Skocz do zawartości

Nowe Jadro I Modem Sagem Fast 800

DAREK WL.

Rekomendowane odpowiedzi

Przepraszam ze po raz n-ty poruszam temat neo+ sad.gif

Zaktualizowałem swoja core4 , mam nowe jadro 2.6.14.1 i nie moge uruchomic neo ohmy.gif

Sciagnałem 3 rpm-y które sa podobno patchami do tego jadra.

Gdy chciałem instalowac te patchy wyswietlały komunikat ze nie widza modułu w jadrze o tej samej nazwie jak sie same nazywaja, wiec musiałem uzyc opcji '--nodeps' aby je zainstalowac

Zastosowałem równiez sterowniki w wersji 'eagle-usb-mm.1.9.9.1' podobno specjalnie

przygotowane dla tych nowych jader gdzie zwykłe stery wer 2.3.2 nie chca działac.

O dziwe te stery zainstalowały sie prawidłowo i po wydaniou polecenia 'startadsl'

NIE BYŁO POŁACZENIA scared.gif

Przełaczyłem sie wiec znów na stare jadro 2.6.11 i jak widzicie połaczenie na nim działa

tak jak dawniej.Prosze o zrozumiały dla laika opis jaki PATH i w jaki spoosób zainstalowac

aby jadro 2.6.14.1 przyjeło sterowniki 'eagle-usb' prawidłowo.

Pozdrawiam i życze wszystkim Wesołych i pogodnych Świat. smile.gif

(...)wiec musiałem uzyc opcji '--nodeps' aby je zainstalowac

niegdy wiecej tego nie rob, wywal to co sie zainstalowalo.

Zastosowałem równiez sterowniki w wersji 'eagle-usb-mm.1.9.9.1' podobno specjalnie

przygotowane dla tych nowych jader gdzie zwykłe stery wer 2.3.2 nie chca działac.

O dziwe te stery zainstalowały sie prawidłowo i po wydaniou polecenia 'startadsl' nie było połaczenia

tu -> http://kategang.maniekcz.superhost.pl/down...ds.php?cat_id=8 masz sterowniki ktore na pewno działaja...

instalacja standardowa

./configure
make
make uninstall
make install
eagleconfig

po zainstalowaniu wklep

modprobe eagle-usb    //zaladuje modul do jadra
eaglectrl -w                    //synchronizacja
startadsl

// na roota loguj sie przez "su - " , su z kreska

// czasami jeden startadsl nie starczy, wtedy stopadsl i startadsl raz jeszcze

// wszystkie komendy znajduja sie w cd /usr/local/sbin/

wiec jak go nie masz w PATH to wejdz w katalog i odpalaj "./nazwa_komendy"

//w Fedorze u mnie działało autolodpalanie neo przy starcie systemu jak wybralem podczas eagleconfig

To własnie tej wersji sterów która polecasz uzyłem.

Sopróbuje jeszcze raz to samo moze po kilku próbach sie uda.

Ale problem w tym ze jak sie przełaczam miedzy dwoma jadrami to x-y nie chca

działac prawidłowo na obydwu. Jesli na nowym zainstalowałem prawidłowo stery nvidii

to na starym ten sam sterownik uruchomic sie nie chce, trzeba x-y od nowa konfigurowac albo nastarym jadrze albo na nowym. laugh.gif

Ale problem w tym ze jak sie przełaczam miedzy dwoma jadrami to x-y nie chca działac prawidłowo na obydwu.

To juz inny problem, innego posta o tym napisz by nie robic zamieszania. Ten topic tyczy sie neostrady.

ad.neostrady:

//dodatkowo przed "eagleconfig" mozesz wyjac na chwile i od razy wlozyc spowrotem kabel usb do modemu. Czysci pamiec modemu. czasami bez tego jest error podczas eagleconfig

//sprawdz tez /etc/ppp/chap-secrets

kasiunia root {/home/patpi} # cat /etc/ppp/chap-secrets
# Secrets for authentication using CHAP
# client        server  secret                  IP addresses
"uzytkownik@neostrada,pl" * "hasło" *
#"adsl@adsl" * "adsl" *

to adsl@adsl zachaszuj (dodaj "#' na poczatku) by system tego nie widział

oraz sprawdz /etc/ppp/resolv.conf

kasiunia root {/home/patpi} # cat /etc/ppp/resolv.conf
nameserver 194.204.152.34
nameserver 217.98.63.164

//w kazdym pliku jest jedna pusta linia na koncu (1xEnter)

Patpi walczyłem z ta neo+ przez ostatnie 30 min mad.gif

Poniewaz wczesniej juz próbowałem instalacji teraz sterownik pokazuje zeby najpierw

dac 'make uninstall' co zrobiłem. Tylko ze wykonanie tego polecenia dochodzi tylko do połowy bo nastepuje całkowity zwiech w pewnym momencie z którego jedynym wyjsciem jest zamkniecie konsoli sad.gif A gdy zaczne od nowa ./configure, make ... to dojde do 'ładowanie dsp i opcji modemu' i wtedy [ERROR] laugh.gif Gdy dam eaglectrl -d lub eaglectrl -w to nastepuje całkowity zwiech czyli wskaznik prze3suwa sie na poczatek nastepnej linijki i tak stoi ph34r.gif

A gdy dam 'eaglestat' to otrzymuje odpowiedz; PRE-FIRMVARE-DEVICE.

Na razie nici ale kit z nia grunt ze na starym jadrze w tej chwili działa smile.gif

ZAstanawiajacde jest jednak to ze jest coraz gorzej scared.gif

W najnowszej mandrivie 2006 kłopoty z neostrada gorsze niz w mandrivie 2005.

W nowym ubuntu 5.10 potrzeba specjalnych patchów by uruchomic modem neo+

bo inaczej jest to samo 'unknown error 512'

W najnowszym VIDALINUKSIE przy próbie instalacji z ebuilda wyskakuje 'eagle-usb.ko'

moduł ma invalid format .Nawet gdy przekompilowałem jadro vidalinuxa programem 'genkernel' tez wyszło to samo czy podobnie czyli 'eagle-usb.o' czy .ko ma 'invalid format.

Co sie na tym swiecie dzieje mad.gif

(...)dac 'make uninstall' co zrobiłem. Tylko ze wykonanie tego polecenia dochodzi tylko do połowy bo nastepuje całkowity zwiech w pewnym momencie z którego jedynym wyjsciem jest zamkniecie konsoli sad.gif

ee, dziwactwo, przed tym odpal program top w innej konsoli/tabie_konsoli i sprawdz czy jakis proces nie szaleje. System działa ogolnie dobrze, tylko na tym sie wykrzacza?

A gdy zaczne od nowa ./configure, make ...  to dojde do 'ładowanie dsp i opcji modemu' i wtedy [ERROR]

no i wlasnie przed etapem konfiguracji w ktorym nastepuje ten error odłacz i podlacz spowrotem kabel usb. Od strony modemu, nie kompa.

Mozesz tez sprobowac przed make zrobic make clean

Gdy dam eaglectrl -d  lub eaglectrl -w to nastepuje całkowity zwiech czyli wskaznik przesuwa sie na poczatek nastepnej linijki i tak stoi

eaglectrl -w stosujesz po modprobe eagle-usb , tuz przed startadsl. w kazdym innym momencie moze to cos zwalic. Choc sam objaw jest dziwaczny i niewystepuje normalnie.

A gdy dam 'eaglestat' to otrzymuje odpowiedz; PRE-FIRMVARE-DEVICE.

to moze byc istotne choc nie wiem co dokladnie oznacza... przeszukaj to forum -> http://forum.eagle-usb.org/ pod tym katem.

ZAstanawiajacde jest jednak to ze jest coraz gorzej scared.gif

W najnowszej mandrivie 2006 kłopoty z neostrada gorsze niz w mandrivie 2005.

W nowym ubuntu 5.10 potrzeba specjalnych patchów by uruchomic modem neo+

bo inaczej jest to samo 'unknown error 512'

W najnowszym VIDALINUKSIE przy próbie instalacji z ebuilda wyskakuje 'eagle-usb.ko'

moduł ma invalid format .

ten ebuild Vidalinuksa, a raczej ebuild Gentoo, jest do du**. Ale mozna go naprawic, choc ja wolałem standardowo, not-gentoo way. Przedostatni post to podpowiedz

Mandriva ma jakis net_aplet, to nie rozwiazuje sprawy?

A te paczki na Ubuntu testowales? Mi działały

Nawet gdy przekompilowałem jadro vidalinuxa programem 'genkernel' tez wyszło to samo czy podobnie czyli 'eagle-usb.o' czy .ko ma 'invalid format.

Zastosuj ten sposob.

Co sie na tym swiecie dzieje

Trwaja prace nad UEagleAtm ktore ma znalesc sie w kernelu. Wtedy znikną Twoje problemy.

Ja mam 5 systemow na kompie + planuje kupic laptopa i nie mam czasu na pierdoły. Kupilem router sobie na gwiazdke, jeszcze nie przeczyscilem systemu z eagle-usb wiec moglem wklejac fragmenty konfiguracji ;] Co nie zmienia jednak faktu ze na kazdej z w/w dystrybucji odpalilem neo ;P

Paczki od ubuntu które zalecasz patpi teraz przed godzina testowałem .

Przy instalacji 1 z nich jest komunikat o naruszeniu ochrony pamieci , przy drugim z tych plików jest komunikat ze brakuje jakiegos modułu w jadrze i tyle z tego .Sposób na vidalinuxa podany na tamtej stronie tez cwiczyłem ale zawsze wychodziło 'eagle-usb.ko ma wadliwy format.

Weż i pęknij laugh.gif

Mówisz pat ze szykuja jakis nowy element do jadra systemu 'eagle-usb.atm''

Czy to znaczy ze ten element był we wczesniejszych jadrach i został usuniety czy po prostu ci którzy układaja nowe jadra knoca robote i tyle mad.gif

Mówisz patpi ze szykuja jakis nowy element do jadra systemu 'eagle-usb.atm''

Czy to znaczy ze ten element był we wczesniejszych jadrach i został usuniety czy po prostu ci którzy układaja nowe jadra knoca robote i tyle mad.gif

mowie ze ten element zostal dodany do jadra systemu i mozna go wlaczyc, ale zabawa z tym jest nieziemska. Bo to jest eksperymentalna galaz, rozwijana i trzeba kombinowac. Dluugo poczekasz nim bedzie to plug and play.

Tyle ze atm w jadrze nie wyklucza korzystana z eagle-usb. Wspomnialem o atm tylko po to by pocieszyc ze kiedys bedzie o niebo lepiej ;] bo aktualne obslugi ADSL sa niedorobione i tyle...

nikt nie knoci roboty w jadrze... mowie Ci tysiace osob tego spokojnie uzywa na wszystkiw w/w dystrybucjach i im działa a Tobie nie. Na co stawiac? Na to ze odkryles jakiegos buga przenosnego miedzy wszystkimi dystrybucjami czy na to ze Ty sam robisz cos zle? ;]

sproboj na czystej instalce fedory... czy czego tam chcesz. Sciagnij i rozpakuj od nowa sterowniki mm do jakiegos nowego katalogu. Loguj sie na roota przez "su -". Sprawdz na innym modemie, ten sam model, i innych kablach pozyczonych od kumpla... a najlepiej odpocznij 2 dni od kompa i na spokojnie zacznij to robic.

Patpi mówisz zeby sie logowac przez su - a nie samo su ale gdy jestem wewnatrz jakiegos

katalogu to zalogowanie sie z - powoduje przejscie do katalogu głównego z którego i tak trzeba powrócic do tego w którym jestem by dac make install .Make install w katalogu głównym nie bedzie wykonane. ohmy.gif

A jesli chodzi o swieza instalacje to wiemy ;

Na swiezej core4 jadro 2.6.11 neo+ chodzi jak nalezy

Na swiezym ubuntu 5.04 tez jest ok smile.gif

Na auroxie w kazdej wersji bezposrednio po instalacji tez jest biggrin.gif

Na mandrivie 2005 'swiezej'tez jest smile.gif

Na LINNEX OS w starszej wersji trzeba zmienic jadro na inne bo te systemowe nie nadaje sie do modemu sagem ale na jadrze 2.6.11 lub 12 tez jest ok.

Na linux EDU-CD jest bardzo dziwna sprawa; sa tam juz wbudowane stery 'eagle-usb' na gotowo skonfigurowane pod niemieckiego dostawce internetu.

Trzeba je wyrzucic i zainstalowac od nowa co nie obywa sie bez zawieszenia całego systemu.

W mepisie 3.3 tez mozna uruchomic neo+ po przekompilowaniu jadra za zródeł o tej samej nazwie. Na Pclinux jest fajnie bo stery sa tam wbudowane na gotowo w system i działaja.

Najgorsze jest to ze im nowsze jadro i wersja systemu tym gorzej mad.gifph34r.gifsad.gifscared.gif :

Próbowałem uzyc tych elementów które mi doradzasz.

Przy probie instalacji 2 lu 3-ciego z nich pojawia sie komunikat o braku zaleznosci z ...

...modułem w jadrze o tej samej nazwie.

Tak ze te rpm -y nie dały sie zainstalowac mad.gif

A moze tobie wyszła ich instalacja bez komunikatów o niespełnionych zaleznosciach question.gif