milosz1987 Napisano Grudzień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2005 mam taki problem: fc3 nie widzi mojej karty dźwiękowej. nic w systemie nie zmieniałem, w kompie też nie, a dźwięk po prostu zniknął. polecenie system-config-soundcard oznajmia mi w magiczny sposób, że nie wykryto karty dźwiękowej. więc co się właściwie dzieje? dla skomplikowania sprawy dodam, że korzystam na tym samym kompie również z win2k i tam dźwięk śmiga że aż miło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Grudzień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2005 Witam. Jaką masz kartę ? Co pokazuje Ci : lspci Może moduliki nie masz załadowanego. Możesz spróbować : alsaconf Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Grudzień 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2005 Sądząc po sygnaturce, nie jest to przypadkiem karta na isa? Sam mam taką karte i mi chodziło. Na Core3 bodaj użyłem alsaconf. Dobre do tego było sndconfig, ale to gdzieś chyba w okolicach FC2 wywalili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milosz1987 Napisano Grudzień 5, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2005 no więc tak: lspci pokazuje mi coś takiego: # lspci 00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 440BX/ZX/DX - 82443BX/ZX/DX Host bridge (rev 02) 00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 440BX/ZX/DX - 82443BX/ZX/DX AGP bridge (rev 02) 00:07.0 ISA bridge: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 ISA (rev 02) 00:07.1 IDE interface: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 IDE (rev 01) 00:07.2 USB Controller: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 USB (rev 01) 00:07.3 Bridge: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 ACPI (rev 02) 00:09.0 Unknown mass storage controller: Silicon Image, Inc. (formerly CMD Technology Inc) PCI0680 Ultra ATA-133 Host Controller (rev 02) 00:0a.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10) 01:00.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82740 (i740) AGP Graphics Accelerator (rev 21) Sądząc po sygnaturce, nie jest to przypadkiem karta na isa? Sam mam taką karte i mi chodziło. Na Core3 bodaj użyłem alsaconf. Dobre do tego było sndconfig, ale to gdzieś chyba w okolicach FC2 wywalili. jeśli chodzi o to co powiedział lszk wszystko było ok, do pewnego momentu. od lipca mam fedorke a problem z dźwiękiem powstał jakiś tydzień temu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Grudzień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2005 Próbowałeś alsaconf ? Aktualizowałeś ostatnio może system, albo coś instalowałeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Grudzień 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2005 A przypadkiem nie wlaczyla Ci sie ostatnio w BIOS'ie opcja "Plug'n'Play OS Installed" lub "Resources controlled by: AUTO"? Nie przelozyles karty w inny slot? Moze w2k pozmienial w biosie poprzydzielane zasoby - nie re-instalowales oststnio Windy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczak Napisano Styczeń 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2006 A przypadkiem nie wlaczyla Ci sie ostatnio w BIOS'ie opcja "Plug'n'Play OS Installed" lub "Resources controlled by: AUTO"? Nie przelozyles karty w inny slot? Moze w2k pozmienial w biosie poprzydzielane zasoby - nie re-instalowales oststnio Windy? A co jeśli win pozmieniał? Bo mam podobny problem. Przed reinstalką fedory bylo ok. Zmienilem dysk na wiekszy i po instalacji cisza (w miedzy czasie doinstalowalem xp). System wykrywa karte jako SB Audigy snd-emu10k1 ale klikajac "test" jest cisza. Zmienialem ustawienia alsamixer'em, kmixem, modprobe itp. Jak podkrece glosniej slychac buczenie w kolumnach. Podczas startu systemu (przy poprzedniej instalacji) buczenie owo znikało przy linijce "inicjalizacja sieci, dzwieku... [OK]", teraz tez znika, by za chwile pojawic sie znowu. Myslicie ze zmiana slotu moze coś pomoc? Ew. może jakies zmiany w Biosie? --------------------------------------------------------------------------------------------------------- W moim przypadku rozwiązanie okazało się banalne - coś jak "wysiąść i wsiąść". Ponieważ zawiodły wszystkie rzeczy opisane powyżej - alsamixer, modprobe itp (włączając w to zmianę slotu PCI) postanowiem yumem zainstalowac nowa wersje alsy. Następnie w biosie wczytalem Load Defaults Settings (czy jakoś tak) i poszedł dzwięk na wbudowaneju karcie AC97 a po jej wyłączeniu także na Audigy. I teraz mogę alsamixer'em sobie suwaczkiem dać głośniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi