ars Napisano Listopad 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2005 panowie panowie panowie "znow" sie pogubilem za pomoca (_yum'a_ → yuma) ORT zainstalowalem program easytag Downloading Packages: (1/2): easytag-1.1-1.i386 100% |=========================| 32 kB 00:17 http://ftp.uni-bayreuth.de/linux/fedora/li...ag-1.1-1.i386.r Trying other mirror. (1/2): easytag-1.1-1.i386 100% |=========================| 24 kB 00:06 http://mirror.hiwaay.net/redhat/fedora/lin...g-1.1-1.i386.rp Trying other mirror. (1/2): easytag-1.1-1.i386 100% |=========================| 112 kB 00:05 ^ http://ftp-stud.fht-esslingen.de/pub/Mirro...92;x99pne') Trying other mirror. (1/2): easytag-1.1-1.i386 100% |=========================| 522 kB 00:53 (2/2): id3lib-3.8.3-12.fc 100% |=========================| 753 kB 01:12 problem polega na tym, ze jak wybieram KDEmenu/wykonaj polecenie... i wpisuje easytag to mi wysklakuje ze nie moze wykonac podanego polecenia ;/ i drugie pytanie ktore posiadam jak zainstalowalem (przez yuma oczywiscie) soft a nie dodalo mi ikony do menu kde to z jakiego katalogu mam sobie wyciagnac skroty? dziekuje za pomoc ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachu0809 Napisano Listopad 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2005 i drugie pytanie ktore posiadam jak zainstalowalem (przez yuma oczywiscie) soft a nie dodalo mi ikony do menu kde to z jakiego katalogu mam sobie wyciagnac skroty? to nie windows ze sie skroty wyciaga tworzysz skrot w ktorym podajesz nazwe programu.. (polecenie) wywolawcze czyli ta po ktorej wpisaniu w shelu uruchamia ci sie. odnosnie piewszego pytania jelezi wysiwetla ci ze nie ma takiego polecenia czy dokladnie tym sie uruchamia dany program? moze ma cos w podobie ale nie dokladnie tak jak wpisujesz. druga opcja to taka ze z twojego uzytkownika ten program nie wystartuje.. trzecia opcja to taka ze do /bin albo /sbin nie zostalo dodane dowiazanie potrzebne do uruchomienia po wklepaniu nazwy w konsoli. sproboj znalezc program w /usr/share/[nazwa programu] i uruchomic go z tamtad z poleceniem podajac cala sciezke jednak ta ostatnia opcja raczej nie wchodzi w gre bo rpmy zazwyczaj sa tak zbudowane aby mozna bylo uruchamiac wszystko poleceniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Listopad 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2005 A czy to w ogóle zainstalowałes Reading repository metadata in from local files Parsing package install arguments Resolving Dependencies --> Populating transaction set with selected packages. Please wait. ---> Package easytag.i386 0:1.99.9-1.2.fc4.rf set to be updated --> Running transaction check Dependencies Resolved ============================================================================= Package Arch Version Repository Size ============================================================================= Installing: easytag i386 1.99.9-1.2.fc4.rf dries 769 k Transaction Summary ============================================================================= Install 1 Package(s) Update 0 Package(s) Remove 0 Package(s) Total download size: 769 k Is this ok [y/N] Musisz zaakceptować klawiszem y i potem otrzymasz Downloading Packages: Running Transaction Test Finished Transaction Test Transaction Test Succeeded Running Transaction Installing: easytag ######################### [1/1] Installed: easytag.i386 0:1.99.9-1.2.fc4.rf Complete! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ars Napisano Listopad 23, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2005 wlasnie o to chodzi ze zainstalowalem tylko dalej mam problemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Listopad 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2005 A w Multimedia nie ma ? A co wyswiela w konsoli ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ars Napisano Listopad 23, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2005 [root@dynamic-86-111-99-229 Desktop]# easytag bash: easytag: command not found [root@dynamic-86-111-99-229 Desktop]# wlasnie nie ma w konsoli... tak jak bylo mi mowione sprawdzalem tez w /usr/share/... tutaj tez nie ma easytag'a opadam z sil powoli ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menth0l Napisano Listopad 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2005 [root@dynamic-86-111-99-229 Desktop]# easytag bash: easytag: command not found Czemu robisz to z roota? wlasnie nie ma w konsoli... tak jak bylo mi mowione sprawdzalem tez w /usr/share/... tutaj tez nie ma easytag'a sad.gif opadam z sil powoli ;] Hmm dziwne, u mnie po instalacji yumem mam cos takiego: $ whereis easytag easytag: /usr/bin/easytag /usr/share/easytag /usr/share/man/man1/easytag.1.gz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Listopad 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2005 Nie uruchoniaj z roota w konsoli wykonaj pocecenie rpm -qa |grep easytag jak nic nie wyświetli to nie masz zainstalowane A tak najwazniejsze to uaktualnij Fedore zebyś nie miał problemów z aktualizacją wykonaj yum remove kde-i18n-Polish yum update yum install kde-i18n-Polish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ars Napisano Listopad 23, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2005 dzieki wielkie juz dziala tak jak trzeba... a mozecie mi wytlumaczyc co bylo przyczyna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi