bartosz Napisano Grudzień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2005 Witam. Fedora Core 4, i okropnie wolna praca dysku twardego (maxtor 40 gb cośtam - pod windowsem działał z ok. 30 mb/s). /dev/hdb: Timing buffered disk reads: 6 MB in 5.62 seconds = 1.07 MB/sec przed włączeniem dma: /dev/hdb: Timing buffered disk reads: 6 MB in 5.83 seconds = 1.03 MB/sec [root@host-81-190-165-73 bartosz]# hdparm -d1 /dev/hdb także wielkiej różnicy nie ma. może to przez system plikół (ext3), albo coś? spotkał się ktoś z czymś takim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Grudzień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2005 Ja mam bardzo słaby dysk twardy, bo 2,5'' i mam następujące wyniki: /sbin/hdparm -tT /dev/hda /dev/hda: Timing cached reads: 1880 MB in 2.00 seconds = 939.94 MB/sec Timing buffered disk reads: 94 MB in 3.06 seconds = 30.76 MB/sec Kiedyś na liście mailingowej ktoś miał podobny problem. Rzeczy, od których zacząłbym to: upenienie się, że żaden program (szczególnie jakiś dokompilowany ręcznie) nie nasyfił w plikach konfiguracyjnych zaktualizowania systemu przełączenia dysku w tryb PIO i ponowne sprawdzenie osiągów Kolejność przypadkowa. Nie wykonywałeś ostatnio w systemie jakichś podejrzanych rzeczy? Fsck raczej nie gra żadnej roli, ale można spróbować. Może ktoś inny podsunie Ci jeszcze jakieś pomysły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartosz Napisano Grudzień 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2005 Kiedyś na liście mailingowej ktoś miał podobny problem. Rzeczy, od których zacząłbym to:upenienie się, że żaden program (szczególnie jakiś dokompilowany ręcznie) nie nasyfił w plikach konfiguracyjnych zaktualizowania systemu przełączenia dysku w tryb PIO i ponowne sprawdzenie osiągów Kolejność przypadkowa. Nie wykonywałeś ostatnio w systemie jakichś podejrzanych rzeczy? Fsck raczej nie gra żadnej roli, ale można spróbować. Może ktoś inny podsunie Ci jeszcze jakieś pomysły. przy pio (z dma i bez) transfery się nie zmienają. z hdparmem wszystkie możliwe opcje chyba już wypróbowałem. dysk chodził wolno zaraz po instalacji. nawet sama instalacja przebiegała nienaturalnie wolno - może to coś z kernelem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Grudzień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2005 dysk chodził wolno zaraz po instalacji. nawet sama instalacja przebiegała nienaturalnie wolno - może to coś z kernelem? Już pytałem, ale nie odpisałeś... System zaktualizowany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi