Skocz do zawartości

Nie Ma Dźwięku

czatman

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znam alsaconf... ale zapewne chodzi Ci o alsamixe

No żeby uzytkownik slackware'a nie znał podstawowego narzędzia konfiguracji dźwięku tongue.gif

Ano właśnie. W fedorze - w przeciwieństwie do slacka - alsaconf nie ma miejsca niestety. Tam jest taki, zdaje sie pythonowy, programik w menu o nazwie "Test karty dźwiękowej". Jesli w nim nie usłyszysz testowego dźwięku to ja nie mam siły na to. Ale podejrzewam, że korzystasz z esound lub arts - sterownikow dzwieku w gnome i KDE. Jesli tak, to pobaw się ich konfiguracją smile.gif

Pozdrawiam!

Nie znam alsaconf... ale zapewne chodzi Ci o alsamixe

No żeby uzytkownik slackware'a nie znał podstawowego narzędzia konfiguracji dźwięku

alsamixer a nie alsamixe wink.gif

Nigdy nie korzystam z alsaconf, zawsze alsamixer.

Tym bardziej ,że alsaconf wymaga uprawnień roota natomiast alsamixer daje ustawienia na użytkownika.

pozdrawiam

Gwoli wyjaśnienia alsaconf i alsamixer to programy o zupełnie różnym zastosowaniu...

Alsamixer jest programem służącym do ustawiania parametrów "miksera" ALSY, czyli po prostu głośności poszczególnych kanałów, włączania i wyłączania wejść / wyjść na karcie itp.

Alsaconf natomiast służy do konfiguracji usługi ALSA czyli wykrycia karty i dodania odpowiedniego wpisu modułu jądra dla wykrytej karty muzycznej w modules.conf / modprobe.conf.

Ciężko mi powiedzieć, alsaconf w zasadzie służy do poprawnego wykrycia karty i wpisania jej na listę modułów ładowanych przy starcie systemu (moduł tej konkretnej karty), więc raczej w takim przypadku nie ma to zastosowania. Tak czy inaczej alsaconf nie jest programem zastępczym dla alsamixer i odwrotnie.

Ok, ale co w wypadku gdy ALSA'e masz w kompilowaną w jądro?

alsaconf ma tu jakieś zastosowanie?

tylko jak dla mnie kiedy instaluje sciagam i instaluje alse (badz kompiluje)

to zalezy mi na sterach zciagnietych razem z nia bo sa najnowsze

wkompilowanie kart w jajko utrudnia aktualizacje sterow dry.gif

ale alsaconf tez sie wtedy przydaje ona wykrywa karty i w zaleznosci co wybierzemy

tworzy odpowiednie konfigi potrzebne do dzialania alsy nawet jezeli stery sa w jajku tongue.gif

Ja chciałem sobie wkompilować moduł do mojej karty bezpośrednio w jądro. I nic dobrego z tego nie wyszło tongue.gif

Alsaconf jest niezastąpione:)

A co do występowania tego programu to nie jestem taki lamer, żeby nie wiedzeć, że to trza pod rootem wink.gif U mnie na fedorze w każdym raznie nie ma i finito!

Pozdrawiam!