czatman Napisano Grudzień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2005 Mam płyte asusa z zintegrowaną kartą dżwiękową. Nie mam dżwięku a gdy wpisuje alsaconf bash: alsaconf: command not found dlaczego?? System jest po aktualizacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Grudzień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2005 Nie znam alsaconf... ale zapewne chodzi Ci o alsamixer pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Grudzień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2005 Nie znam alsaconf... ale zapewne chodzi Ci o alsamixe No żeby uzytkownik slackware'a nie znał podstawowego narzędzia konfiguracji dźwięku Ano właśnie. W fedorze - w przeciwieństwie do slacka - alsaconf nie ma miejsca niestety. Tam jest taki, zdaje sie pythonowy, programik w menu o nazwie "Test karty dźwiękowej". Jesli w nim nie usłyszysz testowego dźwięku to ja nie mam siły na to. Ale podejrzewam, że korzystasz z esound lub arts - sterownikow dzwieku w gnome i KDE. Jesli tak, to pobaw się ich konfiguracją Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Grudzień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2005 W każdej dystrybucji można skorzystać z konsolowego alsaconf, jest to podstawowe narzędzie konfiguracji ALSY funkcjonujące niezależnie od innych, graficznych konfiguratorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Grudzień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2005 To polecenie musisz wydać z roota, jeśli go nie ma to doinstaluj coś takiego jak alsa, albo alsa-tools, nie wiem jak te paczki z alsą mają się w fc Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milan Napisano Grudzień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2005 Najpierw uruchom alsamixer i sprawdź czy nie masz wyciszonych kanałów Master i PCM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Grudzień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2005 Nie znam alsaconf... ale zapewne chodzi Ci o alsamixe No żeby uzytkownik slackware'a nie znał podstawowego narzędzia konfiguracji dźwięku alsamixer a nie alsamixe Nigdy nie korzystam z alsaconf, zawsze alsamixer. Tym bardziej ,że alsaconf wymaga uprawnień roota natomiast alsamixer daje ustawienia na użytkownika. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Grudzień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2005 Gwoli wyjaśnienia alsaconf i alsamixer to programy o zupełnie różnym zastosowaniu... Alsamixer jest programem służącym do ustawiania parametrów "miksera" ALSY, czyli po prostu głośności poszczególnych kanałów, włączania i wyłączania wejść / wyjść na karcie itp. Alsaconf natomiast służy do konfiguracji usługi ALSA czyli wykrycia karty i dodania odpowiedniego wpisu modułu jądra dla wykrytej karty muzycznej w modules.conf / modprobe.conf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Grudzień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2005 Legion83 Ok, ale co w wypadku gdy ALSA'e masz w kompilowaną w jądro? alsaconf ma tu jakieś zastosowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Grudzień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2005 Ciężko mi powiedzieć, alsaconf w zasadzie służy do poprawnego wykrycia karty i wpisania jej na listę modułów ładowanych przy starcie systemu (moduł tej konkretnej karty), więc raczej w takim przypadku nie ma to zastosowania. Tak czy inaczej alsaconf nie jest programem zastępczym dla alsamixer i odwrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachu0809 Napisano Grudzień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2005 Ok, ale co w wypadku gdy ALSA'e masz w kompilowaną w jądro? alsaconf ma tu jakieś zastosowanie? tylko jak dla mnie kiedy instaluje sciagam i instaluje alse (badz kompiluje) to zalezy mi na sterach zciagnietych razem z nia bo sa najnowsze wkompilowanie kart w jajko utrudnia aktualizacje sterow ale alsaconf tez sie wtedy przydaje ona wykrywa karty i w zaleznosci co wybierzemy tworzy odpowiednie konfigi potrzebne do dzialania alsy nawet jezeli stery sa w jajku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Grudzień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2005 Ja chciałem sobie wkompilować moduł do mojej karty bezpośrednio w jądro. I nic dobrego z tego nie wyszło Alsaconf jest niezastąpione:) A co do występowania tego programu to nie jestem taki lamer, żeby nie wiedzeć, że to trza pod rootem U mnie na fedorze w każdym raznie nie ma i finito! Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi