rokki Napisano Grudzień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2005 Witam wszystkich! Mam problem z zamontowaniem dyskietki montuje jako root w sposób: mount -t vfat /dev/fd0 /mnt/floppy albo do media/floppy {roznie juz probowalem} problem w tym ze nie moge jako zwykly uzytkownik zapisywac na dyskietce (jako root moge), probowalem juz zmienic prawa (chmod 777 /mnt/floppy) ale nie wiem czemu w ogole nie reaguje. moze ktos wie co jest nie tak i moze od razu co mam wpisac w fstab zeby sie montowala automatycznie. moj dotyczasowy wpis to: *********************************** This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details LABEL=/boot / ext3 defaults 1 1 /dev/devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 /dev/shm /dev/shm tmpfs defaults 0 0 LABEL=/home /home ext3 defaults 1 2 /dev/proc /proc proc defaults 0 0 /dev/sys /sys sysfs defaults 0 0 LABEL=^G^^D^D^S<92>+¾b<8a>6^W'£^E swap swap defaults 0 0 /dev/sda6 /mnt/fat vfat uid=500,gid=500,umask=000,exec,dev,suid,rw 1 0 /dev/fd0 /media/floppy auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 /dev/hda /media/cdrecorder1 auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 ************************************ niby jest zamontowana ale i tak nie mam praw. z gory dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Grudzień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2005 To może taki wpis w fstab: /dev/fd0 /media/floppy auto user,pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rokki Napisano Grudzień 13, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2005 wpisuje (w vi), zapisuje (:wq), sprawdzam (cat fstab) - wszystko jest ok....restartuje kompa i znowu fstab jest jaki byl - czemu nie wprowadza zmian????wczesniej jak wpisywalem automatyczne montowanie twardziela wszystko bylo jak nalezy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi