Skocz do zawartości

Tlen W Fc4

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim

Taki mam problem :

Stacje robocze na FC4 i zadanie co by zainstalować komunikator tlen . Stwierdziłem że to proste , a po 2 godzinach walki postawiłem na laptopie Edu-CD i zainstalowałem tam tlena .

Normalnie w repozytoriach yum nie można znaleźć tlena . Sciągałem pliki ze strony domowej . Pojawił się najpierw problem z gtk+2 w odpowiedniej wersji . Instalowałem ze źródeł , okazało się że brakuje glib2 > 2.7 . Miałem 2.9.0 ze żródeł ale i tak system nie pozwolił mi zainstalować gtk+2 .

Narazie o tym tlenie musiałem zapomnieć , ale zadanie wróci i będę się musiał dowiedzieć jak go zainstalować .

Jak zainstalować tlen w FC4 ? blink.gif

Pozdrawiam

Marcin smile.gif

Jeżeli chodzi ci o klienta TleenX 2 to kompiluje się on bez większych problemów. Najpierw musisz zaopatrzyć się w bibliotekę libtlen i ją skompilować , a następnie skompilować tleenx2. Zainstaluj sobie pakiety devel od gtk2 i glib2.A jak chcesz po prostu uzyskać połączenie z siecią Tlen to zainstaluj sobie PSI i zarejestruj transport do sieci Tlen.

Widzę że poczytne to forum .

Postaram się do każdego po trochu :

- Jabber , gadu-gadu kadu nie bo administrator całej sieci to blokuje , a ludzie chcą tleenx;

- ten klient tleenx2 który używaliśmy to ma tylko pogaduchy ;

- libtlen zainstalowałem z rpm - bez problemów ; tleenx ściągnąłem z cvs ale jak to skompilować ? Tam nie ma ani configure , ani make tego nie łapie ( cóż wiele jeszcze nie wiem ) .

- te pakiety devel to widzi tylko yum-extender ale ten się wiesza ( albo zainstaluję te FC4 od nowa , albo zrozumiem czemu to źle działa ; może repozytoria )

- A co to jest ten PSI ?

Marcin smile.gif

libtlen zainstalowałem z rpm - bez problemów ; tleenx ściągnąłem z cvs ale jak to skompilować ? Tam nie ma ani configure , ani make tego nie łapie ( cóż wiele jeszcze nie wiem )

Jak doszłeś do tego etapu i jak chcesz skompilować

to zamiast ./configure

wykonujesz

./autogen.sh

Jabber , gadu-gadu kadu nie bo administrator całej sieci to blokuje , a ludzie chcą tleenx;

Bardzo ciekawa koncepcja kontroli użytkowników sieci wink.gif

ten klient tleenx2 który używaliśmy to ma tylko pogaduchy ;

Obsługuje też powiadomienia o poczcie i komunikację z gadu.

ibtlen zainstalowałem z rpm - bez problemów ; tleenx ściągnąłem z cvs ale jak to skompilować ? Tam nie ma ani configure , ani make tego nie łapie ( cóż wiele jeszcze nie wiem ) .

Wejdź w katalog ze źródłami TleenX2 (tymi z CVS) i w konsolce klepni ./autogen.sh, a następnie ./configure --prefix=/usr , a dalej to już standardowo.

- te pakiety devel to widzi tylko yum-extender ale ten się wiesza ( albo zainstaluję te FC4 od nowa , albo zrozumiem czemu to źle działa ; może repozytoria )

Jaka wersja yumex'a ( rpm -q yumex)??? Ja korzystam z wersji z RAWHIDE i wszystko śmiga pięknie. Jeżeli ci nie chce hulać yumex to odpal go z konsolki i zapodaj co się wyświetla w momencie zwiechy. Możesz jeszcze zainstalować kyum (jeżeli korzystasz z kde) yum install kyum. Podaj też repozytoria z jakich korzystasz. Oczywiście pakiety devel musisz mieć zanim zaczniesz kompilację źródeł.

- A co to jest ten PSI ?
Komunikator jabbera napisany w QT

Obsługuje też powiadomienia o poczcie i komunikację z gad

Aha czyli ewentualnie wyrzuca ze jest nowa wiadomosc... hmm szkoda wlasnie chodzilo by mi cos takiego jak w wersji pod winde.Ttakie przegladanie poczty bezposrednio z programu...

Witam ponownie .

Widzę że sporo jeszcze muszę się douczyć .

- rpm -q yumex : yumex-0.42-9.0.fc4

- po kompilowaniu tleenx2 z cvs dostaję informację że nie ma odpowiedniego gtk+2 ; próbuję go zainstalować przez yum-a ( ten nie znajduje ) .

- W yumex mogę wybrać repozytoria develop i znajduję te biblioteki gtk+ co mnie interesują , ale yumex zasypia w trakcie wykonywania . Używam Gnome . Jak g oodpalić z konsoli ? Na root on pisze że nie ma trybu graficznego .

- całość repozytoriów i yum.conf jest wykonane zgodnie z polskim FAQ Fedora z tej strony http://faq.fedora.pl/ . Pomimo to wydaje się że yumex i yum (tylko 4 repozytoria : livna , base, extras, updates-released )korzystają z innych repozytoriów .

Jak poradzić sobie z tymi repozytotiami ? question.gif

Ttakie przegladanie poczty bezposrednio z programu...

Z tego co mi wiadomo taką funkcję miał posiadać TleenX3 i QTlen. Aktualnie nic nie słychać tych 2 projektach tak więc pozostają tylko klienty pocztowe i strona www.

Ok dzieki pytalem bo w sumie komunikator tlen wykorzytuje jedynie w takim celu. Do rozmow uzywam innego komunikatora. Dobrze ze w ogóle ktos o czyms takim mysli, mam nadzieje ze cos z tego wyjdzie...

Yumex i yum korzystają z tych samych repozytoriów tyle , żę yumex umożliwia ich łatwe włączanie/wyłączanie. Co do tego , że ci yumex "zasypia " na repo RAWHIDE.

To jest normalne bo on chce ci zaktualizować pakiety na maksa i ustala transakcję. Zainstaluj sobie wersję stabilną TleenX2 , a nie z CVS. I nie baw się repo development bo może się to źle skończyć.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...