Skocz do zawartości

Problem Z Kartą Sieciową! Proszę O Pomoc!

darabukas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

mam problem, zainstalowalem (_linuxa_ → Linuksa) ORT fedora core 3 ale nie moge zainstalowac karty sieciowej Realtek RTL 8201 10/100 ethernet LAN PHY, nigdzie nie moge znalezc tego sterownika. Moze ktos z was bedzie wiedzial jak moge sie uporac z tym fantem:), rozmawialem juz z paroma mocnymi ludzmi pod wzgledem (_linuxa_ → Linuksa) ORT ale niestety zaden nie potrafil mi pomoc. Pozdrawiam Piotr

Ps. Z gory wielkie dzieki za pomoc

gpe A czemu nie? smile.gif W większości wypadków wystarczy najnowsze jajko z kernel.org i kompilacja. Do FC3 ciągle są tworzone pakiety jeszcze przez najbliższe miesiące, nie możesz go dyskryminować.

W razie problemów z FC3 aktualizacja do FC4 jest dziecinie łatwa za pomocą yum...

ps. ja działam na slaku 10.0 chociaż wyszedł już 10.2, mam najnowsze paczki skompilowane pod swój system więc, tak samo FC3 przestarzałe nie jest... co innego RedHat 4.0 wink.gif

darabukas Poprostu rekompiluj albo skompiluj jajko...

Ale bron Boze nie dyskryminuje fc3. Jestem raczej zwolennikiem prostych rozwiazan. Jesli nowy (!?)system rozpoznaje karte (mnie rozpoznal wszystkie urzadzenia), to po co kombinowac. Z postu darabukas'a wynika ze tez dopiero zaczyna, wiec zadalem to naiwne pytanie? Ja na jego miejscu odpuscilbym, z wygody po prostu ... laugh.gif

Witam!

dzieki za posty:) chciałbym przeprosić Cie gpe za to pytanie ktore wczesniej zadalem, byc moze bylo ono banalne czy tez naiwne jak je okresliles ale gwarantuje ze nie zadalbym go gdybym znal na nie odpowiedz:), przepraszam poprostu tak jak to Sanczo ujal zainstalowalem to co mialem pod reka, dostalem od znajomego FEDORE i postanowilem ja zainstalowac, szczegolnie ze u niego wszystkie urzadzenia wykryla bez problemu i wszystko smigalo tak jak trzeba. Jestem jeszcze laikiem w sprawach dotyczacych (_linuxa_ → Linuksa) ORT... i szczerze mowiac nie ktore okreslenia ktore tu padly sa dla mnie nieco obce. Slyszalem ze jest juz FEDORA 4 ale no niestety nie mialem do niej dostepu.

A jesli chcialbym rekompilowac jajco albo skompilować je, duzo jest przy tym roboty?

Nigdy tego nie robilem wiem tylko ze do tego sluzy kernel, tylko skad mialbym wiedziec jakiego kernela sciagnac? Na Kernel.org widzialem ze sporo ich jest:) I jesli mialbym juz tego kernela to gdzie moglbym szukac pomocy w wpisywaniu tych komend bo zapewne latwe to nie jest...Czy na tym forum moglbym cos na ten temat znalezc?

Pozdrawiam Piotr

Ps. jesli chodzi o ta karte to jest to sieciowka z plyty glownej Asrock k8 combo sok 754/933