przem Napisano Czerwiec 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2004 czesc mam problem takiej natury: zainstalowalem fc2 i nie mialem zadnych problemow z dzwiekiem wszystko dzialalo extra wyciagnalem karte dzwiekowa z komputera zrestartowalem kompa po kilku dniach wlozylem ja z powrotem i tu sie problem sie zaczyna system dobrze ja rozpoznal i zainstalowal zalaczaja sie Xksy wlaczam xmms (czy dowolna aplikacje z dzwiekiem) i dzwieku nie slychac tak jak gdyby dzwiek byl "mute" otwieram suwak głośnosci jest na 0% probuje podgłosnic, suwak wraca na 0% dopiero gdy wejde w gnome/ustawienia systemowe/Soundcard Detection i zrobe test karty, dzwiek jakgdyby sie odblokowuje i wszystko dziala dobrze problem pojawia sie przy pierwszym zalaczeniu uzytkownika zaden blad nigdzie nie wyskakuje prosze o pomoc bo niechce tylko dla tego irytujacego problemu instalowac system od poczatku dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Czerwiec 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2004 Spróbuj wklepać w konsoli "alsamixer", ustaw suwak wysoko i upewnij się, że nie masz dźwięku ustawionego na mute, bo tak właśnie domyślnie jest w ustawieniach ALSY. Spróbuj zapisać, jeśli po ponownym uruchomieniu nie zadziała, to znaczy, że musisz sobie z poziomu (_root'a_ → roota) ORT przyznac uprawnienia do zapisu pliku z ustawieniami (lub po prostu ustawić z (_root'a_ → roota) ORT, choć z tym mog być inne problemy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przem Napisano Czerwiec 24, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2004 nic ;( nadal nic to chyba nie to zdaje mi sie ze gdzies w systemie jest parametr ktory ustawia sie dopiero po zrobieniu testu karty dzwiekowej gdybym tylko wiedzial ktory to jest dzieki za proby i oczekuje innych pomyslow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 28, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2004 zdaje mi sie ze gdzies w systemie jest parametr ktory ustawia sie dopiero po zrobieniu testu karty dzwiekowej Program do testowania dźwięku ustawia chyba wartości PCM i Master na 50% i włącza dźwięk (unmute). Czy po jego ustawieniu i wpisaniu z roota /usr/sbin/alsactl store dźwiek dalej jest wyciszony (dwie literki MM na słupkami w alsamixer) po restarcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi