Twoja stara Napisano Grudzień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2005 Witam. Mam problem. Instaluje sobie fedorkę (2 lub 3 - na obu próbowałem) i aktualizuję. Apt podczas instalacji ściągniętych juz pakietów wywala co jakiś zas tego typu komunikaty: 87:libxml2 ########################################### [ 33%] /sbin/ldconfig: File /usr/lib/libkdeinit_klipper.so.#prelink#.XBZ4L1 is empty, not checked. /sbin/ldconfig: File /usr/lib/libkdeinit_klipper.so.#prelink#.XBZ4L1 is empty, not checked. 161:samba-common ########################################### [ 60%] /sbin/ldconfig: File /usr/lib/libkdeinit_kicker.so.#prelink#.gaPjy2 is empty, not checked. /sbin/ldconfig: File /usr/lib/libkdeinit_kicker.so.#prelink#.gaPjy2 is empty, not checked. Po tym mam info że było parę błędów ale update się zakończył. Nie mogę już wtedy odpalić np. centrum sterowania bo : Nie można znaleźć typu MIME application/octet-stream Jak się wyloguję mam info że nie można odpalić ekranu powitalnego i żebym spróbował ten błąd naprawić (czy jakiś bajer w tym stylu) . Zmiana jajka też kończy się niepowodzeniem bo niby instaluje ale póxniej w ogóle jaja nie widać. I coś dziwnie szybko po skompilowaniu kończy samą już instalację.. A i podczas samej instalacji jak definiuję partycje to nie mogę utworzyć /home. Nie może jej utorzyć i koniec.Tak jest i na fedorze 2 i 3 -te same problemy. Wcześniej tego nie było a tak samo jak teraz zaraz po instalacji uruchamiałem apt który bez problemu wykonywał powierzone mu zadanie . Co robić bo nie mogę systemu w ogóle zaktualizować w żaden sposób. Yum robi to samo tyle że nie uszkadza mi systemu - ściąga i niby instaluje i nic z tego. Pomóżcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust_ Napisano Grudzień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2005 Zainstaluj sobie fc4 i uzywaj yuma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twoja stara Napisano Grudzień 26, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2005 Dobra i ile wytrzyma? Ile czasu minie aż i ta dystrybucja zacznie się tak psuć tak jak jej poprzedniczki. I co wtedy - mam czekać na fc5, później na 6 i tak w kółko? Mawiają że linux jest mniej awaryjny od windowsa ale ostatnio odnoszę dziwne wrażenie że różnie z tym bywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Grudzień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2005 z tym sie nie zgodze... ja uzywam fc4 od dobrego kawalka czasu i mialem tylko 1 zwiech (nie zamontowany swap, a softu odpalonego w [penisa]) selfcensored by uosiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twoja stara Napisano Grudzień 27, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2005 Jak będę zmuszony zmienić dystrybucję na pewno nie będzie to już Fedora core - jest zbyt awaryjna. Psuje się bez powodu, na te same polecenia ma różne reakcje (poruszałem już ten temat) a szkoda. Z tego co się tutaj dowiaduję wnioskuję że jest to dystrybucja mocno niedopracowana. Miałem 2 i 3 i nie zamierzam znów się rozczarować na 4. Tracę zaufanie do dystrybucji jak sugerownym rozwiązaniem mojego problemu jest zmienienie systemu na nowszy. Jest taki system operacyjny w którym problemy rozwiązuje się wydając nowszą wersję. Fedora różni się od niego tym że jest darmowa. Będę chyba musiał zrezygnować z czerwonego kapelusika. Szkoda bo lubię ten system ale nie wiem czy da się z nim wiele zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Grudzień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2005 zainstaluj se slackware'a.... i porownaj z FC... nie wiem jak ty ale ja dopiero na FC odzyskalem wiare w linuksa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Grudzień 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2005 Jak będę zmuszony zmienić dystrybucję na pewno nie będzie to już Fedora core Ostatnio bardzo popularne jest Ubuntu, może spróbuj jego. Będę chyba musiał zrezygnować z czerwonego kapelusika. To jest symbol Red Hata, FC ma inny. Szkoda bo lubię ten system ale nie wiem czy da się z nim wiele zrobić. Da się i to bardzo wiele. Mi chodzi od paru miesięcy (potrzebna była reinstalka, bo rozsypałem biblioteki:( ). Używam FC od Core 2 i jestem bardzo zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twoja stara Napisano Grudzień 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2005 Dobra - potraficie mi pomóc czy jesteście w stanie tylko dać odpowiedź typu : u mnie działa? Właśnie zainstalowałem FC2, zalogowałem się, odpaliłem terminall gdzie zalogowałem się jako su no i wydałem polecenie yum update yum a później yum update. Nic po drodze nie zrobiłem tylko zapuściłem aktualizację.I co ? Yum ściągnął pakiety, instalując je miał sporo błedów a gdzieś po 2/3 się zawiesił. System jak na razie ma pomieszane kodowanie znaków a na ekranie wyskakują jakieś kolorowe kwadraciki. Wniosek z tego taki że nie da się systemu nawet zaktualizować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milan Napisano Grudzień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2005 Heh mówisz żeby nie używać czegoś takiego jak "U mnie działa" (SOA#1:D), ale to jest konieczne. Skoro u znakomitej większości system "apdejtuje" się bez problemów, a u ciebie wywala jakieś błedy z kosmosu, to znaczy że problem leży w twoim komputerze. Ja nie używałem twardego resetu od pół roku. Używam FC od Core 3 test 2 i działa mi bardzo dobrze. Więc nie ma co bluźnić na Fedorę:] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Grudzień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2005 Dokładnie, to na 99% jest sprzęt. Jak chcesz sprawdzić czy to prawda sciagnij ubuntu i spróbuj zainstalować. Potem sprawdź CD/DVD, hdd............ Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Grudzień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2005 Dobra - potraficie mi pomóc czy jesteście w stanie tylko dać odpowiedź typu : u mnie działa? Właśnie zainstalowałem FC2, zalogowałem się, odpaliłem terminall gdzie zalogowałem się jako su no i wydałem polecenie yum update yum a później yum update. Nic po drodze nie zrobiłem tylko zapuściłem aktualizację.I co ? Yum ściągnął pakiety, instalując je miał sporo błedów a gdzieś po 2/3 się zawiesił. System jak na razie ma pomieszane kodowanie znaków a na ekranie wyskakują jakieś kolorowe kwadraciki. Wniosek z tego taki że nie da się systemu nawet zaktualizować. dlaczego używasz FC2? o ile się nie myle nie jest to już rozwijana wersja...fedora jest polem doświadczalnym i konieczne jest zmienianie wersji systemu co pewien czas, na tym to polega. spróbuj z FC4 i jak będziesz mieć roblemy to przesiądź sie na inne distro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Grudzień 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2005 Apt podczas instalacji ściągniętych juz pakietów wywala co jakiś zas tego typu komunikaty: Potem się nie dziw, że coś nie działa. Apt lubi "naprawiając" zależności przez odinstalowywanie programów, co czasami źle się kończy. /sbin/ldconfig: File /usr/lib/libkdeinit_kicker.so.#prelink#.gaPjy2 is empty, not checked. /sbin/ldconfig: File /usr/lib/libkdeinit_kicker.so.#prelink#.gaPjy2 is empty, not checked. Przerwałeś kiedyś działanie programu prelink i zostały śmieci (reboot czy wyłącznie systemu). Zobacz co dostarcza te pliki w systemie: rpm -qf /usr/lib/libkdeinit_kicker.so i przeinstaluj paczkę która się wyświetli. Przedtem wywali plik /usr/lib/libkdeinit_kicker.so.#prelink#.gaPjy2 i odpal ldconfig. Zmiana jajka też kończy się niepowodzeniem bo niby instaluje ale póxniej w ogóle jaja nie widać. Ręcznie czy z RPM-a? Jeśli to pierwsze, to musisz zaktualizować pliki konfiguracyjne gruba. Dobra i ile wytrzyma? Ile czasu minie aż i ta dystrybucja zacznie się tak psuć tak jak jej poprzedniczki. Mi się jakoś w ogóle nie psuje, a używam od FC1. Problem jest chyba międzu krzesłem a klawiaturą ;-) Z tego co się tutaj dowiaduję wnioskuję że jest to dystrybucja mocno niedopracowana. Mam zupełne inne zdanie. Może zaraz po wydaniu nowej wersji jest zawsze trochę problemów, ale zwykle w przeciągu miesiąca większość niedogodności zostaje rozwiązana. Miałem 2 i 3 i nie zamierzam znów się rozczarować na 4. Tracę zaufanie do dystrybucji jak sugerownym rozwiązaniem mojego problemu jest zmienienie systemu na nowszy. Jest taki system operacyjny w którym problemy rozwiązuje się wydając nowszą wersję. Zacznij jeszcze narzekać, że w Win95 nie działa SATA i USB. To własnie o to chodzi, żę w nowsza wersja jest zawsze lepsza i ma mniej błędów. Siedzenie na jakim starociu i mówienie, że nie działa skoro to zostało dawno poprawione jest trochę dziwne. Właśnie zainstalowałem FC2 Starszej wersji nie było? ;-) zalogowałem się jako su Błąd. Trzeba było zrobić "su -" (kreska jest ważna). I co ? Yum ściągnął pakiety, instalując je miał sporo błedów a gdzieś po 2/3 się zawiesił. System jak na razie ma pomieszane kodowanie znaków a na ekranie wyskakują jakieś kolorowe kwadraciki. Wszystko to daaaawnooo zostało naprawione w nowszych wersjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twoja stara Napisano Grudzień 31, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2005 No w końcu ktoś napisał coś konkretniejszego a nie tylko bezsensowny post nic nie mówiący napisany chyba po to żeby mieć przy nicku więcej niebieskich/złotych kapelusików. Dziękuję za wszystkie krytyczne uwagi ale tylko ze strony Gajownika. Wezmę je sobie do serca i pomyślę jak dalej ułoży się moja relacja z Fedorą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Styczeń 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2006 Na pocieszenie mogę jeszcze dodać, że w FC5 ldconfig nie będzie już brał pod uwagę śmieci pozostawionych po prelinku, a sam prelink doczeka się obsługi SIGTERM, przez co będzie znacznie mniejsze prawdopodobieństwo, że coś po sobie zostawi. https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_b...gi?id=176570#c2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi