kubek Napisano Grudzień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2005 Pytanie jak wyżej. Próbowałem i yumem - nic nie ma (_rpma_ → RPM-a) ORT znalazłem w necie, nie chce sie instalowac bo mu "libgtop-2.0.so.4" brakuje próbowałem samemu skompilować - cały czas mam brak bibliotek . Ostatni błąd z kompilacji : checking for pygtk-2.0 >= 2.4.0 libgtop-2.0 >= 2.8.0... Package libgtop-2.0 was not found in the pkg-config search path. Perhaps you should add the directory containing `libgtop-2.0.pc' to the PKG_CONFIG_PATH environment variable No package 'libgtop-2.0' found configure: error: Library requirements (pygtk-2.0 >= 2.4.0 libgtop-2.0 >= 2.8.0) not met; consider adjusting the PKG_CONFIG_PATH environment variable if your libraries are in a nonstandard prefix so pkg-config can find them. czytałem na forum fedory i też kicha , co moze byc źle ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Grudzień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2005 yum profides libgtop-2.0.so.4 Jak nie będzie, to http://rpm.pbone.net Package libgtop-2.0 was not found in the pkg-config search path. Zainstaluj ten paket. Zresztą progs z paczki też się bije o brak tej paczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek Napisano Grudzień 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2005 Niestety nie pomoglo, sciagnalem z rpm.pbone.net , dałem rpm -ivh libgtop2-2.8.0-1.src.rpm i nadal to samo dałem polecenie: rpm -qa |grep libgtop i pokazal : libgtop2-2.10.1-1 Więc chyba to jest w systemie, przy kompilacji nadal to samo, rpm też nic nie idzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Grudzień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2005 dałem rpm -ivh libgtop2-2.8.0-1.src.rpm Jak już coś ściągasz i instalujesz, to nie src.rpm, tylko zwykłe paczki. Te src najpierw trzeba przebudować (rpmbuild --rebuild) PS. Skoro wykryło Ci paczke libgtop2-2.10.1-1, to poszukaj jeszcze do niej jej wersji devel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek Napisano Grudzień 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2005 Przebudowałem, nic z tego : rpm -ivh libgtop2-2.8.2-1.i386.rpm Przygotowywanie... ########################################### [100%] pakiet libgtop2-2.10.1-1 (nowszy niż libgtop2-2.8.2-1.%{disttag}.%{repotag}) jest już zainstalowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Grudzień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2005 pakiet libgtop2-2.10.1-1 (nowszy niż libgtop2-2.8.2-1) jest już zainstalowany Czyli go nie instalujesz, no bo i po co? Robisz tylko ↓ PS. Skoro wykryło Ci paczke libgtop2-2.10.1-1, to poszukaj jeszcze do niej jej wersji devel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek Napisano Grudzień 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2005 wersję devel znalazłem yumem i zainstalowałem. Nadal to samo, tyle ze teraz jeśli chodzi o kompilację wywalił : checking for pygtk-2.0 >= 2.4.0 gtk+-2.0 librsvg-2.0... Package librsvg-2.0 was not found in the pkg-config search path. Perhaps you should add the directory containing `librsvg-2.0.pc' to the PKG_CONFIG_PATH environment variable No package 'librsvg-2.0' found configure: error: Library requirements (pygtk-2.0 >= 2.4.0 gtk+-2.0 librsvg-2.0) not met; consider adjusting the PKG_CONFIG_PATH environment variable if your libraries are in a nonstandard prefix so pkg-config can find them. daję : rpm -qa | grep librsvg no i jest: librsvg2-2.9.5-2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Grudzień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2005 To teraz szukaj i instaluj devela do librsvg2-2.9.5-2. Zresztą ja Ci osobiście polecam, abyś zainstalował tego gdeskletsa z paczki. I będzie szybciej i będzie mniej problemów przy ewentualnym wywaleniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek Napisano Grudzień 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2005 Z paczki niestety cały czas się czepia o libgtop-2.0.so.4 RUSZYŁO. UDAŁO SI SKOMPILOWAC., DZIKI lszk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi