Skocz do zawartości

Programowanie W Bash

bozio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

jestem na początku swojej przygody z bash-em i mam takie pytanie:

CZy istnieje możliwość napisania w bashu skryptu który będzie działać w tle i kontrolować stan katalogu i podkatalogu. W przypadku pojawienia się nowego pliku (lub katalogu) w katalogu okreslony user będzie dostawać informację o tym.

Lub w jaki inny sposób to zrobić z poziomu powłoki ?

pozdrawiam.

Witam

Napisac skrypt który sprawdza dany katalog a sam skrypt dać do zadań które ma wykonywac cron co jakis czas np co minute. Sam skrypt bedzie wysyłał mail do kolesia ktory ma wiedziec o zmianach.

np. na e-mail.

lub do pliku. Jeżeli do pliku to zakadam że może w przyszłości obsłużyć to innym językiem - np. apletem javy który on line by informował uzytkownika o zmianach.

Tak teoretycznie zakładam biggrin.gif

W sumie to zależy mi na opisie narazie piewszego rozwiązania czyli na e-mail.

Chodzi mi bardziej o opisanie składni i mechanizmów działania.

Chciałbym rozumieć to co czytam. Generalnie mam jakieś podstawowe pojęcie o programowaniu (nie duze smile.gif)

Dzięki.

Pomyślałem sobie, że mogę to zrobić, ale mam jeszcze jedno pytanie. Czy Ty chcesz monitorować tylko dodanie lub usunięcie pliku, czy ma także sprawdzać daty modyfikacji?

Aha, sorry, teraz zauważyłem, że piszesz, że "w przypadku dodania nowego", ok, już się zabieram za robienie smile.gif

Pomyślałem sobie, że mogę to zrobić, ale mam jeszcze jedno pytanie. Czy Ty chcesz monitorować tylko dodanie lub usunięcie pliku, czy ma także sprawdzać daty modyfikacji?

Aha, sorry, teraz zauważyłem, że piszesz, że "w przypadku dodania nowego", ok, już się zabieram za robienie smile.gif

W sumie to ma ułatwić jednemu userowi pracę . Żeby nie sidział i monitował czy coś się pojawia czy; tylko dostawał niusa.