Skocz do zawartości

Ati Drivers

Other

Rekomendowane odpowiedzi

[krzys@localhost Desktop]$ su

Password:

[root@localhost Desktop]# rpm -i kernel-module-fglrx-2.6.11-1.1369_FC4-8.14.13.1-0.lvn.5.4.i686.rpm

pakiet kernel-module-fglrx-2.6.11-1.1369_FC4-8.14.13.1-0.lvn.5.4 jest już zainstalowany

[root@localhost Desktop]# rpm -q kernel-module-fglrx

pakiet kernel-module-fglrx nie jest zainstalowany

Mala ciekawostka. Gdy mi ktos jeszcze raz powie w twarz, ze linux jest fajny to mu po prostu gardlo podetne. Sztaby programistow z calego swiata nie potrafia zmusic durnego systemu zeby nie bylo problemu z karta graficzna ? Chore. System dla masochistow.

Masz --Resize_Images_Alt_Text-- FAQ

Zacznij od

http://faq.fedora.pl/#installsoftware

http://faq.fedora.pl/#gpgsig

Uaktualnij system za pomacą yuma

a tu masz

http://faq.fedora.pl/#radeon

Haha myslisz, ze zawracalbym komukolwiek glowe gdyby te porady z faq dzialaly lub stery ze strony ati ? Gdyby to co tam napisano dzialalo to nie byloby zadnego problemu. Co to za faq jesli na golym systemie wykonuje polecenie po poleceniu tak jak jest napisane, a mimo to i tak akceleracja nie dziala. Mecze sie z tym juz 4 dni, a najlepszy efekt jaki uzyskalem to taki, ze po skonfigurowaniu xorg.conf mam czarny ekran. Co tam akceleracja, po zainstalowaniu tych durnych sterow jestem zmuszony pracowac w 1024x768 i 60hz odswiezania. Linux bylby fajny gdyby wspolpracowal w jakis sposob z moim komputerem. Jestem biedny bo nie mam standardowej 101 przyciskowej klawiatury oraz 2 przyciskowej myszki na ps2, do tego moja karta nie jest s3virge tylko, az radeon(sic!) z akceleracja! O dzwieku 5.1 chyba tez musze zapomniec... No nic wyzylem sie w jakims stopniu. Odreagowalem. Linux nie nadaje sie na system Desktopowy! Jesli sprawne ustawienie systemu wymaga kilku dni konfiguracji i czytania 10 roznych faqow w ktorych jest 20 roznych sposobow na wykonanie danej czynnosci i zaden nie dziala to ja postoje.

Linux nie nadaje sie na system Desktopowy!

Kiedyś by to wywołało wojne, a teraz... wszyscy są już zahartowani wink.gif

Ja instalując stery, przeczytałem wiele wiele manuali/postów w sieci. Co dziwne każdy sie czymś różnił.

Instalacja sterów do karty graficznej to coś co robi się raz na naprawdę długi czas, Linux ma to do siebie że trzeba mu poświęcić trochę czasu - nikomu z tego forum z pewnością nic przyszło samo.

Nie trać wiary, jak sie z tym uporasz satysfakcja będzie ogromna smile.gif

Do rzuce coś od siebie:

Forum #1

ATI HOWTO

oczywiście jest tego wiele więcej...

powodzenia

Ja tez mam klopoty ze sterownikami ati sad.gif Niestety nie moge znalesc przyczyny.Modul i sterowniki zainstalowaly sie bez bledow,ale niestety przy odpaleniu ze zmiennym szczesciem albo x'y sie odpala ,albo monitor przechodzi w tryb oszczedny sad.gif mecze juz sie z tym przez dwa tygodnie.Jakby ktos mial jakis pomysl jak to ugrysc to niech da znac.A moze jeszcze jedno przed instalacja sterow x'y bez problemow sie odpalaly.Pozdrawiam

Może faq wymaga jakiejś erraty wink.gif

Może tak,mam zainstalowane wszystko co potrzeba skonfigurowane itp.x'y odpalaja sie każdorazowo w sekwencji -odpalenie systemu w konsoli tekstowej -zalogowanie sie na uzytkownika-wpisanie komendy startx smile.gif i jest wspaniale.Jednak pomijajac konsole txt'owa.Wlaczam komputer wypisuje mi ze laduje sie pamiec masowa dzwiek itp na tym sie konczy ,monitor sie wylacza po restarcie ,juz lepiej laduje sie pamiec dzwiek itp przechodzi do x'ow i wypisuje mi co laduje kudzu .......kernel-module-fglrx konczac na polaczeniu sieciowym i po tym powinno pokazac sie okno logowania ,ale monitor sie wylacza no i za trzecim razem wszystko juz ladnie i poprawnie sie laduje .Nie wiem dlaczego ale przez skore cos czuje ze cos sie nie laduje ,albo kolejnosc ladowania gubi.No i nie wiem gdzie mam szukac bledu.No i nurtuje mnie to ze przez ladowanie systemu na kosole txt moge spokojnie i bez niczego przejsc na x'y.

W takim razie może w /etc/rc.d/rc5.d/ coś jest nie tak...

Może kolejność uruchamiania skryptów jest zła...

Ja u siebie mam inną organizacje /etc/rc.d więc nie jestem w stanie stwierdzić o jakie błędy tam mogłoby chodzić.

Zmieniałeś coś tam kiedyś question.gif