gzaxel Napisano Grudzień 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2005 Witam, Jak sie zaloguje na root wyskakuje mi komunikat: Sound server informational message: Error while initializing the sound driver: device: default can't be opened for playback (Invalid argument) The sound server will continue, using the null output device. I dzwiek nie dziala. Co dziwne jesli zaloguje sie na zwyklego uzytkownika to jest wszystko OK. Jak naprawic ten problem na roocie? Pozdrawiam Axel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milan Napisano Grudzień 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2005 Root nie służy do grania ani słuchania muzyki. Więc po co ci tam dźwięk? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Grudzień 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2005 Witam miałem podobny problem ale nowy kernel to rozwiazal. jsli nie to sprawdz alsaconf - powinno pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gzaxel Napisano Grudzień 4, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2005 z roota korzystam bo lubie miec dostep do wszystkiego Niestety uzywam najnowsze jadra i jest ten blad. Co z tym alsaconf? - prosze o instrukcje krok po kroku (dla poczatkujacego) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milan Napisano Grudzień 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2005 Z roota się korzysta konsolowo, komendą su. "Normalne" siedzenie na roocie może być niebezpieczne. A co do alsa.conf to jest to plik konfiguracyjny alsy, u mnie ma na oko 500 linijek kodu:] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Grudzień 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2005 A co do alsa.conf to jest to plik konfiguracyjny alsy, u mnie ma na oko 500 linijek kodu:] Pierwsza sprawa - naspialem alsaconf a nie alsa.conf alsaconf słuzy do konfiguracji alsy i powinien być zainstalowany. odpal konsole su .... program jest w katalogu: ./usr/sbin/ po wlaczeniu pokaze sie sie napis ALSA CONFIGURATOR Zostaną wyszukane dostepne karty dzwiekowe wystrczy wybrac odp. Nie zawsze jednka ten sposob pozwala na załatwienie wszsytkich problemów z dzwiękiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gzaxel Napisano Grudzień 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2005 Niestety nie mam tego alsaconf ... Jakis pomysl? Soundcard detection z menu Ustawienia systemowe dziala, wykrywa moja karte i slychac test, ale jak wlacze xmms to juz dzwieku nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Grudzień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2005 Może będzie dzialać tylko na su - (z kreską) Sprawdz jeszcze rpm -qa |grep alsaconf [edit] Ja mam alsaconf w /usr/sbin, a na Fedorze, gdy coś jest w tej lokalizacji, to wymaga su z kreską. [edit2] Soundcard detection z menu Ustawienia systemowe dziala, wykrywa moja karte i slychac test, ale jak wlacze xmms to juz dzwieku nie ma. To zmień mu wtyczke wyjściową (potestuj). Sprawdz też, czy masz pakiet xmms-mp3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Grudzień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2005 no tak jak awlaczysz xmms a inne odtwarzacze dzwieku dzialaja?? polecam kaffeine u mnie odtwarza wszsytko co mozliwe. xmms standardowo nie bedzie dzialal jak nie doinstaluje sie jakiejsc paczki wlasnie nie pamietam ktorej. Sprawdz w centrum sterowania czy odtwarzany jest dzwiek i sciciągnij jumem do alsy reszte paczek jak nie masz z pliku alsa.conf. Ale najpierw wejdz i sprawdz czy go faktycznie nie ma bo wydaje mi sie ze powinien być zainstalowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Grudzień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2005 z roota korzystam bo lubie miec dostep do wszystkiego http://apcoln.linuxpl.org/doku.php?id=konto_roota (szczególnie ostani cytat) http://skawina.eu.org/linux/root101.html Jeśli dalej tego nie rozumiesz, to przesiądź się na inny system. Tylko potem nie miej pretensji, że Cię męczą wirusy... alsaconf słuzy do konfiguracji alsy i powinien być zainstalowany. Nie powienien, bo w Fedorze służy do tego kudzu. Skoro i tak wszystko działa na koncie użytkownika, to odpalanie alsaconf nie rozwiąże raczej problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi