wildcat Napisano Grudzień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2005 Chciałbym zapytać was co robie zle Mam internet przez radiówkę i chcialbym go udostępnić bo czasem brat przyjerzdza z laptopem.(Może bardziej też w formie eksperymentu). i teraz tak radiówka ma adres przydzielany dynamicznie (_napewno_ → na pewno) ORT na podstawie MAC'ów sieciówka ma przydzielone przeze mnie stałe IP 192.168.0.1 stworzyłem plik maskarada.rc w którym wpisałem: echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward # Czyszczenie tablic NAT-a i filtrowania iptables -F -t nat iptables -X -t nat iptables -F -t filter iptables -X -t filter # Brak pozwolenia na forward pakietow iptables -t filter -P FORWARD DROP # Przepuszczanie pakietow z sieci i do sieci iptables -t filter -A FORWARD -s 192.168.0.0/255.255.255.0 -d 0/0 -j ACCEPT iptables -t filter -A FORWARD -s 0/0 -d 192.168.0.0/255.255.255.0 -j ACCEPT # Udostepnienie netu przez maskarade iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/16 -d 0/0 -j MASQUERADE dodałem taki oto wpis do rc.local na końcu: echo "Starting Masq..." if [ -x /etc/rc.d/rc.maskarada ]; then /etc/rc.d/rc.maskarada fi drugi komp to laptop na w2k ustawiłem mu stałe IP 192.168.0.2 maske 255.255.255.0 brame domyślną na 192.168.0.1 dns mu wpisalem jeden: 192.168.0.1 a drugi hyba home.pl tylko nie pamietam na pamiec;] Brałem to wszystko z netu pytając Pana Google i wszystko niby powinno działać a nie działa bo strony sie nieładują przy ping'u odpowiada tylko 192.168.1.1 czyli brama domyslna radiówki. jak chce zapingowac 212.77.100.101 (wp.pl) to powiada że host niedostępny a jak chce zapingować wp.pl to nie tłumaczy na IP czyli DNS'y nie działają. powiedzcie mi drodzy co zrobilem zle:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krajczek Napisano Grudzień 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2005 a ustawiłeś na interfejsie ktory ma być brama do twojej sieci LAN skad ma pobierac dns.Napisałeś ze stworzyłeś plik maskarada.rc a odpalasz plik rc.maskarada ,ale myśle ze to tylko pomyłka jak pisałeś postajeśli nie to zmień to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi