.c Explorer Mouse at isa00060/serio1/input lost synchronization , trowig 1 bytes away Co sie dzieje? Ktos wie o co w tym chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FREDI Napisano Listopad 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2005 Faktycznie też z myszą A4TECH model OPTO 325 mam kłopoty. Przy xorg.conf jak poniżej, mysz chodzi prawidłowo ale: Section "InputDevice" Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "IMPS/2" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "ZAxisMapping" "4 5 6 7" Option "Emulate3Buttons" "yes" EndSection 1. Przyciski główne lewy, prawy chodzą dobrze; 2. Przcisk boczny lewy nie realizuje np. przy przeglądaniu stron "WSTECZ", tylko otwiera odnośnik na którym w aktualnej chwili jest kursor; 3. Prawy przycisk boczny dubluje działanie przycisku głównego prawego, a nie realizuje "DALEJ"; 4. Pierwsza rolka działa prawidłowo, natomiast druga rolka nie wiadomo dlaczego realizuje funkcje "WSTECZ" i "DALEJ" W sumie już się przyzwyczaiłem do tego ale jeśli ktoś móŋłby pomóc to bardzo proszę o wskazówki. A może zacząć próbować z czymś takim http://www.uslugi.torun.pl/~zajac/mysz.html Pozdrawiam FREDI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafori Napisano Listopad 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2005 W jakiej wersji numer i wydanie dziala Ci Twoja podstawowa konfiguracja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FREDI Napisano Listopad 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2005 FEDORA CORE 4, kernel 2.6.13-1532, dla x86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafori Napisano Listopad 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2005 Ja mam Athlon 64 wiec i musze miec wersje pod 64bitowe procki. Moze dlatego mi nic nie dziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FREDI Napisano Styczeń 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2006 W przypadku mojej myszy a4tech OPTO 325 na PS/2 rozwiazaniem okazało się http://fedoraforum.org/forum/showthread.php?t=27470 , sądzę, że podobne rozwiazanie znajdzie zastosowanie dla myszy na USB Teraz wszystkie przyciski działaja prawidłowo. Pozdrawiam FREDI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi