zabezpieczeniowiec Napisano Listopad 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2005 Cześć wszystkim Taki mam problem : Stacje robocze na FC4 i zadanie co by zainstalować komunikator tlen . Stwierdziłem że to proste , a po 2 godzinach walki postawiłem na laptopie Edu-CD i zainstalowałem tam tlena . Normalnie w repozytoriach yum nie można znaleźć tlena . Sciągałem pliki ze strony domowej . Pojawił się najpierw problem z gtk+2 w odpowiedniej wersji . Instalowałem ze źródeł , okazało się że brakuje glib2 > 2.7 . Miałem 2.9.0 ze żródeł ale i tak system nie pozwolił mi zainstalować gtk+2 . Narazie o tym tlenie musiałem zapomnieć , ale zadanie wróci i będę się musiał dowiedzieć jak go zainstalować . Jak zainstalować tlen w FC4 ? Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Listopad 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2005 Jeżeli chodzi ci o klienta TleenX 2 to kompiluje się on bez większych problemów. Najpierw musisz zaopatrzyć się w bibliotekę libtlen i ją skompilować , a następnie skompilować tleenx2. Zainstaluj sobie pakiety devel od gtk2 i glib2.A jak chcesz po prostu uzyskać połączenie z siecią Tlen to zainstaluj sobie PSI i zarejestruj transport do sieci Tlen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Listopad 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2005 A ten TleenX ma mozliwosc podgladu poczty o2 tak jak windowsowa wersja tlena?? Czy tylko obsluguje protokol programu tlen?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Listopad 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2005 Zawsze można zainteresować się jabberem i założyć konto na takim serwerze, który obsługuje transport do tlena np. jabber.autocom.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabezpieczeniowiec Napisano Listopad 30, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2005 Widzę że poczytne to forum . Postaram się do każdego po trochu : - Jabber , gadu-gadu kadu nie bo administrator całej sieci to blokuje , a ludzie chcą tleenx; - ten klient tleenx2 który używaliśmy to ma tylko pogaduchy ; - libtlen zainstalowałem z rpm - bez problemów ; tleenx ściągnąłem z cvs ale jak to skompilować ? Tam nie ma ani configure , ani make tego nie łapie ( cóż wiele jeszcze nie wiem ) . - te pakiety devel to widzi tylko yum-extender ale ten się wiesza ( albo zainstaluję te FC4 od nowa , albo zrozumiem czemu to źle działa ; może repozytoria ) - A co to jest ten PSI ? Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Listopad 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2005 libtlen zainstalowałem z rpm - bez problemów ; tleenx ściągnąłem z cvs ale jak to skompilować ? Tam nie ma ani configure , ani make tego nie łapie ( cóż wiele jeszcze nie wiem ) Jak doszłeś do tego etapu i jak chcesz skompilować to zamiast ./configure wykonujesz ./autogen.sh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Listopad 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2005 Jabber , gadu-gadu kadu nie bo administrator całej sieci to blokuje , a ludzie chcą tleenx; Bardzo ciekawa koncepcja kontroli użytkowników sieci ten klient tleenx2 który używaliśmy to ma tylko pogaduchy ; Obsługuje też powiadomienia o poczcie i komunikację z gadu. ibtlen zainstalowałem z rpm - bez problemów ; tleenx ściągnąłem z cvs ale jak to skompilować ? Tam nie ma ani configure , ani make tego nie łapie ( cóż wiele jeszcze nie wiem ) . Wejdź w katalog ze źródłami TleenX2 (tymi z CVS) i w konsolce klepni ./autogen.sh, a następnie ./configure --prefix=/usr , a dalej to już standardowo. - te pakiety devel to widzi tylko yum-extender ale ten się wiesza ( albo zainstaluję te FC4 od nowa , albo zrozumiem czemu to źle działa ; może repozytoria ) Jaka wersja yumex'a ( rpm -q yumex)??? Ja korzystam z wersji z RAWHIDE i wszystko śmiga pięknie. Jeżeli ci nie chce hulać yumex to odpal go z konsolki i zapodaj co się wyświetla w momencie zwiechy. Możesz jeszcze zainstalować kyum (jeżeli korzystasz z kde) yum install kyum. Podaj też repozytoria z jakich korzystasz. Oczywiście pakiety devel musisz mieć zanim zaczniesz kompilację źródeł. - A co to jest ten PSI ? Komunikator jabbera napisany w QT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Listopad 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2005 Obsługuje też powiadomienia o poczcie i komunikację z gad Aha czyli ewentualnie wyrzuca ze jest nowa wiadomosc... hmm szkoda wlasnie chodzilo by mi cos takiego jak w wersji pod winde.Ttakie przegladanie poczty bezposrednio z programu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabezpieczeniowiec Napisano Grudzień 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2005 Witam ponownie . Widzę że sporo jeszcze muszę się douczyć . - rpm -q yumex : yumex-0.42-9.0.fc4 - po kompilowaniu tleenx2 z cvs dostaję informację że nie ma odpowiedniego gtk+2 ; próbuję go zainstalować przez yum-a ( ten nie znajduje ) . - W yumex mogę wybrać repozytoria develop i znajduję te biblioteki gtk+ co mnie interesują , ale yumex zasypia w trakcie wykonywania . Używam Gnome . Jak g oodpalić z konsoli ? Na root on pisze że nie ma trybu graficznego . - całość repozytoriów i yum.conf jest wykonane zgodnie z polskim FAQ Fedora z tej strony http://faq.fedora.pl/ . Pomimo to wydaje się że yumex i yum (tylko 4 repozytoria : livna , base, extras, updates-released )korzystają z innych repozytoriów . Jak poradzić sobie z tymi repozytotiami ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Grudzień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2005 Ttakie przegladanie poczty bezposrednio z programu... Z tego co mi wiadomo taką funkcję miał posiadać TleenX3 i QTlen. Aktualnie nic nie słychać tych 2 projektach tak więc pozostają tylko klienty pocztowe i strona www. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Grudzień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2005 Ttakie przegladanie poczty bezposrednio z programu... Z tego co mi wiadomo taką funkcję miał posiadać TleenX3 i QTlen. Aktualnie nic nie słychać tych 2 projektach tak więc pozostają tylko klienty pocztowe i strona www. Ok dzieki pytalem bo w sumie komunikator tlen wykorzytuje jedynie w takim celu. Do rozmow uzywam innego komunikatora. Dobrze ze w ogóle ktos o czyms takim mysli, mam nadzieje ze cos z tego wyjdzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Grudzień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2005 Yumex i yum korzystają z tych samych repozytoriów tyle , żę yumex umożliwia ich łatwe włączanie/wyłączanie. Co do tego , że ci yumex "zasypia " na repo RAWHIDE. To jest normalne bo on chce ci zaktualizować pakiety na maksa i ustala transakcję. Zainstaluj sobie wersję stabilną TleenX2 , a nie z CVS. I nie baw się repo development bo może się to źle skończyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabezpieczeniowiec Napisano Grudzień 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2005 Yumex nie zasypia ale raczej zawisa . Po pół godzinie nic . Robiłem up2date yumexa , pythona i jest tak dalej . To w jakim repozytorium powinienem znaleźć gtk+2 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Grudzień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2005 Jakiej wersji wymaga TleenX2??? POdaj wersje dla CVS i dla stabilnej paczki , która znajduje się na stronie TleenX2'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabezpieczeniowiec Napisano Grudzień 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2005 Dobra dałem radę z tym tlenem . Sciągnąłem z sourceforge.net tleenx2 dla Slackware . Pokopiowałem pliki wg układu z archiwum . Zrobiłem skrót i działa YUMEX jest ciągle nie sprawny . Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi