Skocz do zawartości

Fluxbox, Nie Mogę Odpalić...

Daniello

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem. Od jakiegoś czasu mam ustawiony poziom uruchomienia 4, czyli tekstowy. Ale denerwuje mnie jedna rzecz. Gdy już załaduje się shell, wpisuje startx, to ładuje się KDE. Mimo tego, że mam jeszcze Gnome'a i Fluxboksa. Jaki jest plik konfiguracyjny, aby zmienić domyślną sesję systemu X11 ??

• 3 months later...

a możecie mi Panowie powiedzieć jeszcze raz jak uruchomić fluxboxa?

Utworzyłem plik /home/user/.xsession i wpisalem do niego "exec /usr/bin/fluxbox"

Utworzyłem też profilaktycznie plik /home/user/.xinitrc i również do niego wpisałem "exec /usr/bin/fluxbox"

Utworzyłem katalog ~/.fluxbox

Jak to teraz odpalić?

Oczywiście można dać init 3 i później wpisać startx. Flux działa ale to jest strasznie betoniaste przełączanie się. Jaki jest inny sposób?

Już Ci pisałem o tym w innym topicu, ale się powtórzę wink.gif

Oczywiście można dać init 3 i później wpisać startx.

Oczywiście można ustawić, aby system od razu się w runlevelu 3 odpalał, czyli w trybie tekstowym*. Wtedy tam się logujesz, a X'sy uruchamiasz poprzez startx już wspomniane. Jest to o tyle dobra metoda, że bawiąc różnorakimi środowiskami mozna się szybko między nimi przełączac dokonując tylko małej zmiany w jedym pliku tekstowym smile.gif

exec /usr/bin/fluxbox

Wystarczyłoby samo exec fluxbox rolleyes.gif

Ale tak też jest dobrze cool.gif

______

* Możesz tego dokonać w pliku /etc/inittab. Masz w niej linijke podobną do mojej

id:2:initdefault:

Zamiast tego 2 musisz tam wpisać 3.