Skocz do zawartości

Opera 7.51 I Flash

misz_masz

Rekomendowane odpowiedzi

No włąsnie. Zapodałem sobie Operę 7.51 i działa pieknie potem zainstalowałem flash playera najnowszego (7.0.25.0 chyba jakoś tak) do katalogu /usr/lib/opera i ku mojemu niemiłem zaskoczeniu flash nie działa! We preferencjach/wtyczki widac wpis shockvawe flash 7.0.r25. Czemu to nie działa?

W MDK działało. I jeszce gdzie powinienem zainstalowac flasha dla Mozilli angielskiej, króra się z Fedorą instaluje oraz Konquerora? /usr/lib/przeglądarka nie działa??!!

PS. Forum jest suuuuuper. :D Nieraz uratowało mi zycie bez konieczności rejestracji. Lecz teraz..........rozumiecie jestem w kropce.

To musisz mieć cos walnięte. Wlaśnie instaluję Fedorę siostrzeńcowi w komputerze; akurat po zainstalowaniu Opery wszedłem na forum, więc zaraz zainstalowałem flasha jak instrukcja i partia każe, no i działa.

Zobacz F12 czy masz ptaszka przy "włącz obsługę wtyczek"

Dzieki z tej paczki tez instalowalem i plugin jest widziany w Operze w preferencjach a nie dziala. Why?

Coby nie stać w miejscu i nie lamentować postanowilem zainstalowac inna wersję i czy to 7.50 czy 7.23 czy static czy shared czy ze źródeł problem wciąż pozostaje. Uparłem się na Operę bo nawet Firefox szybkościa i plynnością działania przegrywa z nią( czytaj Operą)u mnie a kompa mam stareeego.Ledwie 450MHz procek. W sumie tez potrzebne jest mi do do prawidłowego wyswietlenia mojej strony na którą wszystkich zapraszam. :):rolleyes:

Jeżeli masz zainstalowany flash dla Mozilli to wtedy zwyczajnie powinno wystarczyć kiedy w opcjach Opery tam, gdzie masz Pluginy zaznaczysz, aby szukał innych. Wtedy pownien pobrac zainstalowany juz plugin. Jeżeli to nie pomoże to zaznacz opcję "Pokaż ukryte pliki" i z katalogu mozilli skopiuj ręcznie plugin i wklej to do katalogu Opery i folderu z Pluginami. powinno pomóc. Ale jeżeli masz zainstalownego wczesniej flasha to wystarczy jak zrobisz to poprzez Opcję programu z wyborem, aby poszukal nowych pluginów w systemie.

Jeżeli masz zainstalowany flash dla Mozilli to wtedy zwyczajnie powinno wystarczyć kiedy w opcjach Opery tam, gdzie masz Pluginy zaznaczysz, aby szukał innych. Wtedy pownien pobrac zainstalowany juz plugin. Jeżeli to nie pomoże to zaznacz opcję "Pokaż ukryte pliki" i z katalogu mozilli skopiuj ręcznie plugin i wklej to do katalogu Opery i folderu z Pluginami. powinno pomóc. Ale jeżeli masz zainstalownego wczesniej flasha to wystarczy jak zrobisz to poprzez Opcję programu z wyborem, aby poszukal nowych pluginów w systemie.

Tak tez zrobiłem i plugin jest widziany w opcjach a nie działa. taka jedna pierdoła potrafi człowiekowi Fedorę obrzydzić a do MDK nie chce wracać. TO co mi pozostaje? Zalezymi na Łatwości instalacji samego systemu jak i programów. Synaptic to miodek........

Poszukaj plugina flasha o wczesnijeszym numerze. Napisz do mnie to mogę Ci przesłać jako rpm. U mnie działa bez problemu z numerem wczesnijeszym ,czyli 6 a nie 7 jak Ty wgrywałeś.

A dlaczego to nie jest rozwiązanie? Myślisz, że zauważysz różnicę pomiędzy numerem 6 a 7 :lol: Gwarantuję ,że nie. Sam również robię rzeczy we Flashu dla firm i naprawdę nie ma znaczenia, czy to będzie numer plugina 7, czy też 6. A próbowałeś sposobu, który Ci napisałem o ręcznym skopiowaniou pliku do katalogu z Operą w Twoim katalogu domowym. Zależy jeszcze jak wgrywałeś przeglądarkę. Mogłeś ją instalować na koncie root-a, albo bez logowania się w konsoli jako root. Może zwyczajnie instalowałeś poprzez naciśnięcie pliku rpm. Jeżeli o mnie chodzi to nic nie zastąpi konsoli przy instalkach. Odinstaluj Operę i wgraj to jeszcze raz. Jeżeli tak bardzo zależy Ci na numerze 7 plugina to kombinuj dalej ;)

A ja mam inna propozycję (sugestię)... (wskane używanie apt`a ;) )

1. Wywal starego flasha (często błędy były spowodowane tym, iż ktoś instalował jakieś pluginy w rpm potem dokładał jakieś inne ... finalnie nie działał...)

2. Dopisz do sources.list nastepujący adres:

rpm http://ruslug.rutgers.edu macromedia/apt/fedora/2 macromedia

3. i

apt-get update

apt-get install flash-plugin

----

moze to pomoże ;)

Ja stawiam na to że masz jakieś "inne" pluginy które się gryzą ...

pozdr

PS - można użyć również yuma ...

• 4 months later...

Nie wiecie może dlaczego nie mogę odpalić Opery jako zwykły user ??

Ściągnąłem opera-7.54-20040803.5-shared-qt.i386-en.rpm i jako root wszystko działa bez zarzutu. Kiedy odpalam jako user pokazuje , żebym zmienił wpis wrappera bo pliku binarnego nie ma w podanej ścieżce, chociaż on tam jest.

-----------------------------------------------------

Trzeba zmienic prawa dostepu.

Edytowane przez rura

• 4 weeks later...

Po wpisaniu opera jako root wszystko działa wporzo a jako zwykły użyszkodnik wywala mi coś takiego:

[bord@localhost ~]$ opera

The Opera binary is not located at "/usr/lib/opera/7.54-20040803.5/opera".

Please modify the wrapper script at "/usr/bin/opera".

(_niewiem_ → nie wiem) ORT jak to naprawić, kiedyś się w to bawiłem i zrobiłem ale z czasem zapomniałem

Dzięki za pomoc

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...