PAWEŁ124 Napisano Grudzień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2005 Witam - jestem bardzo początkujący Proszę poradźcie - co mam zrobić aby FC4 wykrył moją kartę muzyczną Echo MIA ???? Podobno biblioteki ALSA są już w FEDORCE standardowo, ale on jej mimo to nie widzi Sterowników do tej karty nie można znaleźć w necie - obsługuje ją niby ALSA ale jak ją o tym powiadomić ? używam GNOME bez KDE pod terminalem komenda modinfo souncore nie jest rozumiana przez interpreter - co mnie dziwi ? więc nie mogę ustalić nr ID karty potrzebnego do ALSA soundoff też nie jest rozumiane z której strony najlepiej się za to zabrać może robie jakiś błąd, kolejność działań ? Co mogę sprawdzić i jak to zrobić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Grudzień 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2005 W sumie jest kilka wyjść Zacznijmy od tego, próbowałeś wydać komendę alsaconf ? Możliwe że fedorowe jajko mal ipe jeśli chodzi o tą kartę, więc możesz spróbować kompilacji lub rekompilacji jajka Bash może nie rozumieć poleceń, gdzyż niektóre są dedykowane dla (_root'a_ → roota) ORT więc musisz podać : su - (su z kreską) A następnie wpisać haslo. Pokaż jeszcze co zwraca Ci lspci Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAWEŁ124 Napisano Grudzień 14, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2005 - DZIEKI udało się już coś więcej zlokalizować Choć komendy alsaconf nie zrozumiał, to lspci dało wynik Między innymi 02:01.0 Multimedia controller: Motorola DSP56361 Digital Signal Processor (rev 01) fizycznie widzi kartę, lecz jak ją odpalić nie wiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Grudzień 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2005 02:01.0 Multimedia controller: Motorola DSP56361 Digital Signal Processor (rev 01) fizycznie widzi kartę, lecz jak ją odpalić nie wiem ? karta powinna posiadac sterownik do urzadzenia w module "mia", jest wspierany przez alsa Strona ALSA Jesli masz taki modul niezaladowany to sprobuj go zaladowac za pomoca modprobe, mozesz probowac dodatkowych opcji przy ladowaniu.. jesli jest juz (lsmod) to go najpierw wyladuj (rmmod) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAWEŁ124 Napisano Grudzień 14, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2005 - Czy ma znaczenie jak zainstalowalem FC4 (wersja domowo-biurowa) ? Wersje mam z OSS i ALSA, kernel 2.6.11, dźwięk działa na OSS dla pokładowej AC 97 - sam się tak ustawił i ją wykrył. Jak znaleźć moduł w ALSA - gdzie on się znajduje i jaką możę mieć nazwę mia-snd ? nic takiego nie znalazłem. /szukać - nazwa pliku, czy wewnątrz jakiegoś pliku / Czy pobrać najnowsze pakiety ALSA i je doinstalować ? hmmm Po czym poznam że moduł jest i czeka na załadowanie ha ha, lub nieistnieje w systemie mimo posiadanej może starej wersji ALSY (lipa)? Czy konieczna będzie kompilacja/rekompilacja kernela czy raczej nie, bo ten który mam może mieć wpisaną obsługę ECHO MIA ? Zastanawiam się nad kompilacją jajka. ale nawej jak ją bym zrobił to czy samo to spowoduje uwidocznienie karty.? POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Grudzień 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2005 wczesniej:jestem bardzo początkujący potem:[duzo pytań] na koniec: zastanawiam się nad kompilacją jajka. ale nawej jak ją bym zrobił to czy samo to spowoduje uwidocznienie karty.? to ze jestes poczatkujacy nie zwalnia Cie z obowiazku poszukania potrzebnych informacji. to o co pytasz to sa podstawy podstaw systemu, ŁATWE do znalezienia, Pan Googlownik Ci pomoze (np http://www.jtz.org.pl/, czy newbie.linux.pl). Co do ostatniego pytania, to nie ma czegos takiego jak "uwidocznienie", po prostu zaczyna działać. Kompilacja "JAJKA"? a co to jajko(czyzby chodzilo Ci o kernel czy jadro systemu)? Bez urazy, ale bardzo smiesznie brzmi to określenie slangowe w twoim poście , w swietle Twojej wiedzy.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Grudzień 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2005 http://www.alsa-project.org/alsa-doc/ wybierasz sobie kartę i tam Ci powiedzą jaki moduł powinieneś załadować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAWEŁ124 Napisano Grudzień 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2005 wczesniej:jestem bardzo początkujący potem:[duzo pytań] na koniec: zastanawiam się nad kompilacją jajka. ale nawej jak ją bym zrobił to czy samo to spowoduje uwidocznienie karty.? to ze jestes poczatkujacy nie zwalnia Cie z obowiazku poszukania potrzebnych informacji. to o co pytasz to sa podstawy podstaw systemu, ŁATWE do znalezienia, Pan Googlownik Ci pomoze (np http://www.jtz.org.pl/, czy newbie.linux.pl). Co do ostatniego pytania, to nie ma czegos takiego jak "uwidocznienie", po prostu zaczyna działać. Kompilacja "JAJKA"? a co to jajko(czyzby chodzilo Ci o kernel czy jadro systemu)? Bez urazy, ale bardzo smiesznie brzmi to określenie slangowe w twoim poście , w swietle Twojej wiedzy.. Witam Czy kogoś skrzywdziłem moim pytaniem ?? chyba tak . Kupiłem więc literature poczytałem i znalazłem pomoc. Wniosek prosty - nie pytać, lecz czytać - bo trafimy na kogoś mało uprzejmego. Na forum są experci i EXPERCI - nabijanie się z kogoś to niezbyt poważne zagranie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi