Daniello Napisano Grudzień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2005 Mam problem. Od jakiegoś czasu mam ustawiony poziom uruchomienia 4, czyli tekstowy. Ale denerwuje mnie jedna rzecz. Gdy już załaduje się shell, wpisuje startx, to ładuje się KDE. Mimo tego, że mam jeszcze Gnome'a i Fluxboksa. Jaki jest plik konfiguracyjny, aby zmienić domyślną sesję systemu X11 ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Grudzień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2005 ~/.xinitrc (albo ~/.xsession) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Grudzień 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2005 Niestety w moim katalogu domowym mam tylko taki plik związany z X-ami: .xsession-errors Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Grudzień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2005 Stwórz sobie ten .xinitrc. Jak dobrze pamiętam, to właśnie ten jest w F. wykorzystywany. Wpisz w nim exec fluxbox i startx. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Grudzień 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2005 dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
(BigFan)! Napisano Kwiecień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 a możecie mi Panowie powiedzieć jeszcze raz jak uruchomić fluxboxa? Utworzyłem plik /home/user/.xsession i wpisalem do niego "exec /usr/bin/fluxbox" Utworzyłem też profilaktycznie plik /home/user/.xinitrc i również do niego wpisałem "exec /usr/bin/fluxbox" Utworzyłem katalog ~/.fluxbox Jak to teraz odpalić? Oczywiście można dać init 3 i później wpisać startx. Flux działa ale to jest strasznie betoniaste przełączanie się. Jaki jest inny sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 Już Ci pisałem o tym w innym topicu, ale się powtórzę Oczywiście można dać init 3 i później wpisać startx. Oczywiście można ustawić, aby system od razu się w runlevelu 3 odpalał, czyli w trybie tekstowym*. Wtedy tam się logujesz, a X'sy uruchamiasz poprzez startx już wspomniane. Jest to o tyle dobra metoda, że bawiąc różnorakimi środowiskami mozna się szybko między nimi przełączac dokonując tylko małej zmiany w jedym pliku tekstowym exec /usr/bin/fluxbox Wystarczyłoby samo exec fluxbox Ale tak też jest dobrze ______ * Możesz tego dokonać w pliku /etc/inittab. Masz w niej linijke podobną do mojej id:2:initdefault: Zamiast tego 2 musisz tam wpisać 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi