draye Napisano Grudzień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2005 moze te forum jest o Fedorze ale od fedory do centosa nieejst daleko MAm karte radiowa na chipescie rtl8180 i w zaden sposob niemoge jej uruchomic pod CentOS-em 4.2. Kiedy probuje zainstalowac ndiswrappera to wywala mi ze w jadrze jest wlaczona jakas opcja STOCKY4 ktore niepozwala na uzywania sterownikow windowsowych , (niestety (_niemam_ → nie mam) ORT neta i niemoge zamiescic logow a kernel niepozwala na odczytania i zapisanie plikow na partycji FAT (NTFS tez niemozna zamontowac :/) Kiedy proboje zainstalowac sterowniki Linuksowe rtl8180 to rowniez sa jakies bledy i niemoge zaladowac modulow bo (_niema_ → nie ma) ORT insmod(po polecenia modprobe tez pisze ze (_niema_ → nie ma) ORT takiego polecenia) :< Probowalem zainstalowac jeszcze wireless_tools i dhcpcd i niby sie zainstaloalo z zrodel bez bledow a komeny niedzialaja Porazdcie co mam zrobic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Grudzień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2005 (edytowane) draye napisano 16.12.2005 - 18:10 moze te forum jest o Fedorze ale od fedory do centosa nieejst daleko Jest całkiem blisko , kiedy miałem zainstalowanego CentOS to przebudowywałem pakiety src.rpm Sciągnij z Livna ndiswrapper-1.7-0.lvn.1.3.src.rpm i wykonaj rpmbuild --rebuild ndiswrapper-1.7-0.lvn.1.3.src.rpm i nie rób tego jak w Fedorce na koncie roota tu masz dodatkowe repozytorium dla CentOS http://centos.karan.org/ i zainstaluj fedora-rpmdevtools jako zwykły user wydaj polecenie fedora-buildrpmtree i masz w katalogu domowym środowisko do budowy pakietów Dla CentOS 4.2 to z Livny pakiety src.rpm z Fedory 3 Edytowane Grudzień 16, 2005 przez arturek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
draye Napisano Grudzień 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2005 Watpie zeby ndiswrapper dzialal na cetosie zobacz: http://ndiswrapper.sourceforge.net/mediawi...p/Distributions Jedynie moze sterownikami linuksowymi da sie odpalic moja karte tylko dlazcego (_niema_ → nie ma) ORT insmod ani modprobe (pomijajac fakt ze wiekszosc podstawowych zeczy (_niema_ → nie ma) ORT jak np shutdown ale to niejeets najwazniejesze teraz...) co zrobvic zeby mozna korzystac z tych polecen, instalowalem paczki z programami takimi jak dhcpcd i wireless-tools i niby niebylo probremow a polecenia dhcpcd i np wilist niedzialaly (oczywiscie z pod roota) (_wogole_ → w ogóle) ORT jakie mam szukac rpmy pod centosa 42 x86 zeby dzialaly, ja instalowalem z rhel4 i rh9... Moglbys dac jakies linki do rpmow z dhcpcd i wirelles-tools, i co zrobic zeby insmod dzialalo i modprobe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Grudzień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2005 (_wogole_ → w ogóle) ORT jakie mam szukac rpmy pod centosa 42 x86 zeby dzialaly, ja instalowalem z rhel4 i rh9... Moglbys dac jakies linki do rpmow z dhcpcd i wirelles-tools, i co zrobic zeby insmod dzialalo i modprobe zalezy ktora wersje CentOS-a posiadasz, poszczegolne wersje odpowiadaja wersja RHEL, wejdz na strone domowa CentOS-a i sprawdz z pakietow zrodlowych ktorego RH zbudowany jest Twoj CentOS potem warto sprobowac rpmy dostarczone przez RH, sporo informacji jest rowniez na forach (czytaj rowniez to co dotyczy RHEL w wersji ktora Ciebie interesuje) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
draye Napisano Grudzień 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2005 Mam CentOS'a 4.2, i na stronie centos.org znalazlem informacje What is CentOS 4? CentOS-4 is a freely distributable OS built from the source at: ftp://ftp.redhat.com/pub/redhat/linux/ent...n/os/i386/SRPMS Wiec poszukam pakiety pod RHEL4. Co mam zrobic zeby polecenie insmod dzialalo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Grudzień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2005 http://wiki.fedora.pl/Administracja/Su su - Myślnik jest ważny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi