przemk Napisano Grudzień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2005 [ciach]P.S.Może mi ktoś wytłumaczy, jak logo Gentoo ma przypominać literę "G" ? Dla mnie to jest mordka odwrócona ustami w lewo #-P.nie litere "G", tylko "g"! jest nawet dziurka z gornej czesci litery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Theriel Napisano Grudzień 20, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2005 Eghm... to takie... co najmniej daleko idące skojarzenie ;-]. No ale jeśli tak twierdzisz Pozdrawiam Theriel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Grudzień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2005 Nie ważne co jakie jest tylko z czym się kojarzy Tam jest g, chociaż przypomina q. Z nazwy i tak każdy skojarzy z g... ps. nie chodzi o kupę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Grudzień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2005 Posiadam następujący sprzęt: Athlon 64 3000+, Radeon 9600, sieciówka Planet 8303 z chipsetem rtl8180 (reszta mniej ważna). Opłaci się instalować na tym sprzęcie 64-bitową wersję Gentoo? Nie będzie problemu z 64-bitowymi sterownikami albo brakiem programów w takiej wersji (oprócz tego nieszczęsnego flasha)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Grudzień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2005 Z brakiem pakietów nie powinno być problemów, wszystkie są w źródełkach:) Pytanie czy wszystko się skompiluje pod 64, ale nie powinno byc problemu. Co do szybkości systemu, to nie wiem. Sczerze, to nie osiągnąłem znacznego przyspieszenia np. w porównaniu do PLD a kompilowałem system na gcc-3.3.x i 3.4.x z zróżnymi flagami. Za każdym razem system działą tak samo, chyba że się namiesz w tych flagach, to się nie skompiluje, albo aplikacje będą się wywalać. Naprawdę nie wiem czy jest sens instalować system 3 dni... Optymalnych flag nikt nie poda a na standartowych działa normalnie Jeszcze jest sprawa ebuildów, wile programów filtruje różne flagi i kompiluje się z jakimiś swoimi, więc jest jak jest. Jednym słowem, żeby osiągnąć znaczny wzrost wydajności systemu, trzeba się naczytać, nakompilowćm natestować i może coś to da, jak się wcześniej nie skopie systemu, bo to nie trudne Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Grudzień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2005 Ja natomiast zganie gentoo Gdy konczymy instalacje tego systemu mamy pusty plik konfiguracyjny bootloadera;gruba lub lilo Trzeba ten plik samodzielnie wypełnic trescia i tak dokładnie by system sie z tego uruchomił To juz z 2 złego lepszy jest VIDALINUX który ma instalator taki sam jak fedora i normalny bootloader powstaje sam a w tym systemie tez jest 'emerge' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Grudzień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2005 DAREK WL. Ja skoleji nie jestem zadowolony z Anacond'y, już wielokrotnie spotkałem się z problemami przy instalacji zarówno na laptop'ach jak i na stacjonarnych kompach... Ostatnio Fedory w ogóle nie dało rady u mnie zainstalować (chociaż wcześniej działała), w ostateczności z tego powodu wybrałem Slack'a tu poszło bez problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Grudzień 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2005 Zgadzam sie Slacka ja tez potrafie zainstalowac , podobnie np FREEBSD taz. Bo te systemy po zakonczeniu instalacji-tekstowej i po angielsku wyswietlaja normalnego gruba czy jakis inny bootloader a gentoo bue i dlatego go nie cierpie Przynajmniej na razie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Grudzień 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2005 Ja się tym specjalnie nie przejmuję, bo gruba mam jeszcze z fc 3 chyba a dawno jej nie ma na kompie a on ciągle sobie siedzi Tylko wpisy dodaję nowe, albo stre usówam. Chociaż ja chyba i tak wrócę do PLD, męczy mnie ta ciągła kompilacja a porzytku z niej niewiele a nie mam już siły na kolejne rekompilacjie i dłuybanie w tych flagach Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Luty 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2006 Gdy konczymy instalacje tego systemu mamy pusty plik konfiguracyjny bootloadera;gruba lub lilo Trzeba ten plik samodzielnie wypełnic trescia i tak dokładnie by system sie z tego uruchomił Co trudne nie jest, zwłaszcza, że udało ci dotrzeć do tego. Po za tym, lilo ma gotowca, którego można(raczej trzeba) przetrobić(/etc/lilo.conf.example) i będzie ok. Jedyne zażalenie jakie mam do gentoo to to, że mam problemy z dźwiękiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Luty 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2006 Wniosek 1 ; jesli masz problemy z gentoo zainstaluj VIDALINUX Instalator;anaconda a reszta czyli 'emerge' prosto z gentoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi